Zakaj na družinskih potovanjih ne bom več slikala (le) s telefonom

0

Še nedolgo nazaj je bilo samoumevno, da smo na potovanja s seboj nosili fotoaparat, vsaj kompaktnega, če ne celo kakšnega bolj profesionalnega. Vendar je najverjetneje že zadnjih par let naš najboljši fotoaparat naš pametni telefon! Torej, potrebujemo za potovanja še vedno poseben, namenski fotoaparat ali ga lahko pustimo doma in uporabimo le naš telefon?

Sama sem bila prepričana, da je telefon dovolj, saj so za pot izjemno priročni, imajo že super resolucijo, nešteto možnosti urejanja slik (največkrat olepševanja:)) ter funkcij, ki so odlične za takojšnjo delitev na socialnih omrežjih. Vendar sem svojo odločitev parkrat pošteno obžalovala, ko smo doživljali naše sanjsko potovanje v Južni Afriki, kjer nepozabnih motivov za slikanje ne zmanjka.

IMG_4890
Južna Afrika ponuja nešteto motivov za odlično fotografijo

 

Največje obžalovanje, da nimam s seboj fotoaparata sem doživela na 3- dnevnem safariju v Amakhala Game Reserve ter na 10- dnevnem roadtripu po Garden Route. Od divjih živali in naravnih znamenitosti pač ne moremo zahtevati, da se nam približajo na nam željeno bližino:) In tukaj ne govorim o vrhunskem DSRL fotoaparatu, že malo boljši kompaktni digitalni fotoaparat bi mi naredil veliko boljšo sliko levinje kot moj iPhone.

7 razlogov zakaj bi vsaka družina, ki rada potuje, morala imeti s seboj tudi fotoaparat

 

1. Kvaliteta fotografije

Pametni telefoni so kvaliteto fotografije že precej izpopolnili in tudi sama sem s svojim telefonom večino časa “on the go” zadovoljna. Predvsem, ko gre za hitro ujet trenutek otroka na igrišču ali sprehoda po mestu. Vendar še vedno ne morejo stati ob boku večini boljših fotoaparatov. Boljše in večje leče ter večji senzorji dajo namenskim fotoaparatom boljšo kvaliteto končne slike, kar pa je predvsem pomembno, ko želite ovekovečiti sanjsko družinsko potovanje ali želite sliko natisniti in obesiti na zid.

IMG_0677
Slika levinje v Amakhala Game Reserve, slikana z mojim iPhone 7
IMG_5028
Slika levinje v Amakhala Game Reserve, slikana z Nikon DSLR fotoaparatom (foto: vodič)
IMG_5027
Slika levinje v Amakhala Game Reserve, slikana z Nikon DSLR fotoaparatom (foto: vodič)

 

2. Objektivi

Tako kot fotoaparati prihajajo v vseh oblikah in velikostih, so različni tudi objektivi. To pomeni, da lahko izberete pravi objektiv za vaše potrebe. Predvsem pri potovanjih sem sama spoznala, kako pomemben je dober zoom objektiv. Velika večina kamer pametnih telefonov ima samo širokokotni objektiv, ki omejuje njihovo vsestranskost (ter oslabi končni izdelek). Tudi če pametni telefoni pogosto ponujajo digitalno povečavo, je to običajno enako kot obrezovanje slike, kar bo dalo slabšo kakovost slike v primerjavi z optičnim zoomom, ki ga najdemo na večini namenskih fotoaparatov.

IMG_3313
Slika geparda v Amakhala Game Reserve, slikana z mojim iPhone 7
IMG_5023
Slika geparda v Amakhala Game Reserve, slikana z Nikon DSLR fotoaparatom (foto: vodič)
IMG_3850
Najboljša slika morskih levov, ki sem jo lahko posnela s svojim iPhone 7

 

3. Hitrost Autofocus

Pametni telefoni so prav tako zelo napredovali s sistemi za samodejno (hitro) ostrenje, vendar so ti na mnogih namenskih fotoaparatih še vedno hitrejši (zlasti pri slabi svetlobi) in bolje spremljajo objekte v gibanju. To še posebej pride prav nam staršem, če fotografiramo otroke, ki tečejo na plaži ali v igri.

IMG_5025
Slika slonov v premikanju v Amakhala Game Reserve, slikana z Nikon DSLR fotoaparatom (foto: vodič)

 

4. Slaba svetloba

Kamere pametnih telefonov se še vedno borijo, ko delajo v manj optimalnih pogojih osvetlitve. Glede na dejstvo, da se naše počitnice ne končajo s sončnim zahodom, nam lahko namenski fotoparati omogočajo več uporabnih posnetkov.

Nikon ponuja celo paleto fotoaparatov, ki bodo primerni za vse stopnje fotografije ter želje aktivnih staršev–> KLIK! 

nikon-bener-600x400

5. Ročne nastavitve

Mnogi namenski fotoaparati imajo nastavitve, ki vam omogočajo, da spreminjate nastavitve, kot so ISO, zaslonka in hitrost zaklopa. To vam omogoča, da pridobite več nadzora nad vašimi slikami in dosežete videz, ki si ga želite. Številni fotoaparati pametnega telefona tega ne dovoljujejo v tej meri (čeprav se tudi to spreminja). Sposobnost snemanja datotek, ki so prijazne za obdelavo RAW, kot tudi JPEG-jev, je tudi bolj pogosta na fotoaparatih kot pametnih telefonih (če ste seveda toliko entuziastični:))

IMG_5026
Naš Grumpy slon, slikan v Amakhala Game Reserve z Nikon DSLR ter naknadno še obdelan (foto: vodič)

 

6. Spomin

Pri večini namenskih fotoaparatov lahko v primeru pomanjkanja prostora za shranjevanje uporabite rezervno pomnilniško kartico. Žal pa na fotoaparatu s pametnim telefonom ni vedno tako enostavno. Meni se je še prepogosto zgodilo v Afriki, da sem imela polni spomin telefona (in Clouda!) in sem bila primorana brisati slike, videoposnetke, saj računalnika s seboj za prenašanje fotografij seveda nisem imela.

7. Trajanje baterije

Trajanje baterije v večini pametnih telefonov je precej omejena, predvsem, ko ga boste za slikanje veliko uporabljali. Meni moj pametni telefon ni zdržal niti dobre pol dneva, saj sem ga dodatno uporabljala še za Google maps in podobne potovalne aplikacije. V tem primeru bi mi digitalni fotoaparat močno doprinesel k moji mirnosti:), saj imajo večjo vzdržljivost in daljšo fotografiranje.

[box size=”large”] Z isto dilemo pa se je pred potovanjem na Kostariko soočila tudi naša Tina z družino, vendar je pametno spakirala oboje- pametni telefon ter namenski Nikon fotoaparat in tako preprečila, da kakšni trenutki ne bi bili kvalitetno ovekovečeni [/box]

IMG_7455
Slika lenivcev na Kostariki, slikana z iPhone 7
DSC_0700
Slika lenivcev na Kostariki, slikana z Nikon DSLR
IMG_8409
Howler opica na Kostariki, slikan z iPhone 7
DSC_0091
Howler opica na Kostariki, slikan z Nikon DSLR
IMG_8279
Kuščar na Kostariki, slikan z iPhone 7
DSC_0059
Kuščar na Kostariki, slikan z Nikon DSLR

 

Članek je podprlo podjetje Nikon Slovenija, ki nam bo omogočil, da bodo naše slike s potovanj še lepši spomin. Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Za več informacij mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.