Zimske radosti z otroki – izlet do jezera Jasna in Kranjske Gore

1

Odločili smo se, da sončen zimski dan preživimo na destinaciji, kjer je aktivnosti na pretek. Obiskali smo zamrznjeno jezero Jasna in njegovo čudovito okolico ter skočili do smučišča in sankališča v Kranjski gori. 

 • Primeren letni čas obiska: v vseh letnih časih, le da ne dežuje.
 • Priporočen čas obiska: polovica dneva do cel dan. Vendar pazite, sonce vas bo grelo le do 14. ure, potem se bo skrilo za okoliške gore.
 • Primerno za otroke: dojenčki, malčki, predšolski in šolarji.

Alpsko jezero Jasna

Jezero Jasna je umetno jezero, ki leži na čudoviti točki, kjer lahko opazujemo lepoto Julijskih Alp. Gora Razor na levi in Prisank na desni sta vsekakor gori vredni pogleda pa tudi obiska, sploh za družine z večjimi otroci. Jezero se nahaja ob avtomobilski poti na Vršič.

Ste vedeli, da je v zimskem času jezero Jasna urejeno v čudovito drsališče? Drsalke si lahko izposodi cela družina in sicer v Intersport Bernik, zraven najdete tudi cenik. Preden si jih z družino sposodite, preverite vreme, če je led na jezeru Jasni primeren in varen za drsanje.

IMG_1061
Snežna oddeja je prekrila drsališče Jasna (Kranjska Gora, Slovenija)
Jezero Jasna_drsanje
Urejeno drsališče na jezeru, vir: arhiv Jezera Jasna (Kranjska gora, Slovenija)

Okoli jezera so speljane sprehajalne poti, ob jezeru pa se vsaj ob toplejšem vremenu nahajajo igrala in kip kozoroga, ob katerem se seveda ne pozabimo fotografirati. Ob našem obisku smo našli še nekaj boljšega – “goro snega”, ki so si jo mulci po svoje oblikovali in se na njej zabavali.

S sankami lahko svoje malčke zapeljete po sprehajalni poti okoli jezera (Kranjska gora, Slovenija)
S sankami lahko svoje malčke zapeljete po sprehajalni poti okoli jezera (Kranjska gora, Slovenija)
Plezanje in smučanje po “gori snega” je zagotovoljena zabava (Kranjska gora, Slovenija)
Plezanje in smučanje po “gori snega” je zagotovoljena zabava (Kranjska gora, Slovenija)

Čaj in ostali napitki so nas pričakali v dveh brunaricah in velikem “toplem” igluju ob jezeru. Za katere preverite, če so še tam.

Brunarici in iglu v času našega obiska (Kranjska Gora, Slovenija)
Brunarici in iglu v času našega obiska (Kranjska Gora, Slovenija)
V igluju so se mulci spočili in "se pogreli" (Kranjska Gora, Slovenija)
V igluju so se mulci spočili in “se pogreli” (Kranjska Gora, Slovenija)
Ob pritoku jezera smo našli tudi račke, ki smo jih nahranili (Kranjska Gora, Slovenija)
Ob pritoku jezera smo našli tudi račke, ki smo jih nahranili (Kranjska Gora, Slovenija)
 • Parkirišče: prostorno parkirišče pri jezeru je plačljivo (table za plačila z mobilnimi telefoni)
Parkirišče ob jezeru (Kranjska Gora, Slovenija)
Parkirišče ob jezeru (Kranjska Gora, Slovenija)
 • Primerno za pse: da, le pazite kje jih spuščate, da se jim ne bi udrl led (enako velja seveda za vas in mulce)
 • Bližnji izlet: če si želite še krajšega pohoda se odpravite od jezera Jasna naprej na pot v Krnico, tik pred mostom čez Pišnico, pod hotelom Erika. Pot ni zahtevna in jo lahko enostavno prehodijo tudi najmlajši. Ta večinoma poteka po poti ob reki Pišnici, kjer si lahko z mulci od daleč ogledate Kekčevo kočo, zadnji del poti pa teče po gozdu. Pot eno smer je dolga približno eno uro, na koncu pa se lahko okrepčate v Koči v Krnici. Na Krnici se z mulci lahko tudi nasankate.

Vedno živahna Kranjska Gora

Ker pa so si otroci zaželeli tudi nekaj pravega sankanja smo se odpravili na sankališče v Kranjsko goro, tam nas je pričakala velika gneča, saj se je odvijalo kar nekaj prireditev.

Poleg smučišča za otroke se najde prostor tudi za “sankaše”. Preberite si tudi članek Kam z mulcem prvič na smučanje?

Majhno, a varno sankališče (Kranjska Gora, Slovenija)
Majhno, a varno sankališče (Kranjska Gora, Slovenija)

Ob vznožju smučišč in sankališč je sončna mestna plaža, kjer se z mulci lahko osvežite ali ogrejete s toplim čajem. Za mlajše otroke so na voljo tudi igrala.

 • Cene smučarski vozovnic
 • Cene najema smučarske opreme
 • Gostinjska ponudba: celotna Kranjska gora je polna gostiln in lokalov, kjer lahko pomalicate in se osvežite.
 • Parkirišče: ob vznožju smučišča ob cesti je vse polno parkirnih mest, ki pa so običajo ob ugodnem vremenu zasedena, zato priporočamo bolj oddaljena parkirišča, ki so navadno brezplačna.
 • Primerno za pse: pogojno, saj se ne morejo prosto gibati zaradi velike gneče in nasploh štvilnih aktivnosti, ki jih ponuja to smuščišče.

Kranjsko goro pa smo ob drugi priložnosti obiskali tudi na drugačen način: preberite si članek Kolesarki izlet z otrokom od Kranjske Gore do Belopeških jezer.

Pomembno za starše:

 • Če se želite izogniti gneči, ki je v Kranjski gori kar stalnica, več časa preživite na jezeru Jasna, se zapeljite do Planice, kjer vas prav tako čakajo primerna sankališča za malčke in številne sprehajalne poti ali pa jo mahnite naprej do Podkorena.
 • Previjalnic in stranišč v Kranjski Gori ni težko najti, saj je mesto bogato z gostinsko ponudbo, na jezeru Jasna pa posrbite, da preoblečete otroke v avtu oz. gredo na stranišče še pred prihodom do jezera.

AKTIVNOSTI v OKOLICI:

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih doživele Kamzmulcem mame z družinami. Za več informacij nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si