ZOO park Zagreb – ko v mestnem parku zaslišiš Leva

2

Obisk živalskega vrta in tekanje po Maksimir parku sredi Zagreba je lahko ena od idej, kako preživeti lep družinski dan. 

Prosti vikend in lep dan sta lahko odlična iztočnica za obisk živalskega vrta v Zagrebu. Nahaja se sredi prečudovitega Maksimir parka v centru Zagreba.  Že sam sprehod po parku je doživetje zase.

zoo__4aa
Vhod v Zoo je veličasten

Zagrebški živalski vrt ni zagrajen z visokimi ograjami in zidovi, na trenutek imaš občutek, kot da si na živalskem otoku. Podobno kot ostali evropski ZOO-ji, je ločen po segmentih – npr. Madagaskar, kjer je otok lemurjev, pa Avstralija, kjer skačejo kenguruji, vse do afriške vasice, kjer se pasejo antilope.

dscf9569-8673
Sprehod med živalimi

V zagrebškem živalskem vrtu si lahko ogledate veliko različnih živalskih vrst. Mi smo bili navdušeni nad krokodili in pritlikavim povodnim konjem. Kar nekaj časa pa smo se zadržali pri levji skali, kjer nas je z rjovenjem pozdravil 82 letni lev.

Lev med počitkom ZOO Zagreb)
Lev med počitkom (ZOO Zagreb)
zagreb-zoo_1692284308
Radovedne surikate

” Sladoled po deset …. ” tako nekako se sliši nekje na sredini živalske avanture pri Tropski hiši. Če imaš dovolj sreče in najdete prosto mizo v majhni okrepčevalnici sredi parka, vam bodo med obedom delali družbo morski levi. Vsekakor priporočam, da imate s seboj malico, malo bolj bogato, da lahko malček zoba med potjo do otroškega zoo-ja, kjer bo lahko božal koze in pujske.

IMG_0959
Otroški Zoo
IMG_0955
Treba je nahraniti lačne kozice

Lokacija: ZOO Zagreb, Maksimirski perivoj bb, Zagreb,

Spletna stran: tukaj

Čas vožnje iz Ljubljane: 1,5 h (imejte s seboj 1 EUR drobiža za cestnino – se lahko plača v EUR).

Lahko pa se v živalski vrt odpravite tudi z vlakom (2.20 h vožnje iz Ljubljane). Od glavne železniške postaje v Zagrebu vas do živalskega vrta loči lep sprehod čez mestno jedro (cca 4 km). Lahko pa se do živalskega vrta s postaje  odpeljete s tramvajem številka 4 – mulci bodo zagotovo navdušeni. Vse informacije na temo »Z vlakom v ZOO Zagreb« najdete tukaj: http://www.slo-zeleznice.si/sl/potniki/tujina/na-izlet-tujina/druzinski-izlet-zagreb.

Možnost parkiranja: 5 minut hoda stran je veliko plačljivo parkirišče Nogometnega kluba Dinamo, od kjer vas do ZOOja vodijo oznake.

Od velikega parkirišča do ZOOja vas vodijo table ZOO Zagreb)
Od velikega parkirišča do ZOOja vas vodijo table ZOO Zagreb)

Cene vstopnic: odrasli 30 kun, otroci do 7 let 10kun, od 7 – 14 let 20 kun, do 2.let brezplačno

Priporočen čas obiska:  Vsak letni čas. Obratovalni čas je odvisen od letnega časa. V kolikor se odpravite na izlet v mesecu oktobru, preverite, kdaj je Zagrebški maraton, saj so ceste zaprte. Poleti priporočam, da z otrokom odrinete na izlet čim bolj zgodaj, da se izognete vročini. Predlagam, da pogledate tudi kdaj imamo v Sloveniji kak praznik, ki ga na Hrvaškem nimajo, kar pomeni, da bo tam manjša gneča.

Primerno za otroke: primerno za vse starostne skupine

Priporočljivo imeti s seboj:

  • Veliko malico in pijačo, v kolikor ne želite zgubljati časa v restvaraciji
  • Voziček, poganjalček ali kolo – živalski vrt je res velik in je treba veliko hoditi. Če mulc se ni na poganjalčku ali na kolesu obvezno priporočam voziček ali marelo.  Klancev ni, zato je zelo primeren teren za vozičkanje. Pot je asfaltirana, tako da v primeru dežja ni blatno. Priporočam športno obutev. Na njihovi spletni strani lahko preverite tudi vremensko napoved.

Hrana: sredi Maksimir parka – izven živalskega vrta, v bližini glavnih igral, je restavracija, ki ponuja širok izbor obrokov in prigrizkov  – www.restavracija-savana.si.

Okrepčevalnica v ZOO Zagreb
Okrepčevalnica v ZOO Zagreb

Za lastnike psov: preden se odpravite v živalski vrt s svojimi ljubljenčki preverite, ali jim je dovoljen vstop.

Igrala:  če ste navajeni na ljubljanski živalski vrt, kjer imajo ogromno igral, vas moram opozoriti, da v samem ZOO-ju ni velikega otroškega igrišča. Veliko igral najdete v parku Maksimir.

V ZOO Zagreb ni veliko igral
V ZOO Zagreb ni veliko igral
Igrala boste našli v parku Maksimir
Igrala boste našli v parku Maksimir

Dodatne aktivnosti:

  • piknik v Maksimir parku in preizkušanje otroških igral
  • ogled mestnega jedra mesta Zagreb

* Guest post je napisala Nika, mamica triletnega Maksa. Informacije in dejstva so plod njenega obiska z družino. Za več informacij nam pišite na info@kamzmulcem.si.