Zimski izlet do slapa Peričnik

2

Na izlet v dolino Vrata smo se podali v okviru podaljšanega vikenda v Kranjski Gori, čeprav je dolina tako lepa in primerna tudi za pohode z mlajšimi otroki, da zlahka izlet načrtujemo tudi samostojno. Očarani nad nedavnimi prizori slapa Peričnik v zaledeneli varianti, ki so krožili po družbenih omrežjih, smo se tokrat podali na slabe 3 ure dolg pohod (z vmesnimi tisoč postanki ob 2,5 letniku:)).

Krasna narava v dolini Vrata

Čeprav zaledenelega slapa nismo dočakali, saj je zaradi višjih temperatur že normalno pretočen, je izlet super prav za vse letne čase. Mogoče še najbolj za poletje, saj soteska zaradi senčne lege in gozdne poti ponuja kar precej nižje temperature. Ni pa ga za izpustiti tudi ob zadnjih izdihljajih zime, ko je vse naokoli že kopno, dolina Vrata pa še debelo prekrita s snežno odejo.

 • Primeren čas obiska: vse leto
 • Primerno za vreme: vse, razen dežja ali ob zelo spolzkem terenu zadnjih 10 min do slapa
 • Priporočen čas obiska: 2-3 ure
 • Primerno za otroke: dojenčki v nosilkah, malčki v nahrbtnikih, večji predšolski in šolski otroci samostojno.
 • Zahtevnost: Lahka pohodna pot,ki je lahko speljana po lokalni cesti ali po pešpoti v gozdu. Samostojno je primerna za otroke, ki so sposobni hoditi vsaj 45 min v kosu. V zadnjem delu (cca. 10 min, od koče do slapa) je teren strm in pozimi zaradi snega spolzek, zato svetujemo dodatno previdnost, pohodne palice ali, še bolje, dereze.
 • Primerno za otroški voziček: Do koče pri slapu, po cesti da, po gozdni poti ne. Zadnjih 10 min do slapa ne, zato svetujemo kombinacijo z nosilko.
 • Primerno za psa: vsekakor, vendar naj bodo na povodcu.
 • Pot do izhodišča: Avtocesto zapustimo na izvozu za Kranjsko goro in v Mojstrani sledimo tablam za dolino Vrata.
 • Parkirišče: Parkiramo pri tabli Triglavski narodni park (46.44913515558014, 13.924952447338578). Alternativno, v primeru kopne poti, se lahko tudi  z avtomobilom zapeljemo do koče pri Peričniku, a je pot do tja tako lepa, da priporočamo hojo.

Resnično priporočamo, da pot pričnete že tik za koncem naselja Mojstrana, pri tabli Triglavski narodni park, kjer je manjše parkirišče, za cca 10-15 avtomobilov. Če se odločite z avtom zapeljati do koče pri Peričniku res prihranite cca 45 min hoje z malčki, a tudi 45 min lepe narave.

Parkirišče tik pred tablo, malenkost izven naselja Mojstrana

Za parkiriščem smo sledili tablam za slap Peričnik, ki nas pelje preko mosta čez Triglavsko Bistrico v gozd. Pot nadaljuje ob rečici, vzporedno z cesto, zaradi česar smo naknadno opazili, da bi lahko pot nadaljevali tudi po cesti. Vsekakor priporočamo gozdno varianto, saj je zanimivejša, ni konstantnega umikanja avtomobilom, zaradi česar je mirnejša, in v času poletne pripeke tudi hladnejša. V primeru dojenčkov v vozičkih je izbira seveda jasna.

Pot kratek čas vodi po cesti, ki jo lahko nadaljujemo…
… ali pa sledimo tabli za slap Peričnik in zavijemo preko mosta na gozdno pot. Priporočamo slednje, saj je mirnejša.
Lepi razgledi na obeh straneh reke.

Po cca 30 min lepe, položne poti čez gozd, ponovno prečkamo rečico in se znajdemo na glavni cesti, kjer nadaljujemo še 10 in do koče pri Peričniku. V času našega obiska (februar 2021) je bila zaprta (tudi za prevzem), a smo lahko pokoristili njihove klopi za krajši postanek z (lastno) malico.

Iz gozda se po mostičku ponovno vrnemo na glavno cesto.
Koča pri Peričniku, od koder vodi strmejša pot do slapu.

Do slapa Peričnik vodi od koče strmejša pot cca 10 min po gozdu, pri čemer je v zimskem času mogoč dostop samo do razgledne ploščadi do spodnjega slapa (krožna pot, ki se nadaljuje od ploščadi naprej je zaprta). Opozoriti moramo, da je bila že v času našega obiska pot do razgledne ploščadi, kljub zelo dobri pohodni obutvi, zelo spolzka. V primeru, da pot ni kopna in suha, absolutno odsvetujemo obutev tipa superg, priporočamo pa pohodne palice, še bolje dereze.

Slap je precej vodnat, žal pa smo zamudili zaledenelo varianto.
Info tabla na razgledni točki.

Čeprav smo bili za zamrznjeno varianto slaba nekoliko prepozni, je prizor vseeno veličasten. Bi pa dodali, da je izlet, četudi se ne odločite za pohod zadnjih 10 min do slapa, več kot vreden, saj je narava res prelepa.

Možnosti kombinacije izleta:

 • jezerce Kreda v Mojstrani
 • obisk slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani
 • (pozimi) obisk smučišča v Mojstrani
 • vse leto: 16 aktivnosti v Kranjski Gori

Članek je nastal na podlagi naših lastnih izkušenj izleta v dolino Vrata. Za več informacij nam lahko pišete na info@kamzmulcem.si.