Zeleni, kulinarični in adrenalinski odklop v Beli Krajini

4
Izlet do izvira reke Krupe

Če želite oddih preživeti v regiji, kjer boste imeli na zeleni odklop z zadostno dozo miru, vrsto aktvnosti za otroke, kjer je doma dobra kulinarika in ena lepših slovenskih rek, se odločite za Belo Krajino.

Lokacija: Bela Krajina (Semič, Krasinec, Gradac, Radenci, Stari trg ob Kolpi, Črnomelj)

Čas obiska: avgust 2019, julij 2020

Priporočen čas obiska: Bela Krajina je primerna za obisk skozi vse leto, je pa zaradi Kolpe najlepše doživetje v poletnem in zgodnjem jesenskem času. Za odkrivanje le te si vzemite vikend, če pa ste bližje tej regiji, pa je tudi že en dan dovolj.

Primerno za otroke: vseh starosti

Primerno za pse: ja

Primerno za vreme: suho vreme; za kopanje v Kolpi poletje, za doživetje kulinarike in obisk kulturnih znamenitosti, pa je obisk primeren v kateremkoli letnem času in vremenu

Namestitev:

Mi se na Kolpo zadnja leta vračamo vsako leto, tako smo preizkuli že 2 namestitvi, vsako na svojem koncu Kolpe.

Resort je vmeščen v prečudovito naravo Bele Krajine, na posestvu, kjer je v preteklosti stal grad Krasinec in le nekaj 100m stran od reke Kolpe (Krasinec). Preberite si našo oceno glampinga.

Kolpa resort glamping, 2019
Kolpa resort glamping, 2021
Kolpa resort glamping, 2023

 

K Tinetu in družini hodimo že leta in vedno se radi vračamo, saj je njegov kamp vmeščen v nam najlepši del Kolpe – Radenci ob Kolpi. Tine je skozi leta dopolnil svojo ponudbo nočitev in sedaj lahko izbirate med klasičnim kampiranjem, lahko pridete z AD ali kemperjem ali pa najamete eno od eko glamping hišic vasice Rinčica. Preberite si našo oceno glamping hišk in njihoce celotne ponudbe.

Eko vasica Rinčica leži neposredno ob Kolpi, Radenci ob Kolpi
Mini zoo, Kanu kamp Radenci ob Kolpi

Big Berry nam je bil po prebranem na internetu ter doživetih izkušnjah prijateljev všeč, ker je lociran v prekrasni naravi in (še vedno) ohranja mirno vzdušje v Resortu- torej pravi recept za počitek. V osnovi gre za resort z modernimi hišicami, nudijo pa tudi možnost klasičnega kampiranja ali obisk z avtodomom- počitniško prikolico. Preberite si našo oceno mobilne hiške Merry Berry.

Zagrajen bazen z nizko vodo, Big Berry Kolpa Resort
Naša hiška Merry Berry

Kaj doživeti z mulci v Beli Krajini

1. Izvir reke Krupe

Naš belokranjski odklop smo pričeli pri Izviru reke Krupe, ki je najlepši izvir v Beli krajini in zagotovo eden najlepših v Sloveniji. Le 2.5 kilometra dolga rečica izvira pod 30 metrov visoko steno in se v vasi Gradac izliva v reko Lahinjo. Reka Krupa velja tudi za edino znano nahajališče jamske školjke v Sloveniji, tu pa so še druge endemne vrste jamskih polžev ter celo človeška ribica.

Ljubezen pri Izviru reke Krupe

Nas je izvir navdušil zaradi narave ter miru, ki ga doživite, primeren pa je tudi kot cilj družinskega kolesarskega izleta. Malo naprej od izvira vodi pot tudi do (novega) visečega mostu ter do Judovske hiše in razgledne točke (zadnje dvoje smo zaradi vročine in utrujenosti otrok žal izpustili).

Mir v naravi, izvir reke Krupe
Čudovit izvir pod 30m skalo, Krupa
Igre v naravi, Izvir reke Krupe
Raziskovanje, Izvir reke Krupe
Na visečem mostu, Izvir reke Krupe

Parkirišče: Parkiramo tik pred vasjo Krupa, levo ob cesti na večjem parkirišču z informativnimi tablami.

Pot do izvira: Od parkirišča nadaljujemo peš po cesti proti vasi in pri prvi hiši na desni strani sledimo tabli z napisom izvir, desno navzdol na makadamsko cesto. Do izvira je nato še cca. deset minut zmernega spusta.

Pot do izvira, Krupa

2. Vodne vragolije na reki Kolpi

Ko ste na Kolpi, preprosto morate na Kolpo:) rafte in kanuje izposojajo na večih točkah, najbolj pa priporočamo družinski rafting Kolpa Adventures pri Tinetu v Kanu kamp Kolpa, saj je ta del Kolpe, vsaj nam, najlepši – najbolj slikovit, zelen in z adrenalinskimi spusti za naše navihance. Izbirate lahko med različnimi dolžinami, odvisno od časa, ki ga želite preživeti na reki. Mi smo se odločili za 12km raftanje, ki je skupaj s postanki za kopanje trajalo 6 ur. Ne pozabite na malico na poti in zadostno količino vode, pokrivala ter zaščito pred soncem.

Kolpa pa je odlična tudi za SUPanje.

Rafting s kolpa-adventures.si
Rafting po Kolpi je primeren za mulce vseh starosti
Supanje po Kolpi

3. Naravno kopališče ob reki Kolpi

Kolpa je več kot primerna reka za mulce, saj velja za najtoplejšo reko v Sloveniji, hkrati pa je njen tok miren in ponuja ogromno mirnih in varnih bregov, tudi za naše najmlajše mulce.

Mi smo se kopali na 4 različnih točkah Kolpe:

  • Krasinec

Urejeno kopališče, s travnatimi in senčnimi površinami, barom ter odbojkarskim igriščem. Iz Kolpa resort glampinga le 10min peš.

Kopališče Krasinec
Kopališče Krasinec

Urejeno kopališče, s travnatimi in senčnimi površinami ter z restavracijo in otroškim igriščem v bližini.

Urejeno kopališče v kampu Podzemelj

Pri Tinetu in njegovi družini poskrbijo za zabavo cele družine. Poleg enkratnega dostopa do Kolpe (naravno kopališče Pri mlinu), ki je tudi primeren za najmlajše, imajo tudi mini zoo, bife, najbolj pa so že leta poznani po organizaciji kanuiranja ali čolnarjenja po Kolpi. 

Naravno kopališče Pri mlinu, Radenci
Naravno kopališče Pri mlinu, Radenci

Cilj obiska Gostišča Madronič so bile njihove znamenite postrvi v koruzni skorjici. Nudi pa njihova lokacija tudi lepo plažo ob Kolpi, kjer se otroci lahko igrajo, kopajo in celo skačejo v reko.

Čudovita plaža ob Kolpi pri Madroniču
Čudovita plaža ob Kolpi pri Madroniču

4. Adrenalinski park Podzemelj

Če imate vi in vaši mulci radi adrenalinske ali doživljajske parke, potem morate preizkusiti tudi motorično – rekreacijski park v kampu Podzemelj (novo ime je Camping Bela Krajina). Gre za enega varnejših adrenalinskih parkov, med krošnjami dreves in z lokalnimi elementi (vožnja s pisanico, hoja po jabolčkih, vožnja s kolesom, hoja po sodih ipd). Park je narejen v dveh nivojih. Prvi je primeren za otroke nad 4 leti, drugi nivo pa za zahtevnejše adrenalinske odvisnike.

Mulci bodo uživali v “adrenalinskem” parku Podzemelj (Camping Bela Krajina)
Hoja po jabolčkih, Kamp Podzemelj (Camping Bela Krajina)
“jahanje” pisanice, Kamp Podzemelj (Camping Bela Krajina)
Smega polna skleda, Kamp Podzemelj (Camping Bela Krajina)

Obratovalni čas parka:odprto vse dni od 1.4. do 1.11.

Vstopnina: klikni tukaj in si oglej različne kombinacije. Časovna omejitev vstopnice 60 min.

Pomembno: 

  • Do 12.leta je na zeleni progi obvezno spremstvo odrasle osebe.
  • Ne pozabite na športno obutev
Vragolije v kampu Podzemelj- za mlade in mlade po srcu:)

V Kampu Podzemelj (Camping Bela Krajina) pa vas ne čaka le adrenalin, temveč tudi urejena plaža ob Kolpi, restavracija (tik ob adrenalinskem parku), izposoja kanujev ter  otroško igrišče. Prav tako imate na voljo tudi mobilne hiške, glamping hiške ter najem sobe.

Otroško igrišče za mlajše otroke, Kamp Podzemelj (Camping Bela Krajina)

5. Kulinarična doživetja z otroki

Eden boljših užitkov, sploh za starše (ampak tudi za otroke), je bilo tudi okušanje pristnih belokranjskih jedi (in vin:)).

Preverjeno priporočamo:

Ponudba restavracije Kapušin temelji na belokranjski kulinarični dediščini in nadgrajena z njihovim pečatom. Jaz nikakor ne morem pozabiti njihovega govejega jezika za predjed. Tudi mulci so uživali v njihovih vrhunskih jedeh in zbrano poslušali opis vsake jedi, ki so nam jo prinesli. Postrežba na visokem nivoju, cene pa neprimerljive z osrednjo Slovenijo, kaj šele našo “domačo” Nemčijo. Obvezen postanek, če ste v teh krajih.

Gostilna ima tudi manjše otroško igrišče in travnik za igro.

Gostilna Kapušin, Krasinec
Manjše igrišče in travnik za igro, Gostilna Kapušin, Krasinec
Še zdaj se nam sline cedijo:) Gostilna Kapušin
Najboljši ravioli, Gostilna Kapušin
Sreča, Gostilna Kapušin

Gostilna, ki jo preprosto morate obiskati, tudi če je le to dnevni izlet v Črnomelj. Gostilna s tradicijo pristnih belokranjskih jedi že od leta 1965. Mi smo se razvajali z Okusi Bele Krajine, preizkušali vrhunska lokalna vina, otroke pa zopet vpeljali v svet domače pristne kulinarike. Gostilna ima tudi manjši vrt, ki je sploh primeren za obisk družin.

Gostilna Müller, Črnomelj

Gostilna Pezdirc ali Ancelj po domače nudi kulinariko na visokem nivoju in mojstrsko križajo sodobne jedi z jedmi naših babic. Starši, ne izpustite kozarček vina vinske kleti Malnarič!

Gostilna Pezdirc

Njihove postrvi smo jedli že 10 let nazaj in preverjeno so še vedno tako okusne (ali celo boljše) kot takrat. Za prilogo priporočamo krompir z blitvo. Ponujajo pa tudi ostale jedi.

Poleg Gostilne je tudi igrišče, večji mulci pa se bodo lahko med čakanjem jedi zabavali tudi ob Kolpi (glej točko 4). Dodatno pa Madronič nudi tudi prenočišča, izkušnjo ribolova ter izposojo raftov.

Znamenite posrtvi v koruzni skorjici, Gostilna Madronič
Igrišče pred Gostiščem Madronič

Čez cesto od Gostilne Pezdirc si lahko ogledate klet Semiške Penine ter se naročite na degustacijo in predstavitev njihove penine.

Konec devetdesetih let 20. stoletja se je družina odločila za usmeritev v proizvodnjo penin in postali so prvi privatni pridelovalec penin v Beli Krajini. Vsako leto penine dobivajo zlata oziroma srebrna odličja na Kmetijsko živilskem sejmu v Gornji Radgoni, tako da priporočamo kratek ovinek, predno se odpravite naprej raziskovati Belo Krajino.

Prostor za degustacijo, Semiška Penina
Predstavitev kleti Semiške Penine

Dodatne ideje za izlet v okolici:

  • Ogled letala DC-3 : na robu travnika ob cestnem križišču Otok v Beli krajini stoji vojaška različica letala DC-3, imenovano tudi dakota. Motorno letalo tovarne Douglas je bilo eno najbolj popularnih v zgodovini letalstva med drugo svetovno vojno in po njej. Ostarelo letalo Jugoslovanske ljudske armade so v spomin na medvojno zasilno partizansko letališče postavili pred leti. Notranjost letala ni dostopna.

  • Osnovna šola Brihtna glava – šola kot nekoč vabi vse tiste, ki bi si radi ogledali, kako je potekal pouk pred več desetletji. Namenjena je tako otrokom kot odraslim. Rezervacija vnaprej je obvezna – več informacij tukaj.
  • Krajinski park Lahinja

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Dodatna vprašanja ali pa vaše izkušnje lahko zapišete v komentar ali pa nam pišete na info@kamzmulcem.si