Zelenortski otoki – družinski ‘no stress’ oddih na afriških Karibih

0

Zelenortski ali Kapverdski otoki so priročna destinacija za vse, ki si želijo tropskega oddiha na drobno peščenih plažah karibsko turkiznega morja, a nimajo časa ali želje, da bi se odpravili na drugi konec sveta. Otoki namreč ležijo v Atlantiku, približno 500 km od senegalske obale, in predstavljajo najzahodnejši del Afrike. Zaradi neskončno dolgih peščenih plaž in čudovitega turkiznega morja jim pravijo tudi afriški ali evropski Karibi. Sestavlja jih deset večjih in nekaj manjših otokov, najbolj oblegan in turistično razvit pa je otok Sal, ki ga je v času jesenskih počitnic obiskala tudi naša družina.

Pečina v obliki levje glave, ki jo je videti z glavne ceste, ki pelje po otoku
 • Destinacija: otok Sal, Zelenortski otoki
 • Čas potovanja: oktober/november 2019 (jesenske počitnice)
 • Dnevi na potovanju: 7 dni
 • Starost otrok: 7 let in 13 let
 • Primerno za: vse starosti otrok
 • Časovna razlika: -2 uri
 • Pot: z avtom do Milana (Malpensa); iz Milana do otoka Sal z letalsko družbo Cabo verde
 • Namestitev: štirisobni apartma v hotelskem resortu Melia Sol Dunas pri vasi Santa Maria

Budget:

 • prevoz z avtom: gorivo do Milana (v vsako smer približno 500 km)
 • najem parkirišča v Milanu (7 dni): 90 EUR
 • letalske vozovnice: 340 EUR/osebo
 • paket all inclusive (7 nočitev): 576 EUR/odrasla oseba, 451 EUR/otrok od 12. leta, brezplačno za otroke 2. do 12. leta
 • taksi: 20 EUR za prevoz z letališča do Santa Marie (30 min vožnje); 80 EUR za izlet po otoku; 3 EUR za prevoz od hotela do Santa Marie (3 km)

Vreme: konstantne temperature zraka vse leto, in sicer od 25 stopinj januarja do 30 stopinj septembra. Morje je najtoplejše ob koncu septembra in v začetku oktobra, ko se segreje do 27 stopinj, najhladnejše pa od januarja do aprila, ko ima samo 20 stopinj. Ves čas piha topel saharski veter.

Valuta: zelenortski eskudo CVE (1 EUR = pribl. 110 CVE), čeprav je skoraj povsod mogoče plačevati tudi z evri.

Viza: za vstop na Zelenortske otoke je potrebna predregistracija (podobno kot ESTA), ki stane 30 EUR. Najlažje jo je dobiti na letališču ob prihodu, lahko pa to uredite že prej na spletnem portalu: https://www.ease.gov.cv/

Raj za: ljubitelje vodne športe, ko sta kajtanje in surfanje.

Otok Sal, ki si ga je mogoče v celoti ogledati v slabem dnevu, je večinoma peščen, saj suša in vročina ne omogočata skoraj nobenega rastlinja. Kamenje, pesek in sol je edino, česar je tukaj v izobilju – poleg sonca in vetra. Sicer pa je to še vedno nerazvit svet, a v zadnjih desetih letih vanj pospešeno vdirajo sodobni in razkošni hotelski kompleksi, zato ga velja obiskati čimprej – dokler so cene še take kot pri nas.

Čeprav so Zelenortski otoki večinoma namenjeni uživanju v hotelskih kompleksih, ki so s številnimi bazeni, restavracijami in drugo ponudbo nekakšna mesta v malem, ima otok Sal tudi nekaj zanimivih naravnih danosti, vrednih obiska.

Večinoma neposeljena puščavska pokrajina ponuja čudovite barvne kontraste.

Večinoma neposeljena puščavska pokrajina ponuja čudovite barvne kontraste.

TOP 5 otoka Sal

1. Soline (Salines de Pedra de Lume)

Na severovzhodni strani otoka se nahaja glavna znamenitost otoka Sal – edinstvene soline, ki so s podzemnim vdiranjem vode nastale v kraterju ugaslega vulkana. Pot do solin pelje mimo Espargosa, glavnega mesta otoka Sal, nato pa se po nekaj kilometrih odcepi od glavne ceste, kjer se po kamnitih ovinkih vzpne do kraterja, kjer je parkirišče. V notranjost kraterja se je treba sprehoditi skozi tunel, ki na koncu osupne s čudovitim razgledom na solne bazene, ki s svojo belo barvo ustvarjajo čaroben kontrast z bakrenimi odtenki vulkanske pokrajine.

V beli solnici se je mogoče prosto sprehajati ali celo namakati, redkim turistom pa je na voljo tudi nekakšen ‘wellness’ in tuš.

Tunel, ki vodi v notranjost kraterja.
Veličasten razgled na kraterske soline.
Hoja po solnih bazenih je zanimiva, a ne zdržiš dolgo – kristali so ostri, pa še koža začne hitro peči in srbeti.

2. Sprehajanje med morskimi psi (Shark Bay)

Nedaleč od solin se nahaja obala, kjer se zadržujejo rumeni morski psi, med katerimi se je mogoče sprehajati in jih opazovati od blizu. Za ta podvig vam domačini za 3 EUR ‘posodijo’ natikače, v katerih nato po vodi brodite nekaj metrov proč od obale, dokler ne srečate morskih psov, ki vam plavajo med nogami.

Domačin, ki nas je spremljal, nam je zagotovil, da morski psi niso nevarni, ker so siti … Na srečo so nam med nogami plavali sami mladiči, saj veliki v plitvo vodo ne morejo …

Nasvet: ni primerno za mlajše otroke.

Bližnje srečanje z morskimi psi, otok Sal, Zelenortski otoki.
Bližnje srečanje z morskimi psi, otok Sal, Zelenortski otoki.
Ruševine potopljene ladje v bližini obale, kjer se zadržujejo rumeni morski psi.

3. Modro oko (Blue Eye, Buracona)

Na drugi strani otoka, v zalivu Buracona, se nahaja še ena naravna znamenitost: Modro oko. Gre za modro špiljo, kakršne je videti tudi na Jadranski obali, zato je sprva nismo nameravali obiskati, a nam na koncu ni bilo žal, da smo se po prašnem makedamu končno le prebili do nje. Poleg špilje, v kateri zaradi odboja sonca nastane modrina, ki zaradi okrogle oblike spominja na modro oko, smo predvsem uživali ob pogledih na naravne vulkanske bazene s turkizno modro barvo in skalnate skulpture, iznad katerih se bučno dvigajo bele pene mogočnih morskih valov. Najzavzetejši obiskovalci se tukaj lahko prepustijo tudi užitkom kopanja, ki je zaradi silovite narave res nekaj posebnega.

Buracona je edina sodobno urejena turistična točka na otoku Sal – z zgrajenim turističnim objektom, v katerem so sodobno urejena stranišča, trgovina s spominki, bar in restavracija, kjer si lahko dokaj poceni privoščite tudi jastoga.

Naravni bazen, ki ga je ob vulkanski obali oblikovalo morje, svetloba pa ga vsak dan še turkizno obarva.
Odboj svetlobe ustvari poseben učinek, ki je postal ena najbolj organiziranih in obleganih naravnih znamenitosti otoka Sal.

4. Kite Beach

Na jugu otoka, v neposredni bližini Santa Marie, je znamenita plaža s peščenimi sipinami, ki velja za rajsko točko vseh, ki so predani kajtanju. Barvita zbirka strastnih privržencev tega adrenalinskega športa, ki prihajajo z vsega sveta, vsak dan oživi to belo peščeno plažo in jo napolni do zadnjega kotička.

Na plaži je tudi bar in dobro založena izposojevalnica opreme ter možnost najema učitelja.

Plaža Kite Beach, otok Sal, Zelenortski otoki.

5. Santa Maria

Vas Santa Maria je najbolj turistični kraj otoka Sal. Leži na jugu otoka, ob njej pa se razprostira dolga peščena plaža s hoteli, ki so si na njej uredili svoja območja z ležalniki, senčniki in bari. Tudi večina resortov, tako kot naš Melia Dunas, je v okolici te vasi, kamor vsakodnevno vozijo hotelski minibusi.

Santa Maria je nastala zaradi proizvodnje soli, ki so jo v 19. stoletju začeli pridelovati in izvažati predvsem v Brazilijo, in sicer v solnih bazenih, ki jih je mogoče videti in obiskati še danes (Salinas de Santa Maria).

Največ dogajanja v vasi je na lesenem ribiškem pomolu, ki je sicer napol polomljen, a se zato nihče ne vznemirja. Po njem ribiči vsako jutro s samokolnico vozijo svoj dnevni ulov, ki ga nato ponujajo obiskovalcem, a ti večinoma samo vedoželjno opazujejo njihovo ponudbo.

Plaža in ribiški pomol v vasici Santa Maria, kjer se največ dogaja.
Dnevni ulov na ribiškem pomolu, Santa Maria, Zelenortski otoki.
‘Afriški fitnes’ na plaži ob pomolu, Santa Maria, Zelenortski otoki.

Zvečer se dogajanje s plaže, kjer je obilo turistične ponudbe za vse, kar lahko počnete in doživite na otoku, preseli v notranjost vasi – na glavno ulico. Domačini so prijazni, a za marsikateri okus preveč vsiljivi. Vsi se radi pogovarjajo z vami, vam nekaj ponujajo, po možnosti tudi hodijo za vami … Tako vam ne preostane drugega, kot da se ležerno prepustite otoškemu motu: NO STRESS!

Urejena glavna ulica, Santa Maria, Zelenortski otoki

Zakaj je otok Sal dobra družinska destinacija?

 1. Vzdušje na otoku je nadvse prijetno in sproščeno – vsepovsod je slišati glasbo in videti razigrane domačine, ki ob njej radi poplesujejo.
 2. Prebivalci so zanimiva mešanica Afričanov in Evropejcev – največ je mulatov s črnimi afriškimi kodri, srečati pa je mogoče tudi temnopoltega domačina z modrimi očmi in svetlimi lasmi. Vsi pa imajo zelo radi otroke, ki so nasploh povsod dobrodošli in v središču pozornosti.
 3. Hrana je varna tako v hotelih kot v restavracijah zunaj hotelov, le voda ni pitna. Skoraj vsa hrana je uvožena iz Evrope – Zelenortski otoki so namreč do leta 1975 spadali k Portugalski, zato so veliko bolj povezani z Evropo kot z Afriko.
 4. Kljub vročini čez dan (obvezna dobra zaščita!) se zvečer zaradi vetra nekoliko ohladi in je pogosto potrebna celo jopica.
 5. Turizem na otoku je v polnem zamahu, a ni gneče, pa tudi cene so zaenkrat še sprejemljive (take kot pri nas).

Članek je za Kamzmulcem napisala Viktorija, mamica dveh otrok, ki za svojo družino hudomušno reče: “Smo štiričlanska družina z malce nadležnim priimkom – Muha.” Za več informacij o potovanju, nam pišite na info@kamzmulcem.si.