Zabavna družinska doživetja v Ribnici

0

Na vroč prvi poletni dan sva se Kam z mulcem mami v spremstvu dveh najstarejših mulcev podali v zibelko rokodelstva – Ribnico. Že vnaprej smo vedeli, da lahko pričakujemo lepo urejen rokodelski center s prikazom obrti, mulca pa sta se veselila delavnic lončarstva in pletenja košar. Nismo pa si mislili, da se Ribnica lahko pohvali tudi z res krasno naravo, odlično naravoslovno potjo, romantičnim mestnim jedrom, zanimivim muzejem čarovništva in TOP kulinariko.

Aktiven in doživetij poln dan je kar prehitro minil, a k sreči nas na lepe trenutke doma spominjajo izdelki, ki smo jih sami izdelali na delavnicah, k ponovnemu obisku pa pozivajo še številne aktivnosti, ki smo jih tokrat zaradi pomanjkanja časa žal morali izpustiti.

Ribnica z družino (grajsko dvorišče)

Lokacija: Ribnica

Čas obiska: junij 2021

Priporočen čas obiska: Ribnica je celoletna destinacija, bo pa zagotovo najlepše na sončen pomladni ali jesenski dan.

Priporočeno trajanje obiska: Mi smo ob obisku zelo zapolnili dan, a bi zlahka ostali še dlje, obdelali celotno ribniško naravoslovno učno pot in se zadržali dlje v Rokodelskem centru Ribnica. Za vse to bo dovolj ves dan, a za nekoliko več ležernosti, je idealno načrtovati tudi prenočevanje.

Primerno za otroke: Vse zunanje aktivnosti že od dojenčkov naprej, delavnice v Rokodelskem centru Ribnica pa nekako od 4-5 let naprej.

Primerno za pse: Da, za vse zunanje dejavnosti.

Primerno za vreme: Za zunanje aktivnosti suho vreme, ostalo tudi ob dežju.

Dodatno doživetje za mulce: Ribnico lahko ponovno obiščete tudi z vlakom (linija Ljubljana-Kočevje)

Zakaj dodati Ribnico na spisek nujnih družinskih izletov?

1. Prikaz obrti in delavnice v Rokodelskem centru Ribnica

Prikaz obrti in ogled rokodelskega centra je zagotovo nekaj, kar smo se izjemno veselili oboji, mami in mulca. Sicer o ribniškem rokodelstvu nismo vedeli kaj veliko, poznali smo le klasično “suho robo”, ki jo lahko zasledimo na vseh večjih tržnicah po Sloveniji. Smo pa bili zato toliko bolj presenečeni ob obisku. Že ob vstopu nas je pozdravila lična muzejska trgovina, kjer je mogoče kupiti številne lesene in lončene izdelke izpod rok rokodelskih mojstrov.

Lična muzejska trgovina, Rokodelski center Ribnica

V nadaljevanju pa smo se z veseljem tudi podrobneje podučili o različnih ročnih spretnostih. Mulca sta zavila na delavnico lončarstva (čeprav bi z veseljem sprobala oboje), mami pa sva se preizkusili v pletenju košar (a bi, če bi bilo časa več, tudi z veseljem probali lončarstvo).

Zaščitena s predpasniki (a na koncu vseeno umazana, zato v primeru nadaljevanja poti pripravite rezervna oblačila:)), sta mulca eden na roke, eden na vretenu, oblikovala vsak svojo skodelico/vazico. Osnove oblikovanja jima je pozakaza mojstrica obrti, ki ju je nato tudi usmerjala tekom celotnega procesa. Vsekakor lepa izkušnja, še posebej, ko se v prostoru suši še polno drugih otroških izdelkov, mulca pa bosta svoje umetnice, ko se posušijo, tudi na koncu prejela za spomin.

Delavnica lončarstva, Rokodelski center Ribnica
Delavnica lončarstva, Rokodelski center Ribnica
Delavnica lončarstva, Rokodelski center Ribnica
Delavnica lončarstva, Rokodelski center Ribnica

V vmesnem času sva mami svoj zen poiskali ob pletenju košaric. Izjemna izkušnja, ki v tistem trenutku zahteva le popolno koncentracijo na izdelek (in celoten svet okoli naenkrat izgine, vključno z mulcema v sosednjem prostoru:)). Na koncu sva s kombinacijo pletenja, upogibanja in rezanja oblikovali vsaka svojo košarico, ki sta obe izpadli res lepo.

Pletarska delavnica, Rokodelski center Ribnica
Spretne roke naše Eve 🙂
Pletarska delavnica, Rokodelski center Ribnica

Ob koncu, ko je ostalo še nekaj časa, so nas podučili še o res zahtevnem in dolgotrajnem procesu do priprave vsega potrebnega za pletenje košaric (in mami sva si oddahnili, da je to za naju predhodno storil rokodelski mojster). Priprava viter (t.j. lesenih deščic za spletanje košare) namreč zahteva iskanje in izbor primerne leske, lomljenje vej, pripravo primerno dolgih in širokih viter ter namakanje viter v vodi, da so ustrezno prožne za spletanje.

Pletarska delavnica, Rokodelski center Ribnica
Pletarska delavnica, Rokodelski center Ribnica

Pomembno ob načrtovanju obiska:

  • Rokodelski center z muzejsko trgovino obratuje vsak dan, od maja do septembra od ponedeljka do petka med 9.00-17.00, sobota med 9.00-18.00, nedelja in prazniki 10.00-18.00.  Med oktobrom in aprilom od ponedeljka do petka med 9.00-17.00, v soboto med 9.00-13.00, ob nedeljah in praznikih zaprto, razen ob predhodnem dogovoru. Več podatkov tukaj.
  • Delavnice obrti potekajo ob predhodnem dogovoru, čez poletje pa določene tudi ob sobotah. Predlagamo, da za podrobnosti kontaktirate Rokodelski center Ribnica.
  • Ob obisku je potrebno spoštovati vse Covid-19 ukrepe, ki veljajo za zaprte prostore.

2. Očarljivo mestno jedro z grajskim dvoriščem

Očarljivo mestno jedro sestavlja predvsem eden redkih nižinskih gradov v Sloveniji, grad Ribnica iz konca 11. oz. začetka 12. stoletja, ki je bil nekoč obdan z okopi, danes pa čez reko Bistrico do gradu vodijo kamniti mostovi, ki stojijo tukaj že iz časa Napoleona.

Očarljivo mestno jedro, Ribnica
Očarljivo mestno jedro, Ribnica
Grajsko dvorišče z letno kavarno, Ribnica

Grad obdaja prostorno in urejeno grajsko dvorišče, s Parkom kulturnikov, kjer se nahajajo kipi 65 zaslužnih ribniških rojakov. Grajsko dvorišče je prepredeno z rožnimi gredicami in potkami, ki omogočajo lepe sprehode, v senci mogočnih dreves pa se nahaja kavarna, kjer smo se z veseljem osvežili z limonado.

Pogled na letno kavarno ob reki in čarovnico 🙂
Cvetje grajskega dvorišča, Ribnica

V poletnem času je na grajskem dvorišču postavljen letni oder, kjer se ob poletnih večerih zvrstijo različne prireditve.

3. Grad Ribnica in muzejska zbirka čarovništva

V okviru gradu Ribnica je poleg poročne dvorane tudi edina muzejska zbirka o čarovništvu v Sloveniji. Poleg različnih mučilnih naprav, čarovniških pripomočkov in zapisov o čarovnicah v Sloveniji vsebuje tudi zbirko zelišč in drugih zdravilnih zeli, zaradi česar so bile ženske obtožene čarovništva in nato sežgane na grmadi.

Po gradu potekajo tudi vodeni ogledi, več o možnostih si lahko ogledate tukaj.

Muzejska zbirka čarovništva, Ribnica
Muzejska zbirka čarovništva, Ribnica

4. Ribniška naravoslovna učna pot

V okviru našega obiska smo se kljub vročini (a po veliko sence) z veslejem podali tudi po Ribniški naravoslovni učni poti do Koče pri Francetovi jami. Ne glede na to, ali se po njej podate kot del celodnevnega obiska Ribnice ali zgolj samo v namen pohodništva, vam priporočamo, da si vzamete vsaj 2-3 ure in uživate v neokrnjeni naravi. Na koncu vas bodo na koči pričakale še živali in res okusna hrana. Definitivno priporočamo obisk!

Več informacij o izletu si lahko preberete v našem samostojnem članku.

5. Kulinarika

V sklopu našega pohoda in obiska Koče pri Francetovi jami smo se seznanili tudi z odlično ribniško kulinariko –  krepko juho oz. enolončnico Trojka, sestavljeno iz fižola Ribn´čan, kolerabe in korenja, pečenke s praženim krompirjem, sirovimi štruklji in zemeljavnimi polpeti ter sladico ribn´ško povanco, iz mleka, masla, smetane, polnjeno z jabolki.

Odlična kulinarika, Ribnica

Za prihodnji obisk nam bo ostalo:

Ribnico smo raziskovali na povabilo Turizma Ribnica. Zapisano odraža naše izkušnje lepo preživetega dne. Za več informacij nam lahko pišete na info@kamzmulcem.si ali v komentar.

Smo mamice »rojenih« popotnikov. Nismo rade preveč časa doma. Nismo tudi rade predolgo v eni državi. Vedno aktivne z mulci in v iskanju luštnega preživljanja časa kot mame.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime