Zakaj so skandinavske prestolnice primerne za obisk z otroki?

1

Skandinavske države so znane po visokem standardu in temu primerni skrbi za svoje potomce. Kako pa je poskrbljeno za družine z otroki, ki njihove prestolnice obiščejo kot turisti? Če boste vprašali katero od družin, ki so jih že obiskali, vam bodo verjetno tako kot nam vsi zagotovili, da so več kot primerne za obisk z otroki. Preverite zakaj.

1. Kopenhagen, Danska – 3 ideje za obisk z otroki

Kopenhagen velja za eno najbolj slikovitih skandinavskih mest
Kopenhagen velja za eno najbolj slikovitih skandinavskih mest

Kopenhagen velja za prestolnico v kateri bodo mulci in njihovi starši še posebej uživali. Posebni prostori na javnih prevozih, otroški muzeji, posebna ponudba za otroke na vsakem koraku in znižane ali celo brezplačne vstopnine za otroke, so nekaj kar pritegne še tako zahtevno družino. Spodaj so le trije od neštetih predlogov kaj početi z otroki v tej Danski prestolnici:

1. Tivoli Gardens zabaviščni park velja za eno glavnih znamenitosti Kopenhagna, ki pritegne mlade in stare. Samo nekaj korakov stran od mestne palače in  centralne postaje boste našli pravljični svet, ki je navdihoval tako Hans Christian Andersena kot Walt Disneya.

2. Bakken velja za najstarejši zabaviščni park na svetu. Severno od Kopenhagna leži Dyrehavsbakken ali na kratko Bakken – 431 let star zabaviščni park, v katerem boste našli kar 33 bolj ali manj adrenalniskih atrakcij. Če želite doživeti bolj umirjen del Bakkna, se odpravite na piknik med 400 let starimi drevesi in kar 2.000 prostoživeče srnjadi.

3. Danski nacionalni akvarij – Den Blå Planet velja za največji akvarij v severni Evropi. Edinstvena arhitektura daje občutek, da se sprehajate pod vodo in od tam opazujete življenje v oceanu, Amazonki in Koralnih grebenih.

 

2. Oslo, Norveška – 5 razlogov za obisk z otroki

Oslo sestavljajo številna jezera in otočki
Oslo sestavljajo številna jezera in otočki

Mateja nam svetuje, da je Oslo kljub visokim cenam več kot vreden obiska in nam ponuja 5 razlogov zakaj ga obiskati z mulci:

1. Fjord in otočki. Oslo leži na severnem koncu Oslofjorda. Obdajajo ga zeleni hribi in gore. Na njegovem območju je kar okoli 40 otokov. Čudovito je pluti med otočki ter si ogledovati lepo naravo.

2. Oslo ima kar 343 jezer. Največjo med njimi je Maridalsvannet, katero je tudi glavni vir pitne vode za zahodni del Osla. Mnoga jezera so privlačne turistične točke, kjer so sprehodi z otroci več kot odlični.

3. Parki. Oslo se razteza na veliki površini, obdano je z zelenjem in mnogimi parki. Tudi najlepši dostop do Kraljeve palače poteka skozi Vigelandov park, ki se razprostira pred njo. Park je poln skulptur, vodometov ter lepo urejenih travnatih površin.

Oslo je znano po čudovitih parkih, kjer lahko mulci brezskrbno tekajo naokrog
Oslo je znano po čudovitih parkih, kjer lahko mulci brezskrbno tekajo naokrog

4. Na Polotoku Bygdoy je nekaj izredno zanimivih muzejev, katere ne smete izpustiti, četudi bodo mulci zelo razposajeni in bodo želeli tekati po zelenih parkih. Ogled muzeja vikinške ladje, muzeja polarno raziskovalne ladje Fram ter muzeja Kon Tiki so že skoraj nujno potrebna, da dobite nekaj vpogleda v njihovo preteklost.

5. Holmenkollen velja za svetovno znano smučarsko središče, kjer se nahaja tudi velika skakalnica ter razgledna točka na Oslo.

 

3. Stockholm, Švedska – 3 razlogi za obisk z otroki

Stockholm je idealno mesto za raziskovanje s kolesom
Stockholm je idealno mesto za raziskovanje s kolesom

Stockholm na splošno velja za družini prijazno destinacijo, saj je veliko znamenitosti organiziranih tako, da so zanimive vsem družinskim članom. Med doživetji, ki jih ne smete zamuditi z otroki ne izpustite:

1. Najem mestnega kolesa. V Stockolmu je kolesarjenje izredno priljubljeno, čemer botruje tudi izredno funkcionalno organizirana kolesarska mreža. Najlepši predel za kolesarjenje je zagotovo stari del mesta – Gamla stan in otok Djurgården , kjer lahko ure in ure kolesarite, brez da bi vas oviral avtomobilski promet, poleg tega pa na tem otoku ležijo glavne atraktivnosti, primerne za otroke.

2. Z otroki je obvezen ogled znamenitega Skansena – prvega muzeja na prostem na svetu, v katerem si boste lahko ogledali vse od lokalne kulture, hrane, zgodovine pa tudi tipičnih Švedskih živali ( medvedi, volkovi, risi…).

Znamenita bojna ladja v Wasa muzeju v Stockholmu
Znamenita bojna ladja v Wasa muzeju v Stockholmu

3. Ogled muzeja Wasa. Potopljena in restavrirana ladja iz 17. stoletja se je tako dobro ohranila skozi vsa ta leta, da bo navdušila še tako zahtevnega gusarja. Preverite njihove posebne programe za otroke.

4. Helsinki, Finska  – 3 ideje za obisk z otroki

Poletna doživetja z mulcem v Helsinkih na Finskem
Poletna doživetja z mulcem v Helsinkih na Finskem

Iz Stockholma se lahko do Helsinkov odpravite kar s trajektom. Tudi ta prestolnica je več kot prijazna družinam. Tri ideje kaj početi z otrokom v Helsinkih:

1. Izlet na otok. Helsinke sestavlja okrog 330 otočkov in izlet z otroki na enega izmed njih je v vseh letnih časih obvezen. Eden izmed najatraktivnejših je otok Suomenlinna, ki spada pod okrilje UNESCa in velja za eno glavnih Finskih znamenitosti. Preden se vkrcate na ladjo za na otok je obvezen nakup lokalnih specialitet na Market Squeru, ki jih nato podobno kot domačini uživate na ogromnih skalah, z razgledom na morje. Z otroki lahko obiščete tudi čudovit otoček Pihlajasaari, ki velja za enega izmed bolj priljubljenih med domačini. Otok je znan po barvitih hiškah in plažah. Pred vkrcanjem na ladjo, ki pelje na otrok, predlagajo da se ustavite na tržnici  – Market Hall, ki je na poti, če se s kolesom odpeljete iz centra in se kar tam oborožite z lokalnimi dobrotami.

2. Najem kolesa. Tudi Helsinki imajo dobro organizirano kolesarsko mrežo, zato je priporočljiv najem kolesa.

Poletno družinsko kolesarjenje po Helsinkih
Poletno družinsko kolesarjenje po Helsinkih

 

3. Če vas ujame slabo vreme, obiščite enega izmed zanimivih muzejev  (Finnish Museum of Natural HistoryFinnish Science Centre Heureka…) ali pa obiščite Superpark, kjer bodo še tako zahtevni mulci lahko sprostili svojo energijo na plezalni steni, toboganih, skate parku, pa tudi na hokeju na ledu in ostalih zanimivih igrah.

Vse ideje  in doživetja so iz prve roke. Prispevale so jih družinice, ki so mesta obiskala s svojimi otroki. Objavo članka je podprlo podjetje Kompas. Za več informacij nam lahko pišete na info@kamzmulcem.si ali v komentar.