Zimski pohod z otrokom na Koreno nad Horjulom

0
Pogled iz vasi do cerkvice

Razmišljate kam na pohod z mulci, ko je sneg do nižin? Mi smo izbrali pot na Koreno, saj se do njega pride po lepi gozdni poti, kjer vas tudi sneg ne zmoti.

Z vrha hriba Koreno (729 m), ki postaja vse bolj priljubljena izletniška točka v vseh letnih časih, se ponuja lep razgled na horjulsko dolino in na polhograjsko hribovje, v lepem vremenu pa je mogoče videti tudi alpske vrhove. Do vrha je mogoče priti po več različno zahtevnih poteh. Mi smo izbrali tisto iz Polhograjskege smeri.

 • Primeren čas obiska: vzpon je primeren za vse letne čase. Pozimi boste lahko hodili po makadamski cesti, v vročih poletnih dneh pa vas bo gozd varoval pred sončnimi žarki.
Razgled iz vrha
Zimska pokrajina z vrha Korena
 • Priporočen čas obiska: tri ure do cel dan
 • Primerno za otroke: dojenčki v nosilkah, malčki  predšolski, šolarji.
 • Primerno za vreme: vse, razen padavin
 • Izhodiščna točka: mi smo si za izhodišče izbrali vas Briše, ki velja za najkrajšo. Najbolj znana in malčkom prijazna je lažja pot iz Horjula. Informacije o ostalih izhodiščih si lahko pogledate na tej povezavi.
Levo na kmetijskem posoplju za vasjo Birše boste našli oznako za Koreno
Levo na kmetijskem posloplju, za vasjo Briše, boste našli oznako za Koreno
 • Pot do izhodišča: Iz Dobrove ali Horjula se zapeljemo v Polhov Gradec, tam pa v križišču pri avtobusni postaji nadaljujemo rahlo levo v smeri Gorenje vasi. Naprej se peljemo skozi vas Briše ter še nekoliko naprej preko mostu čez reko Mala voda. Tu postanemo pozorni, saj bomo čez približno 300m prišli do manjšega zaselka, kjer bomo na eni od hiš opazili oznake za Koreno. Ob izhodišču ni primernih parkirnih mest (vir: http://www.hribi.net/izlet/brise_koreno_/5/334/2457)
 • Končna točka: Koreno (729m)
 • Čas hoje: odrasli naj bi hodili dobrih 50 minut. Mi smo s 3-letnikom potrebovali 90 min. Čas smo porabili za kepanje, malico in raziskovanje gozda 🙂
 • Primerno za pse: psom prijazna izletna točka. V času našega obiska ni bilo na tej poti nikogar drugega, tako da bodo psi imeli dovolj prostora za tek po gozdu.
Naša pot z mulcem na Koreno

Avto smo parkirali ob cesti, v gozdu in se podali po gozdni poti. Pot je dobro označena, tako da z orientacijo ne bi smeli imeti težav.

Označenega parkirišča ni
Označenega parkirišča ni
Pot v gozd
Pot v gozd

Približno po 15-ih minutah hoje boste prišli do gozdnega križišča, kjer lahko sekate pot in se odpravite po “bližnjici” čez gozd. Odsek je označen z markacijo.

Po bližnjico
Po bližnjici čez gozd (Koreno)
Po bližnjici
Stranpota so vedno bolj zabavna (Koreno)

Med potjo ni klopic ali drugih počivališč, zato smo za pavzo znašli kar sami. Suh hlod in termovka z domačim čajem so dovolj, da se okrepčamo na lep sončen dan.

Pavza za čaj na hlodu
Pavza za čaj na hlodu (Koreno)

Pot smo nadaljevali po gozdni cesti in prišli do jase, kjer se nam odpre razgled na Polhograjsko hribovje. Od tu naprej smo vse do vasi hodili večinoma po sončnem pobočju. Žal nam je bilo le, da glede na snežno podlago nismo s sabo vzeli tudi sani 🙂

zasnežena pot
Delno zasnežena pot na Koreno
Pogled na Polhograjce
Naslednjič bomo s sabo vzeli sanke (Koreno)
Zakaj nimamo sank?
Razgled na Polhograjsko hribovje (Koreno)

Ko pridemo do vasi, nas oznake vodijo do cerkvice, ki jo zaradi njene pozicije na vrhu hribčka praktično ne moremo zgrešiti. Z vrha, na katerem stoji velik križ, cerkev Sv. Mohorja in Fortunata, razgledna plošča, klop z mizo, ter pod njo vpisna skrinjica z žigom in knjigo, se nam odpre lep razgled na večji del hribovja osrednje in zahodne Slovenije.

Ko pridete v vas
Ko pridete v vas, vas table usmerijo proti cerkvi sv. Mohorja in Fortunata (Koreno)
cerkev
Pogled iz vasi do cerkve Sv. Mohorja in Fortunata (Koreno)
Razgled iz vrha
Razgled iz vrha (Koreno)
Pogled na vas in gostilno
Pogled iz vrha na vas Koreno

V vasi Koreno se nahaja Izletniška kmetija Pr’Lenart, kjer ob vikendih strežejo domača kosila in odličen jabolčni zavitek. Kmetija ne nudi nič posebnega za otroke, tako da kakšnega posebnega igrišča ne pričakujte. Se bodo pa otroci lahko podili po dvorišču, medtem, ko boste čakali na domače kosilo.

Igra pred gostilno
Otroška igra pred gostilno Pr’Lenart, Koreno
Nedeljsko kosilo
Nedeljsko kosilo Pr’Lenart, Koreno

Za starše:

 • Pot je od izhodišča do cilja primerno označena, zato težav z orientacijo ne boste imeli.
 • Vzpon je ob suhem vremenu prijazen tudi do staršev z otroki v vozičkih, vendar je pot relativno dolga, zato jo za vozičkanje priporočamo “izkušenim vozičkarjem”.
 • Pot je za malčke relativno dolga, zato poskrbite za malico.
Malica na poti
Malica na poti na Koreno
 • Priporočamo, da se poleti zaščitite pred klopi in da se doma temeljito pregledate, saj boste večino časa hodili po gozdu.

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih doživele Kamzmulcem mamice  z družino. Za več informacij o izletu mi lahko pišete na info@kamzmulcem.si ali v komentar spodaj.