Kup pohodniških idej Alenke Teran Košir, legende akcije Gremo v hribe

0

Alenko Teran Košir, legendo akcije Gremo v hribe in mamo pohodnico po duši smo zaprosile, da našim bralcem postreže s številnimi idejami kam z mulci v hribe, kako jih motivirati, kako izbirati destinacije in še več.

V okviru največjega pohodniškega projekta v Sloveniji Gremo v hribe je bila izbrana kot legenda. Projekt je v hribe zvabil že skoraj 40.000 planincev in velja tudi za enega največjih družbeno-odgovornih akcij na naših tleh.

1. Prosile bi vas, če se lahko na kratko opišete, predvsem iz vidika s čim se ukvarjate, o vaši družini in se o čem, kar predstavlja vas ali vašo družino. Kako ste postala legenda Gremo v hribe, zakaj menite, da je akcija doživetje za družine, kaj daje družinam…?

Kdo sem? Alenka Teran Košir, novinarka digitalnega medija www.siol.net, ki me zanima vse, kar je zanimivo. Razen politike ;-). Po svetu hodim z odprtimi očmi, ker verjamem, da za vsakim grmom tiči zgodba, ki bi morda zanimala naše bralce. Rada opazujem ljudi in ugibam, kakšne so njihove povezave.

Akcija “Gremo v hribe družinam daje izgovor, motiv, korenček, ki jih družno zvabi v hribe. Jih opremi z novimi izkušnjami, absorbira v vrtinec lovov za žigi, ki so otrokom (poleg sladoleda 😉 ena večjih motivacij za skok v hrib in nagradnih iger, ki za najmlajše (pa tudi ne tako mlade) predstavljajo češnjico na vrhu motivacijske stepene smetane :-).

Na poti na Zelenico, Gremo v hribre
Na poti na Zelenico, Gremo v hribre

2. Poleg legende projekta Gremo v hribe, ste tudi aktivna mama dvema mulcema, s katerima počnete veliko stvari. Če se ne motimo, je ena izmed njih tudi pohodništvo. Nam zaupate tri ideje za enodnevni izlet ali vikend pobeg v Sloveniji, ki jih priporočate našim staršem? In zakaj seveda?

Hm, dobro vprašanje. Ko ne razmišljaš, se ti zdi, da boš ideje stresel iz rokava, ko pa začneš praskati po možgančkih, pa ni več tako enostavno. Zakaj? Ker je hribovskih destinacij, priročnih za otroške noge in dušico, enostavno preveč! In ker bi bil odgovor za vsako starostno kategorijo drugačen ;-). Na primer, moja otroka sta igrala že prerasla, zato zdaj to ni več glavni motivacijski element, ki bi ju vabil na vrh, ne, zdaj je bolj pomembno, da ju tam čaka sladoled. 🙂

Aja, predlogi! Ne morem drugače, kot da jih namesto treh, izberem 5. Sori, se opravičujem. Torej:

  • Krekova koča na Ratitovcu – ker je dokaj lahko dostopna (če se seveda sredi poti ne izgubiš in prečkaš greben, kot smo ga mi) in ker te na vrhu nagradijo s puhastimi flancati.
  • Sankaška koča nad Begunjami – ker imajo čudoviiiiiiit razgled na Blejsko jezero in sočen jabolčni zavitek.
  • Taborniški dom na planini Šija – ker je lahko dostopen, ker ponuja razglede na okoliške gore (višje gor je 2.094 metrov visoko Veliko Kladivo, naprej pa Veliki vrh), ker tam ni gneče in ker imajo super ajdove palačinke.
Drsališče na poti na Šijo, Gremo v hribe legenda
Drsališče na poti na Šijo, Gremo v hribe legenda
  • Koča na starem Ljubelju – predvsem pozimi – ker veš, da se boš navzdol zapeljal s sanmi 🙂
  • Planina Prevala na južnem pobočju Begunjščice – ker do nje vodijo Bornovi tuneli (za otroke sploh super duper kul, ker notri vreščijo in si signalizirajo s svetilkami) in malo manj zato, ker pot vodi tudi čez melišče, na katere sem sama alergična (v prenesenem pomenu :)), medtem ko otrok ne motijo. Aja, pa ker imajo tam super masunek in žgance. Še link, če komu pride prav.

Mogoče samo ideja, ki se pri nas odlično obnese. Otroka imata beležke, ki sta ju spremenila v planinske knjižice. Vanje vestno pritiskata žige, dopišeta datum in narišeta slikico, ki najbolj odraža planinski izlet. Na primer: ob žigu z Zelenice sta narisala konja, ker se je v času našega obiska tam pasel konj. Zdaj se že ob pogledu na slikico spomnita, kaj se je takrat dogajajo na hribu.

Doma narejena planinska knjižice, Gremo v hribe
Doma narejena planinska knjižice, Gremo v hribe 

Otrok ne silim v gore, ker vem, da je to kontraproduktivno, ampak “delam” izključno na principu korenčka, torej nagrade na vrhu in številnih odmorov s pojedinami na poti.

Ture pa, tako kot to vedno poudarja Matjaž Šerkezi iz PZS, prilagajam otrokoma in ne meni. Skoraj vedno se v hribe odpravimo v družbi drugih otrok, saj sicer ne bi prišli nikamor. Se sliši znano? 😉

3. Je katera regija Slovenije, ki vam je še posebej pri srcu in bi jo priporočili družinam z manjšimi otroci?

Kot zaprisežena Gorenjka sem bolj ali manj abonirana na Gorenjsko, čeprav smo nekaj blažjih vzponov obdelali tudi na Primorskem. Tinjan večkrat in Slavnik, z avtom pa smo (u)lovili še nekaj žigov za Slovensko planinsko pot. V Ankaranu, kjer ti žig pritisnejo v kavarni, kjer spotoma spiješ še kavico in si privoščiš sladoled, Debeli rtič, kjer te žigosajo v recepciji hotela, ti pa se na brzaka še okopaš in Socerb, kjer se razteza razgled za vikat.

Ob repliki Aljaževega stolpa v Stari Fužini, Gremo v hribe
Ob repliki Aljaževega stolpa v Stari Fužini, Gremo v hribe

4. Je kakšna aktivnost oz. šport, v kateri vaša mulca še posebej uživata? Zakaj? Bi jo priporočili tudi ostalih družinam z otroki vaše starosti? 

Šport? Sin živi za kolo, hči pa za ustvarjanje iz česarkoli in kadarkoli.

Mlada pohodnika Alenke Teran Košir, legende Gremo v hribe
Mlada pohodnika Alenke Teran Košir, legende Gremo v hribe

5. Kakšna se vam zdi ideja, da poletne počitnice otroci preživijo v hribih? Menite, da se ti poleti lahko primerjajo z morjem?

Verjetno je za marsikoga to super ideja, za naša dva žal ne. Za zdaj je v njunih očeh morje še vedno zakooooon!

Se pa spomnim, da mi je Breda Krašna iz ZPMS na intervjuju v zvezi s počitnikovanjem otrok iz socialno ogroženih družin dejala, da so otroci iz obmorskih krajev navdušeni, če se na počitnice odpravijo drugam, mislim da je takrat omenjala Kranjsko Goro. Super. Lepo. Ampak kot rečeno, moja otroka še vedno prisegata na morje.

6. Katera je vam najljubša “aktivna” destinacija v tujini? Bi jo priporočili tudi slovenskih družinam? Zakaj?

Nedvomno Dolomiti in Achensee na avstrijskem Tirolskem. Oboje ponuja ogromnooooo možnosti za kolesarjenje, pohodništvo, sprehajanje, … Na višje ležeče terene se lahko pripeljete tudi z gondolo, si vzamete miljon ur časa za fotkanje, selfije in kar je še tega, ter se navzdol zapeljete s kolesom, se odpravite peš ali pa tudi na poti navzdol izkoristite čudo tehnike – gondolo :).

Planinski spomin iz Kofc, Gremo v hribe
Planinski spomin iz Kofc, Gremo v hribe

7. Vaš nasvet za novopečene starše glede organizacije počitnic preživljanja počitnic z mulci?

Težko pametujem drugim, lahko pa povem, kaj vžge pri nas. Družba vrstnikov, bratrancev, sestričen … Če je v času službe v bližini še babica (ali moja zlata sestra) pa smo zmagali!

Smohor-majhna

Ekipa Gremo v hribe v letošnji planinski sezoni že osmo leto zapored organizira družabne dogodke za družine na šestih slovenskih vrhovih. Vse lokacije njihovih dogodkov so preverjeno primerne za obisk z majhnimi otroki, prav tako je temu prilagojen program dogodkov. Za več info jih spremljajte na Facebook-u ali obiščite spletno stran www.gremovhribe.si.