Zakaj z otrokom obiskati razvojni program Otok peska?

0

Pred kratkim se je v Ljubljani odprl nov Inštitut za osebnostni razvoj Otok peska, ki ponuja sproščujočo tehniko risanja s peskom. Ta je namenjena tako otrokom kot odraslim in omogoča izražanje kreativnosti, razvoj motoričnih sposobnosti in zmanjšuje stres.

Kje: Otok peska, Inštitut za osebnostni razvoj, Resljeva cesta 40, 1000 Ljubljana

Primerno za: otroke od 1,5 leta naprej.

Zakaj obiskati Otok peska z otrokom?

Ideja vseh programov temelji na Jungovi terapiji s peskom, bolj znani kot terapija »sandplay«. Risanje poteka na mizah, ki imajo osvetljeno podlago. Poleg risanja s peskom se tu odvijajo tudi terapevtski razvojni programi, namenjeni otrokom že od najzgodnejšega otroštva naprej. Pri teh terapijah otroci skozi igro in s pomočjo terapevta prepoznavajo svoja čustva, izboljšujejo komunikacijo, pozornost, zaznavanje in spomin.

Otroci rišejo
Otroci rišejo v Otoku peska

 

Ker moja otroka (6,5 in 9 let) rada ustvarjata in uživata v spoznavanju novih stvari, smo se odločili za obisk Otoka peska. Najprej smo se s peskom »spoznali« tako, da smo zaprli oči in ga tipali z rokami, ga presipali iz ene roke v drugo, se z njim »tuširali« po rokah in občutili, kako postajajo roke vse bolj sproščene pod mehkobo peska. Opazovala sem otroka, ki sta se zelo hitro popolnoma umirila in uživala v občutenju peska. Nato se je vsak od nas potopil v svoj domišljijski svet in začeli smo risati. Ga. Nataša nas je seznanila z osnovami tehnike risanja s peskom in tako so nastajale že prve razpoznavne podobe. Glede na to, da nisem ravno slikarsko nadarjena, je izpod mojih rok nastala prav prikupna sovica. Otroka sta bila bolj pogumna in sta hitreje risala, brisala in znova in znova ustvarjala nove podobe.

Gal in želva
Ustvarjanje

 

Otroka sta obiskala tudi veliki peskovnik, kjer sta vsak na svojem delu peskovnika z različnimi figurami ponazorila svoj notranji svet. Terapevtka se je z njima pogovarjala o različnih čustvih, kako jih prepoznata, doživljata in kako se z njimi spopadata. Dobila sta tudi nekaj zelo koristnih nasvetov, kako se spopasti z jezo.

Veliki pesovnik s terapevtko
Veliki pesovnik s terapevtko

 

Domov smo vsi trije odšli zelo navdušeni in smo komaj čakali naslednjo priložnost, da se vrnemo na Otok peska. Pri našem naslednjem obisku smo imeli priložnost tudi sodelovati pri Ustvarjalnem branju pravljice, kjer se otroci poistovetijo z glavnimi junaki in »po svoje« nadaljujejo zgodbo. Tukaj domišljija ponovno dobi prosto pot in nastajale so zelo zanimive in zabavne zgodbe.

Ustvarjalno pripovedovanje pravljic
Ustvarjalno pripovedovanje pravljic

 

Kaj ponuja Otok peska?

Otok peska ponuja terapevtske razvojne programe za otroke vseh starosti:

– Otok malčkov – program za otroke in starše (od 1,5 do 2,5 leta)

– Otok Palčkov (od 2,5 do 4 leta)

– Otok Škratov (od 4 do 6 leta)

– Pot v šolo (od 5 do 6 let)

– Šolska čustva (od 7 do 12 let)

in risanje s peskom za otroke in odrasle (posebno skupino imajo tudi za nosečnice).

Urnik vseh delavnic si lahko ogledate tukaj.

Cena poskusne ure – risanje, razvojna delavnica: 10€

Moja sovica
Izdelek mame:)

 

Vodja Otoka peska, ga. Marijana, nam je prijazno razložila vse o programih ter podrobno predstavila njihove prednosti: »Naši glavni značilnosti sta ustvarjalnost in sprostitev, ki sta povsem nasprotni svetu televizije in videoiger. V našem svetovalnem procesu ustvarjamo okolje, ki otroku pomaga pri spoprijemanju z vsemi stresnimi okoliščinami in konflikti pri odraščanju. Za otroka ustvarjamo posebno ozračje, v katerem s peskom izraža svoje strahove, potlačeno agresijo in druge neizrečene občutke. Učimo ga, kako najti pot iz konfliktnih situacij. Nagovarjamo otrokovo notranjo kreativnost in ustvarjamo razmere za uspeh, ki krepijo samozaupanje in zmogljivosti. Tako pri otroku ustvarjamo prepričanje »zmorem«.«

Članek je napisala Milka, mamica dveh navihanih in radovednih fantov, ki uživa v njihovem skupnem družinskem raziskovanju sveta, ustvarjanju ter in spoznavanju novih stvari.