Zajamniki – pastirska planina z veličastno panoramo na robu Pokljuke

0

Na južnem robu Pokljuke najdete pravljično pastirsko planino Zajamniki. Planina navdušuje obiskovalce s t.i. ulico pastirskih stanov, saj je ohranila prvotno pastirsko postavitev lesenih hišk in tako velja za eno najlepših “ulic” pri nas. Verjetno pa vam bo ta idilična planina ponudila enega najlepših pogledov na dvatisočake v Sloveniji, domov pa boste zagotovo prišli z najlepšimi družinskimi fotografijami.

Primeren letni čas obiska: od pomladi do jeseni (ne takoj po deževju; pred izletom preverite snežno mejo in spletno kamero)
Vreme: izlet priporočamo v suhem vremenu.
Priporočen čas obiska: 4 ure in več.
Primerno za otroke: od 4. leta naprej (iz Podjelja vzpon traja cca 1 uro; pot ni prezahtevna)
Oprema: ker je pot zaradi kmetijskih strojev lahko razrita, priporočamo primerno športno obutev.
Primerno za pse: ja, vendar morajo biti na vrvici (pravila TNP)
Izhodišče: Podjelje, Bohinj (lokacij za parkiranje v vasi Podjelje ni veliko, zato priporočamo, da se prej dogovorite z vaščani, če lahko avto pustite ob cesti).

Dolgo smo čakali na družinski trenutek, ko bo najmlajši mulc (3,5) pripravljen brez veliko prepričevanja hoditi v hrib vsaj 1 uro, da se končno povzpnemo na planino Zajamniki, ki je že nekaj časa čakala visoko na našem pohodniškem to-do seznamu. Odločili smo se za vzpon iz “bohinjske” strani in vasi Podjelje. Odrasle hoje na Zajamnike iz Podjelja je za 50 min, s tempom najmlajšega mulca je naša pot trajala 1 uro in 20 min. Za malce bolj pogumne pohodnike preverite tudi pot iz Podjelja čez Konjsko dolino na Zajamnike. Tu naj bi bilo odrasle hoje za 1 uro in 20 min. Najbolj znana pot med pohodniki na Zajamnike pa je iz Rudnega polja na Pokljuki, ki vodi tudi do bolj znane planine Uskovica, in je tudi vzpona za 1.20 h odrasle hoje.

Ulica pastirskih stanov na Zajamnikih z čudovito panoramo v ozadju, Pokljuka (fotografija: sl.wikipedia.org)

Iz Podjelja te na Zajamnike napotijo table. Pot sprva poteka še po cesti, a kmalu po zadnjih počitniških hišah pridete do kolovoza, kjer vas ves čas spremljajo lepi razgledi in zeleni travniki. Kasneje pot preide v gozd. Pot se ves čas lahko vzpenja in je primerno označena.

Že na poti vas bodo spremljali čudoviti razgledi, Zajamniki, Pokljuka

Razgledna planina Zajamniki stoji na 1280 m nadmorske višine, planina pa je najbolj znana po pastirskih hiškah, ki razpotegnjene stojijo po planini, njihova razporeditev pa spominja na mestno ulico. T.i. pastirske stanove idilični obkrožajo travniki in pašniki, njih pa mogočen smrekov gozd. Seveda pa tukaj nikakor ne moremo prek veličastne panorame na Triglav in Julijske alpe.

V ozadju čudovit razgled na vršace, Zajamniki, Pokljuka

Zajamniki so znani tudi kot balkon Pokljuke, zaradi čudovitih razgledov na mogočne dvatisočake. Imeli smo imeli srečo, da smo na planini bili sami (marec), zato smo še toliko bolj lahko začutili umirjenost in veličastnost te planine. Nas je pa na vrhu pričakalo še nekaj snega, ki se je obdržal na osojnih pobočjih planine in smo ga izkorstili, da smo se 1 uro dričali po hribu navzdol, žal nam je pa kamera že ugasnila:(

Počitek in malica ob pastirski koči, Zajamniki, Pokljuka

Izlet na Zajamnike je bil del tridnevnega oddiha v Bohinju. Drugi dan smo se odpravili še na Peč, hrib tik ob Bohinjskem jezeru, ki nudi veličastne razglede in je primeren tudi za najmlajše mulce. Več o izletu si preberite v članku Z mulci na Peč nad Bohinjem po čudovite razglede na jezero. Ko pa ste že v teh krajih, pa zagotovo priporočamo še branje članka: Doživetja ob največjem jezeru v Sloveniji – Bohinjsko jezero. 

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih doživele Kamzmulcem mame z družinami. Za več informacij nam lahko pišete na info@kamzmulcem.si.