Zahodna Sicilija za kajtarje z mulci

1

Zahodna Sicilija v okolici Trapanija je odlična destinacija za kajtarje ter tiste, ki bi to želeli postati. Laguna Lo Stagnone je zelo primerna za prve korake na kajtu ali za bolj izkušene kajtarje, ki iščejo freestyle pogoje. Sicilija sama po sebi pa je raj za ljubitelje kulinarike, dobrega vina, zgodovine ter lepih plaž.

Destinacija: Zahodna Sicilija, okolica Trapanija

pogled na prelepo obalo zahodne Sicilije (na koncu prispevka)
Pogled na prelepo obalo zahodne Sicilije

 

Čas potovanja: junij/julij

Časovna razlika: ni časovne razlike (enako kot Slovenija)

Dnevi na potovanju: 11 dni

Starost otroka: 4,5 mesecev

Raj za: vodne športe (kite, sup), dobro kulinariko, obisk mest in vasic, raziskovanje pokrajine, ljubitelje zgodovine, kopanje

Primerno za otroke: vseh starosti

Vreme: Sicilijo smo obiskali v začetku poletja, temperatura je v tem letnem času preko 30 stopinj. Morje se giblje med 22-25 ⁰C. V krajih z vetrom pripročam dolge rokave ob večerih. Ravno tako v višje ležečih mestih.

Let: Ryanair: Trst-Trapani. Let traja priblizno 1,5 ure. Do letališča v Trstu je dobro uro vožnje iz Ljubljane. Parkiranje za 11 dni stane približno 100eu.

Pot z letališča do lokacije: Sicilija je velika. Od vzhodnega do zahodnega dela boste z avtom porabili 4 ure. Priporočam obisk zahodnega dela, če letite v Trapani. Mi smo za svojo počitniško destinacijo izbrali namestitev ob laguni Lo Stagnone v kraju Birgi Vecchi, kjer slovenska šola Kitelife organizira tečaje kajtanja in je odlična lokacija za učenje. Do samega hotela je z letališča cca 10min, priporočamo rent-a car, če želite raziskovati tudi okolico (izogibajte se Europacar oz. njihovega lokalnega partnerja LocalAuto), lahko pa vzamete taxi (cca 30eur za kombi).

pred vkrcanjem (slika 1)
Pred vkrcanjem – Ryanair Trst – Trapani

 

Namestitev: apartmaji in hotel v manjšem resortu Santa Maria, ki ima tudi manjši bazen, primeren za čofotanje mulcev ali namakanje odraslih.

zabava na terasi (slika 2)
Zabava na terasi resorta Santa Maria, Sicilija
plaža3
Bazen ob apartmaju, primeren za čofotanje z mulci

Budget:

 • cena leta (Ryanair) / osebo je bil 90 eur. Prej kot kupiš karte, cenejše je. Ta cena vključuje le ročno prtljago (max 10kg, ročna prtljaga dimenzije kovčka). Za dodatno prtljago je potrebno doplačati. Ceneje je, če to opravite preko spleta pred odhodom. Za mulca do 2 let smo plačali 22 eur in vključuje prevoz vozička, avtosedeža in torbe (5kg).
 • rentacar z osnovnim zavarovanjem cca 20 eur/dan (za polno zavarovanje je cena skoraj dvojna). V primeru zunanjega zavarovanja, ki je bistveno cenejše (cca 25 eur/teden), morate ponavadi imeti kritje na kreditni kartici (s katero rezervirate avto) v znesku 1000 eur. Najbolje je avto rezervirati vnaprej preko spleta. Izogibajte se poslovanju z Europacar-jem oz njihovim localnim partnerjem (Locauto), saj smo z njimi imeli slabe izkušnje. Gorivo je nekoliko dražje kot pri nas.
 • Apartma za 6 oseb (3 spalnice, kuhinja in velika, senčna terasa) 100 eur/dan. Na voljo so tudi manjši appartmaji ter hotel.
 • Cene v supermarketih so primerljive našim in so dobro založeni.
'spot' slika 3
V senčki na spotu – laguna Lo Stagnone, Sicilija

 

kajtanje ob son¦Źnem zahodu (slika 4)
Kajtanje ob sončnem zahodu, Sicilija

 

TOP 5 POTOVANJA PO ZAHODNI SICILIJI

 1. Mesto Erice

Majhno mestece, ki leži na 750 m.n.v. Lahko se pripeljete z avtom po vijugasti cesti, ki nudi lepe razglede ali z gondolo iz mesta Trapani. Na vrhu parkirate in kupite listek (0,8 eur /uro). Mi smo se na ogled odpravili zgodaj zjutraj, vendar takrat lahko vidiš le malo, je pa to najbolj primeren čas za ogled z majhnim otrokom, ker ni prevroče. V popoldanskih urah se pokaže pravi utrip mesteca. Erice se lahko hitro zavije v meglo, zato kljub vročini ob morju priporočamo, da s seboj vzamete dolge rokave. Mesto ni primerno za vozičke, saj so ulice kamnite in precej strme in so lažje obvladljive z nosilko (kengurujčkom). Lokalne sladice v La Pasticceria di Gramaticco Maria so vsekakor vredne greha. Mi smo poskusili Cannoli, Casata Siciliana, Bellibrutti.

 

Znana sla+í¦Źi¦Źarna v Erice (slika 5)
Znana slaščičarna v Erice, Sicilija

 

 1. Vasica Scopello

Majhna vasica, do katere smo se vozili dobro uro. Ponuja lepe razglede na morje in plažo Tonnara, kjer so snemali film Oceanovih 12. Do plaže nismo uspeli, saj je bilo za našo mulko že prevroče, vendar smo dobili informacijo, da je vstopnina. Dostop z vozičkom je mogoč, razen po strmih stopnicah hotelov, ki ponujajo razgled. Plačljivo (celodnevno) parkirišče je urejeno pred vasico in stane 3€.

 

vrhunska kulinarika (slika 6)
Vrhunska kulinarika

 

 1. Mesto Trapani

Glavno mesto province Trapani in izhodišče za Egadske otoke. Simpatično staro mestno jedro vredno ogleda. Ogled priporočamo v jutranjih urah ali proti večeru saj je bilo konec junija čez dan že precej vroče. Ulice so primerno tlakovane za vozičke.

potepanje po ulicah (slika 7)
Vozičkanje po ulicah Trapanija, Sicilija

 

pogled z mestnega obzidja Trapani (na koncu prispevka)
Pogled z mestnega obzidja Trapani, Sicilija

 

 1. Marsala in soline

Staro mestno jedro, ki se v večernih urah (po 23h zvečer) precej napolni z lokalno mladino. Enako kot za Trapani priporočamo tudi za Marsalo; ogled zjutraj ali proti večeru. V obeh mestih boste našli številne restavracije, bare ter slaščičarne z odličnim sladoledom. Marsala je znana tudi po vinu, ki pa nam, po pravici povedano, ni bilo ravno všeč. Veliko bolj okusno je bilo lokalno vino v Birgiju. Na poti v ali iz Marsale se lahko ustavite tudi v bližnjih solinah, ki so prekrasne ob sončnem zahodu.

photo 1
Marsala zvečer

 

soline (slika 8)
Soline

 

 1. Playa del Rio

Playo del Rio smo uvrstili med top 5 izletov le v primeru, da ste nastanjeni v resort Santa Maria. Tam je namreč voda globoka le do kolen oziroma pasu in ni primerna za kopanje. Le 5 minut vožnje z avtom pa vas pripelje do plaže primernejše za kopanje. Ob vikendih je gneča, saj je polna domačinov. Ob dopoldnevih med tednom pa jo boste imeli samo zase. Na plaži je majhen lokal. Za ležalnik morate plačati.

P1000201
Playa del Rio ob vikendih

 

POMEMBNO ZA STARŠE 

 • Namestitev: namen našega potovanja je bilo učenje kajtanja, zato smo bili nastanjeni v resortu Santa Maria ob laguni Lo Stagnone, 10 minut vožnje od letališča Trapani. Je dobro izhodišče za raziskovanje zahodnega dela otoka. Do Marsale je 20 minut, do Trapanija 30 minut vožnje z avtom. Namestitev je idealna za mulce, saj so apartmaji in hotel na samem kajt ‘spotu’ le 50m od morja. Namestitev ter šolo kajtanja lahko v določenih terminih rezervirate pri slovenski šoli Kitelife. Pri apartmajskem naselju sta tudi dve lokalni šoli kajtanja.
 • Otroška oprema: otroška posteljica je v apartmaju ob predhodnem dogovoru (brezplačno)
 • Aktivnosti: kajtanje, jadranje na deski (za začetnike), supanje, plavanje, okušanje lokalne hrane in vina, ogled znamenitosti,….
 • Hrana: Poleg “klasičnih” Italjanskih dobrot je Sicilija znana tudi po odličnih slaščicah. Najbolj znana slaščica so Cannoli – ricota obdana s hrustljavim testom in posuta s kandiranim sadjem ali pistacijami, včasih tudi s čokolado.
siciljanske sla+í¦Źice (na konec prispevka)
Siciljanske slaščice
Canoli (na koncu prispevka)
Cannoli
 • Zdravje: ni potrebnih posebnih cepljenj, bolnice so v Trapaniju ter Marsali. Poleti je veliko komarjev. S seboj vzemite repelente in mrežo proti komarjem za otroško posteljico.
 • Zabava (brez otroka): ogled Egadskih otokov (Favignana) s hitrim čolnom; večerja na solinah pri Marsali; Večerna zabava v Masali.
 • Dodatne zanimivosti blizu destinaciji: pol-dnevni izleti- Erice, Scopello, San Vito Lo Capo, Trapani, Marsala,

 

Prispevek sta napisala Katja in Luka, novopečena starša nadebudne mulke Sare in srečneža, ki sta si 2011 vzela eno leto časa za pot okrog sveta. Uživata predvsem v smučanju, windsurfanju, gorskem kolesarjenju, dobri hrani  in dobri družbi.