Zavetišče Planina nad Vrhniko – fantastični razgledi na vse strani neba

3
Planina nad Vrhniko

Planina nad Vrhniko je zelo priljubljena izletniška točka prebivalcev Vrhnike in okolice. Zato ni razloga, da se ne bi tudi vi odpravili z avtom na Vrhniko in od tam peš na Planino. Na vrhu stoji planinska koča in ob njej razgledni stolp iz katerega vidite na vse strani neba.

Primeren čas obiska: izlet je primeren v katerem koli letnem času.

Priporočen čas obiska: dopoldan se odpravimo v hrib, v koči si privoščimo kosilo in se popoldan vrnemo nazaj na izhodišče. Vzpon z otroki bo trajal do 80 minut, vzemite si čas za kosilo, potem pa še dobra urca nazaj na izhodišče.

Razgled iz vrha
Razgled iz vrha

Primerno za vreme: v vseh vremenskih razmerah, tudi v dežju. Tudi če boste na izhodišču bili oviti v meglo, boste na vrhu najverjetneje bili deležni sončnih žarkov. Trenutno vreme lahko preverite na kameri v živo.

Primerno za otroke: dojenčki v nosilkah, malčki, predšolski, šolarji, saj je pot označena kot “lahka”.

Oprema: posebne opreme za pohod ne potrebujete, vsekakor pa priporočam vodo v poletnih dneh. Obujte športne copate ali pohodne čevlje.

Izhodiščna točka: Z avtom se po makadamski cesti pripeljete v bližino koče Star maln. Koča je v upravljanju turističnega društva Blagajana in ima zelo lepo okolico, tako da vam bo že  začetek vzel nekaj časa za fotografiranje. Pot na Planino vodi mimo Starega Malna in je lepo označena. V začetku se strmo in hitro dviga do manjše razgledne točke s klopjo. Do vrha nas nato loči še 15 minut vzpona.

Stari mlin
Stari maln koča
Pot do Litverna je dobro označena

Od koče Star maln se lahko odpravite tudi proti Lintvernu, do koder boste prispeli v slabe pol ure. Pot se vzpenja počasi in umirjeno, tako da vas enakomeren tempo brez problema pripelje do enega od izvirov Ljubljanice. Lintvern je zanimiv kraški pojav, imenovan bruhalnik ali zaganjalka. Odvisno od preteklih padavin, iz njega vsakih nekaj ur ali pa vsakih nekaj tednov bruhne na površje voda. Zaradi redkosti tega pojava, boste morali imeti izjemno srečo, da boste ta izbruh tudi doživeli. Kot dodatna zanimivost; ta izvir je opisal tudi J. V. Valvasor leta 1689.

Učna pot Tempelj Zmaja Litverna je čudovita učna pot, ki vas popelje do izvira in je lahko krasen poldnevni izlet z otroki.

Opis pojava Lintvern
Opis pojava Lintvern

Še eno izhodišče za pot na Planino najdete v naselju Betajnova, točen naslov izhodišče in opis poti pa najdete v družinskem vodniku po 30 hribih v okolici Ljubljane – Gorski škrat te vabi v hribe.

Končna točka: Zavetišče Planina nad Vrhniko (733 m.n.v.), višinska razlika 347 m. Na vrhu pred kočo se vam bodo odprli prelepi pogledi proti Ljubljani, a to še ni vse. Povzpnite se na razgledni stolp, ki stoji ob koči, da se vam pogled razleže na vse strani neba.

stolp
Stolp
Na vrhu stolpa
Na vrhu stolpa
razgled2
Razgled iz stolpa

Čas hoje:  Za rekreativne pohodnike je označen čas hoje ena ura, a z družino boste morda potrebovali 10 ali 20 minut več.

Primerno za vozičke: ni primerna.

Pot bodo zmogli tudi najmlajši, vendar ni primerna za vozičke
Pot bodo zmogli tudi najmlajši, vendar ni primerna za vozičke

Hrana: v planinski koči Zavetišče na Planini boste dobili klasično planinsko hrano, kot je jota, ričet, klobasa, za sladico pa zavitek ali Vrhniške štruklje.

Ponudba
Ponudba

Dodatne aktivnosti za otroke:

Dinozavrova stopinja
Dinozavrova stopinja

Dodatne izletne točke:

Zakaj priporočamo izlet z mulci?

  • lahka izletna točka, tudi za najmlajše in dojenčke v nahrbtnikih,
  • primeren izlet za začetke potepov z otroki v hribe,
  • zanimiv pohod čez gozd, s kakšnim skokom čez vodo in spoznavanje kraških pojavov,
  • garantirano sonce, ko je v Ljubljani megla,
  • svež zrak in prečudovit razgled na vse strani neba,
  • planinska hrana v koči.
Razgled ob poti
Razgled ob poti

Prispevek je napisal Gorazd, oče dveh punčk in pisec družinskega vodnika Gorski škrat te vabi v hribe. Vodnik opisuje 30 izletov v hribe v okolici Ljubljane, vsakemu izletu pa je dodana pobarvanka, ki prikazuje kočo in/ali cerkev na vrhu hriba. Več o njem si oglejte na njihovi spletni strani ali na njihovem Facebooku.