Županova jama s Taborom Cerovo: z otroki na dogodivščino netopirčka Branka

0

Le nekaj minut iz Grosuplja, skrita v gozdu, čaka jama, ki bo v vseh letnih časih zanimiva tudi mulcem. V Županovi jami boste poleg sedmih dvoran, mogočnih kapnikov in ostalih zanimivosti podzemnega sveta, pozimi lahko opazovali tudi speče netopirčke. Nedaleč od vhoda v jamo se nahaja eden najlepše ohranjenih protiturških taborov na Slovenskem – Tabor nad Cerovim. Na čemeren, mrzel zimski dan smo se odpravili v okolico Grosuplja in obiskali obe točki. Domov smo tako mulci, starši in stari starši odšli več kot navdušeni!

Tabor Cerovo – utrdba je še iz časov turških upadov

Primeren čas obiska: vsi letni časi. Poleti vas bo hlad v jami obvaroval pred vročino, pozimi pa boste jamo lahko obiskali le s svetilkami in opazovali netopirje pri zimskem spanju.

Županovo jamo boste pozimi obiskali s svetilkami, saj v njej prezimujejo netopirji

Primerno za vreme: tako ko vse jame, je obisk primeren v vseh vremenskih pogojih. Ob suhem vremenu obiščite še bližnjo utrdbo Tabor Cerovo.

Priporočen čas obiska: ogled jame traja približno 70 minut. Če bodo mulci še posebej radovedni, se lahko ogled podaljša tudi do 2 uri. Če boste prej obiskali še Tabor Cerovo, pridite najmanj 1 uro pred odprtjem. Skupaj torej slabe tri ure.

Primerno za otroke: naša ocena je, da je ogled jame primeren za vse otroke 5+ let. Ogled bodo vsekakor zmogli tudi mlajši, vendar imejte v mislih, da je jama mestoma spolzka, v njej pa je tudi veliko stopnic, zato je malčke treba imeti stalno pod nadzorom. Poleg tega se boste priključili skupinskemu ogledu, zato je tempo prilagojen skupini. Priporočamo, da se z otroki priključite družinskemu ogledu.

Družinski ogledi: v sezoni med majem in septembrom so na voljo redni družinski termini, prav tako med šolskimi počitnicami med šolskim letom. Izven tega so občasni termini objavljeni na spletni strani, Facebooku in Instagramu Županove jame. Družine se lahko kadarkoli dogovorijo tudi za svoj termin.

Zahtevnost: Pot do Tabora Cerovo je lahka in primerna za vse (priporočamo, da ob priliki prehodite celotno naravoslovno pot Po sledeh Vodomca), za ogled jame glej točko “Primerno za otroke”.

Od Županove jame do Tabora Cerovo boste hodili po naravoslovni učni poti Po sledeh Vodomca

Pomembno za starše: 

  • V jami je skozi celo leto 10 stopinj, tako da je tudi poleti obvezen zgornji sloj oblačil. V prvi, ledeni dvorani, je pozimi temperatura zraka enaka zunanji temperaturi, zato lahko zmrzuje.
  • Za obisk jame svetujemo nedrsečo (pohodno) obutev. V jami je bilo ob našem obisku blatno, otroci pa so res aktivno iskali jamske živalice, tako da za malčke ne bodo škodile hlače za dež. Če se po obisku jame odpravljate kam “na lepše”, svetujemo rezervna oblačila in obutev 🙂
  • Pri vhodu v jamo in na Taboru Cerovo ni gostinske ponudbe, zato s seboj vzemite dovolj vode in kakšen prigrizek.
  • Jama je električno razsvetljena, vendar pozimi ne prižigajo luči. Ogledi so s svetilkami, prinesete lahko svoje čelne ali navadne svetilke, so pa tudi na voljo za izposojo.

Primerno za psa: psi v jamo ne smejo. Je pa za pse primerna naravoslovna učna pot Po sledeh Vodomca.

Pot do izhodišča: avtocesto zapustimo na izvozu Grosuplje Zahod (Cikava, Šmarje – Sap) in sledimo tablam za Turjak. Trenutno zaradi del na nadvozu čez železnico poteka obvoz. Priporočamo, da pri Sparu zavijete v smer naselja Brezje in sledite tablam za obvoz, proti Ponovi vasi. V Ponovi vasi boste opazili tablo za Cerovo, ki vas bo usmerila levo, tabla za Županovo jamo pa desno. Če boste ubrali pot mimo Cerovega, boste zadnji del vozili po utrjeni makadamski cesti in se peljali mimo  utrdbe Tabor Cerovo. Če boste sledili tablam, vas bo do jame pripeljala asfaltirana cesta, ki je zelo dobro označena. Obe cesti sta OK.

Parkirišče: Parkiramo na označenem parkirišču, ki se nahaja pri vhodu v jamo.

Pred Županovo jamo se nahaja parkirišče

Lokacija: Županova jama, Cerovo 9, Grosuplje

Urniki ogledov: redni skupinski ogledi so med vikendi in prazniki, ure so odvisne od letnega časa. V času šolskih počitnic so ogledi možni vsak dan. V času rednih ogledov predhodno naročanje ni potrebno, je pa zaželeno. Možen tudi ogled po dogovoru (041 407 705). Podrobnosti najdete na povezavi.

Vstopnina: otroci do 4. leta brezplačno. Za ostale vstopnina. Aktualen cenik najdete na tej povezavi.

Ogled v času COVIDA: za vstop v jamo velja PCT pogoj in upoštevanje splošnih ukrepov za zajezitev.

Od Županove jame do tabora Cerovo

Parkirali smo pred Županovo jamo, dobro uro pred dogovorjeno uro za ogled, saj smo si pred tem želeli ogledati še Tabor Cerovo. Od parkirišča do utrdbe je dobrih 10 minut hoje po utrjeni gozdni makadamski cesti, ki  je del naravoslovne učne poti Po sledeh vodomca. Če boste tako kot mi vmes prebrali čisto vseee na tablah, ki so postavljene na in prešteli vseeee ptičje in netopirske hišice ob poti, boste potrebovali še kakšno minuto več.

Tabor Cerovo se nahaja na vzpetini

O zgodovini utrdbe in cerkve v Turistično društvo Tabor Št. Jurij zapišejo: Tabor Cerovo je eden redkih protiturških taborov na Slovenskem, ki se je ohranil do današnjih dni. Zgrajen je bil konec 15. stoletja. Po svoji velikosti spada med manjše tabore. Cerkvica, posvečena sv. Nikolaju, je nastala okoli 13. stoletja, najverjetneje na ostankih  rimske utrdbe. Konec 15. stoletja so kmetje za zaščito pred turškimi vpadi okoli nje zgradili obzidje. Poleg varovanja življenj je tabor služil tudi za shrambo živeža ter drugih dragocenosti kmetov.

Notranjost tabora Cerovo je bila ob našem obisku zaprta, zato se oglasimo ko bo bolj toplo, saj imajo tam večkrat tudi dogodke. Prav tako pa imamo že dalj časa namen prehoditi celotno naravoslovno učno pot Po poteh Vodomca. Naredili smo krog okrog obzidja, se razgledali po Grosupeljski kotlini in jo mahnili nazaj do jame.

En krog okrog obzidja Tabor Cerovo, na desni mini Aljažev stolp
Taborski grič s cerkvijo in obzidjem, po njim Cerovo, v ozadju Grosuplje. Foto Brane Petrovič

Družinski ogled Županove jame: spoznajmo netopirčka Branka

Županovo jamo smo si ogledali po programu “družinski ogled”, ki ga še posebej priporočamo. Vodnica Joži nas je sprejela pred vhodom in ker je bilo v skupini nekaj otrok je zgodbo o jami na zanimiv način približala otrokom. Nadeli smo si čelne svetilke in si jamo ogledali skozi oči netopirčka Brankota. Vmes so otroci (in tudi starši) reševali zanimive naloge in se ogromno novega naučili o tem tako posebnem ekosistemu.

Županova jama je dobila ime po svojem odkritelju, županu Jožetu Perme.

Ogled smo pričeli pri Vhodu skozi Ledenico, ki je ob našem obisku dejansko bila zaledenela. Ledene sveče in zaledenela tla so zelo posebna, hkrati pa zahtevajo nekaj več pozornosti pri najmlajših. Po nekaj 10 stopnicah smo se vzpeli na vrh prve dvorane in zagledali prve speče prezimovalce.

V Županovi jami prezimuje veliki in mali podkovnjak

V jami pozimi živi okrog 150 netopirjev, vrste mali in veliki podkovnjak. Zato se večino dvoran pozimi obišče s svetilkami in se razen v zadnjem delu, kjer netopirji ne zimujejo, ne prižiga luči. Na ta način obiskovalci ne motijo zimskega spanca teh posebnih sesalcev, hkrati pa imamo možnost ogleda in jih še bolje spoznati.

Netopirje je v Županovi jami možno opazovati zelo od blizu

Netopirček Branko je poskrbel, da so otroci skoraj v vsaki dvorani lahko poiskali skrinjico z nalogami in jih vse tudi pridno rešili. Na koncu jih je za trud in osvojeno znanje čakala tudi posebna nagrada.

Reševanje nalog, ki jih je otrokom skril netopirček Branko

Poleg spoznavanja netopirjev pa boste v jami videli skoraj vse zanimivosti podzemnega sveta, ki jih premorejo tudi velike in bolj znane jame. Sprehod po sedmih dvoranah bo zanimiv v vseh letnih časih.

Mogočni kapniki v Županovi jami
Veličasten podzemni svet v Županovi jami

V Županovi jami smo iskali tudi palčke 🙂
Nekateri hodniki in prehodi v Županovi jami so umetno narejeni

Otroci so tako vneto reševali naloge, da so se odločili tudi najti čim več ostalih stalnih jamskih prebivalcev. Prepoznali so jamsko kobilico in mokrico.

Jamska kobilica v Županovi jami

Nas je zgodba netopirčka Brankota popeljala v skrivnostni podzemni svet in tako smo tudi starši izvedeli marsikaj novega. Ogled pa je bil še posebej zanimiv za stara starša, ki sta jamo nazadnje obiskala v osnovni šoli, konec 60-ih let prejšnjega stoletja.

Ogled Županove jame je primeren za zmerno aktivne, vseh generacij 🙂
Netopirček Branko ima tudi svojo zgodbico

Zakaj je obisk Županove jame tako poseben v zimskem času?

  1. Ogled netopirjev. V zimskem času v jami prezimuje okrog 150 netopirjev. Ti so v stanju hibernacije.
  2. Ogled jame je možen samo s svetilko. Da ne bi motili netopirjev pri zimskem spanju v jami, razen v zadnji dvorani, ne prižigajo luči, saj jih tam običajno ni.
  3. Zgornji del vhoda v jamo zmrzuje in tvori različne ledene skulpture. Ta kratek del je v tem času zaledenel in drseč, zato je treba biti pozoren na majhne otroke.
V zimskem času je ogled Županove jame možen samo s svetilkami
Plani za prihodnjič – po sledeh vodomca

Prispevek je nastal na pobudo Zavoda za Turizem Grosuplje. Za več informacij o izletu nam pišite na info@kamzmulcem.si