Zakaj je Malta idealna tudi za prvo potovanje z mulcem?

1
Malta ponuja takšno lepo mešanico bližine in udobja, ugodnega podnebja ter kanček drugačnosti, da je idealna za prvo družinsko potovanje.

Želje posameznikov in družin se razlikujejo. Če se nekdo odpravi na tri tedenski potep v Azijo z nahrbtnikom in nekajmesečnim mulčkom, si drug ne predstavlja dopusta dlje od kratke vožnje z avtom. Oboje (in vse variante vmes) je super ob upoštevanju družinskih želja in zmogljivosti, saj se prijetni kotički, dogodivščine in lepi spomini najdejo povsod. A če/ko družino vseeno zamika skok nekoliko dlje, prvo potovanje z letalom in sprememba podnebja, hkrati pa želi ohraniti določeno stopnjo ugodja, varnosti in bližine, so države in otočki v Sredozemlju idealna izbira. Mi smo jih na naših potovanjih z enim ali dvema mulcema izkusili že kar precej, zaradi česar med njimi na prvo mesto postavljamo Malto.

 • Destinacija: Malta
 • Čas: april 2015
 • Dnevi: 7 dni
 • Starost otroka: 3.5 let
 • Primerno za otroke: vseh starosti
 • Vreme:  sredozemsko z vročimi poletji in milimi zimami, primerno za obisk celo leto.
 • Namestitev:  številne možnosti, mi smo izbrali hotel Maritim Antonine Hotel&Spa v kraju Mellieha.
 • Prevozi:  rent-a- car (najboljša možnost, a previdno pri vožnji po levi strani!), dobra avtobusna povezljivost, redna trajektna povezava z Gozom, železnice ni.
Med prevoze prištejte tudi trajekt do Goza, ki je lahko lepa popestritev za mulce

Budget: 

 • Let: povratna vozovnica Ryanair Benetke Treviso – Valetta z dodatno prtljago, 310 eur.
 • namestitev v hotelu s polpenzionom (dva odrasla in otrok): 730 eur.
 • rent-a-car: 200 eur za 1 teden z dodatnim zavarovanjem ter prevzemom in oddajo na letališču.
 • gorivo: cca 50 eur za 1 teden raziskovanja otoka.
 • hrana čez dan: Cene so podobne slovenskim.

Zakaj je Malta primerna (tudi) za prvi potep z mulcem:

1. Bližina

Za vse, ki se prvič odpravljajo z mulci na letalo ali pa jim daljše poti enostavno niso všeč, je Malta idealna izbira. Let iz Benetk (Trevisa) traja dobro uro in pol, kar najmlajšim mulcem predstavlja čas za dremež, malo starejšim pa zabavno dogodivščino. (Pre)dolga animacija staršev tako ne bo potrebna. Dodaten plus je, da so letalske karte (ob pravočasni rezervaciji) relativno poceni, zaradi česar Malta lahko postane zelo dostopna destinacija za vse žepe.

Pot z letalom je ravno prav dolga, da bodo mulci še navdušeni nad letalom in prvim potovanjem, zato dodatna animacija ne bo potrebna.

2. Varnost

Malta je varna. Varna z vidika prostega raziskovanja naokoli, tudi zvečer, varna z vidika preizkušanja poulične hrane in varna z vidika dostopnosti do zdravstvenih storitev, če gre kaj narobe. Določena previdnost zgolj na bolj turističnih točkah in v Valetti, a v splošnem nismo imeli nikjer slabih izkušenj. Edina omembe vredna zadeva je previdnost na cesti (vožnja z avtomobilom po levi strani), še posebej v križiščih in rondojih, oz. pešci pri prečkanju ceste.

3. Majhnost otoka

Ko so mulci majhni je, vsaj nam, pomembno, da lahko lepo kombiniraš doživetja z nekoliko ležernosti, po možnosti, da oboje spraviš v en dan (dan za dnem, čez cel dopust). Pomembno je tudi, da so aktivnosti na dosegu roke in da s prevozi ne zgubiš dragocenega časa ter se pri tem ne rabiš seliti. Vse to Malta omogoča. Mi smo dneve zastavili tako, da smo po zajtrku odrinili naokoli na poldnevni izlet, kjer smo prigriznili tudi kosilo, dan pa sklenili ležerno s kopanjem v hotelskem bazenu ali na krajšem sprehodu pred večerjo.

Malta je dovolj majhna, da omogoča vsakodnevne izlete, a še vedno dovolj raznolika, da vam ne bo dolgčas.

4. Domačnost

Eksotičnost ima zagotovo svoje pluse, še posebej če je družini to všeč, a včasih, še posebej z manjšimi mulci, je fino, da imamo na dosegu roke tudi vse tiste zadeve, ki jih za prijeten dopust potrebujemo. Na Malti ni dileme – široko dostopni so vsi nujni pripomočki za dojenčka, prehrana v restavracijah je raznolika in dobra, otroška igrišča so lepo urejena, javni prevoz je dober. Za vse željne malo eksotike pa Malta in še posebej Gozo vseeno ponujata precej drugačnosti, neokrnjenosti in avtentičnosti.

Težko bi si zamislili lepše igrišče na lepšem mestu.

5. Podnebje

Eden izmed glavnih razlogov za obisk Malte je prav gotovo njeno podnebje – poleti vroče s temperaturami precej preko 30 stopinj, spomladi in jeseni prijetno toplo, zime mile z 10 – 15 stopinjami, kar še vedno omogoča prijetno raziskovanje otoka. Malta je vsekakor destinacija za celo leto, a če bi odhajali še enkrat, bi izbrali pozno pomlad (maj, začetek junija) ali zgodnjo jesen (september, oktober), ko sončni in topli dnevi omogočajo še kratek skok v morje.

April je bil sicer nekoliko vetroven, a so sončni dnevi vse odtehtali.

6. Številne aktivnosti za vse starosti mulcev

Pomembno pri načrtovanju dopusta, še posebej, če je to prvi pobeg nekam dlje, je, da destinacija nudi raznolike aktivnosti za mulce, tako na prostem kot tudi pod streho v primeru slabega vremena. Osrednja aktivnost v toplih mesecih je sicer vezana na morje, kar pa ne pomeni, da bo preostanek leta dolgčas. Malta ponuja toliko raznolikosti, da bo težko vse opraviti v enem tednu. Obsegajo od tematskih parkov, trekingov v neokrnjeni naravi, obiska mest, do krasnega akvarija in sprehodov po ribiških vasicah – vsekakor nekaj za vsak okus in vse starosti mulcev. Tudi zato bo obisk Malte zagotovo ostal v najlepšem spominu vsake družine.

Med aktivnostmi ni za izpustiti Popajeve vasi, prvotnega filmskega seta in danes tematskega parka, ki privablja številne družine.

Za odgovor kam na Malti pa si preberite članek Malta – za aktiven pobeg skozi vse leto.

Zbrani so vtisi, ki jih je ob dopustovanju na Malti doživela Eva z družino. Z možem Leonom imata dva fantka – 7 in polletnika in enoletnika. Najraje se skupaj potepajo