Zakaj je Rašica špica tudi za mulce

4

Če iščete sproščujoč gozd, le nekaj kilometrov oddaljen iz centra Ljubljane, se odpravite do vrha Staneta Kosca na Rašici. Nešteto poti po gozdnem pobočju, razgledni stolp in simpatičen Planinski dom, ki vas čaka na vrhu, bosta vas in vaše mulce zagotovo napolnila s pozitivno energijo.

Naj bo sonce ali sneg, na vrhu Rašice je vedno veselo. Poleti nas gozd ščiti pred soncem, pozimi pa zaradi lahko dostopnega terena kljub snegu pridemo na vrh tudi z otroki. Gozd, ki obdaja Rašiško pobočje pa je tako ali tako sam po sebi dovolj zanimiv, da se otroci nadihajo svežega zraka, ne glede na vreme in letni čas.

šmorn
Na vrhu Rašice znajo poskrbeti za motivacijo tudi z domačim šmornom (foto: Rašica je Špica)

Primeren čas obiska:  Mi smo se na Rašico odpravili že v vseh letnih časih in vremenskih razmerah. Tudi v dežju. Predvsem v zimskem času boste tam večkrat našli sonce, medtem ko bo ljubljanska kotlina še v megli. Poleti pa prijetno senco, saj vas pot ves čas vodi čez gozd.

Spletna kamera:  Vreme si lahko vnaprej pogledate tudi na spletni kameri.

Pogled na Ljubljansko meglo iz vrha stolpa na Rašici
Pogled na Ljubljansko meglo iz vrha stolpa na Rašici

Priporočen čas obiska:  Planinski dom lahko dosežete v pol ure prijetne hoje, ali pa se podate na daljši izlet in se na vrh podate iz bolj oddaljenega izhodišča

Primerno za otroke: dojenčki v nosilkah, malčki, predšolski, šolarji, saj je pot označena kot “lahka”.

20151206_110307
Gozdno pot na Rašico bodo zmogli tudi manj izkušeni pohodniki

Primerno za vozičke: Pot je pogojno primerna za vozičke. Če zmorete vozičkanje po gozdnih (makadamskih) poteh in daljši vzpon bo OK, Drugače pa dojenčke v nosilke.

20151206_111506
Pot je pogojno primerna za vozičke

Oprema: posebne opreme za pohod ne potrebujete, vsekakor pa priporočamo nahrbtnik z vodo. Pot je ves čas lepa za hodit, tako da so dovolj že udobnejše superge ali lažji pohodi čevlji.

Pot do izhodišča: če se na Rašico odpravite iz Ljubljane, se peljete po Dunajski cesti in za Črnuškem mostom zavijete levo, prosti Gameljnam. Prvo, daljše izhodišče, vas čaka že kmalu za Kitajsko restavracijo. Naprej do vasi Rašica se peljete čez spodnje Gameljne, v Srednjih Gameljnjah pa sledite tabli, ki vas usmeri desno proti Rašici.

Na Rašico lahko pridete tudi iz drugih smeri. Več izhodišč najdete tukaj.

Naša izhodiščna točka:

  • Parkirate na parkirišču, ki se nahaja na levi strani, takoj za tablo Rašica. Pot do vrha bo trajala dobro uro, uro in pol, če boste ves čas hodili po gozdni cesti. Lahko pa si pot skrajšate tako, da po kakih 200m za parkiriščem iz gozdne ceste zavijete desno na manjšo gozdno pot in tako prečite gozd. Pot je strma, zato mogoče ni primerna za najmlajše.
  • Če želite do doma po krajši poti, parkirajte prav v vasi Rašica. Mi smo od vrha vasi do vrha Staneta Kosca v suhem vremenu potrebovali dobre pol ure.
  • Lepo izhodišče za daljši sprehod pa je tudi parkirišče nekaj 100 metrov naprej od Kitajske restavracije, na desni. Od tam do vasi boste z otroki hodili kakšno uro in potem še kakšno uro do vrha. Primerno za bolj vzdržljive mulce.

Končna točka: Vrh Staneta Kosca (641m)

Primerno za pse: psom izredno prijazna izletna točka. V Planinskem domu so izredno ponosni na svojega kosmatinca, zato še posebej lepo poskrbijo za kužke.

20151206_120321
Na Rašici je za kužke res lepo poskrbljeno
5 stvari, ki bodo razveselile vaše mulce na vrhu Rašice:

 

1. Stolp, iz katerega je odličen razgled na okoliške hribe

Na vrhu Staneta Kosca stoji razgledni stolp, iz katerega je čudovit pogled na Ljubljansko kotlino in na Gorenjsko. Ob lepem vremenu se vidi vse do Triglava.

IMG_4067
Stolp na vrhu Staneta Kosca, Rašica
IMG_4079
Razgled, ki se odpre proti Gorenjski in naprej do Triglava (stolp na Rašici)

 

2. Odlična hrana na žlico in doma pripravljene dobrote.

V Planinskem domu Rašica kuhajo večinoma “na žlico”. Mi smo še posebej navdušeni nad njihovim jabolčnim zavitkom in buhteljni. Ponudba se dnevno spreminja, boste pa skoraj vedno dobili enolončnico in kakšno doma spečeno dobroto.

Dom na Rašici je odprt vsak dan:

  • Zimski čas: Od torka do četrtka 09.00-17.00, od petka do nedelje 08.00-17.00
  • Poletni čas: Od torka do četrtka 09.00-19.00, od petka do nedelje 08.00-20.00
20151206_113357
Na Rašici vam bodo postregli z odličnimi domačimi dobrotami

 

76869_1670297286555855_120554235644778828_n
Kaj ponujajo na Rrašici (foto: Rašica je Špica)

 

3. Otroški kotiček v notranjem delu Planinskega doma

V notranjosti planinskega doma boste poleg domačega vzdušja našli tudi igralni kotiček za najmlajše. Mizica za risanje, kuhinja in avtomobilčki, bodo prav prišli predvsem v mrzlih dneh, da se otroci lahko pogrejejo.

Otroški kotiček
Otroški kotiček na Rašici

4.  Smisel življenja se najlažje poišče v viseči mreži 🙂

Pri domu ni nobenih posebnih igral za otroke, so pa okolico uredili tako, da hitro najdejo zabavo. Pa naj gre za guganje v visečih mrežah ali pa zabavanje z domačim kužkom.

20151206_121338
Pri Domu na Rašici se boste lahko odpočili

5. Odlično izhodišče za raziskovanje Rašiških gozdov

Ko se bodo mulci odpočili, lahko razmislite o naslednji točki, ki jo želite obiskati. Vas zanima zakaj se vam od tu splača do Mengeške koče? Preberite 5 razlogov za obisk Mengeške koče z mulcem

Izhodišče za druge izlete
Rašica je primerno izhodišče za izlete v okolici

 

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Za več informacij o izletu mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.