Zabavna, tematska in kulturna doživetja Škofje Loke

3

Topel in sončen pomladi vikend smo preživeli v Škofji Loki, ki jo iz preteklih let poznamo predvsem kot enodnevni izlet iz prestolnice. Izkazalo se je, da ne bi mogli bolje – in z načrtovanjem aktivnosti glede na vreme in z načrtovanjem nočitve, saj Škofjeloško ponuja tolik lepot in družinskih aktivnosti, da smo jih komajda spravili v dva dni. Kombinacija narave, igrivosti, kulturne dediščine,zgodb, kulinarike in tradicionalnih umetnosti nas je popolnoma prevzela.

Lokacija: Škofja Loka

Čas obiska: maj,junij 2021

Priporočen čas obiska: Škofja Loka je celoletna destinacija, saj smo se na enodnevni izlet pred leti iz prestolnice podali z vlakom tudi pozimi. Za čim večji izkoristek pa priporočamo sončen pomladni, poletni ali jesenski dan.

Priporočeno trajanje obiska: Večino aktivnosti v Škofji Loki je mogoče obdelati skozi lep in doživljajsko poln enodnevni izlet z vmesnim kosilom. V kolikor želite več sproščenosti in še posebej, če kombinirate obisk tudi s poletno osvežitvijo v Sori ali izletom v Poljansko oz. Selško dolino, priporočamo (vsaj) vikend.

Primerno za otroke: vseh starosti

Primerno za pse: da (pri večini aktivnosti), na povodcu.

Primerno za vreme: suho vreme; za kopanje v Sori poletje, za obisk kulturnih znamenitosti in kulinarike pa tudi ob slabšem vremenu.

Namestitev: Hotel Zamorc, Škofja Loka. Našo oceno bivanja lahko preverite tukaj.

Kaj doživeti z mulci v Škofji Loki:

1. Srednjeveško jedro

Četudi mestna središča ponavadi ne prepričajo mulcev, bodo nad enim najbolj pristnih srednjeveških mest v Evropi zagotovo uživali. Stare stavbe in trgovine brez velikih in bliskajočih se izložb, ozke uličice in podhodi ter skrivni trgi zaznamujejo staro mestno jedro. In točno na takšen način je izlet v Škofjo Loko najbolje pričeti – s krajšim sprehodom čez mesto, ki je ravno prav majhno in raznoliko, da ga brez težav in z zanimanjem prehodijo tudi najmlajši.

Znameniti Kamniti most

Zgodovina mesta sega pred leto 1000, njegova podoba pa se je od leta 1500 naprej le malo spreminjala, zato tudi velja za najbolje ohranjeno srednjeveško mesto. V svojem grbu nosi podobo zamorca, ki je – po legendi – rešil kneza Abrahama na potovanju po Poljanski dolini, ko ga je napadel medved. Tega je ustrelil z lokom, v zahvalo pa je prejel večno slavo.

Podoba zamorca v grbu mesta

Čeprav je mestno središče majhno in lahko s polurnim lepim sprehodom obdelate vse, priporočamo nekaj znamenitosti, ki so bile nam najbolj všeč:

 • sprehod čez Spodnji trg in postanek pri Špitalski cerkvi;
 • Vzpon s Spodnjega trga po stopnicah in pod obokom do mogočne Župnijske cerkve, ki ima notranjost urejeno po načrtih Jožeta Plečnika;
 • Ogled Kamnitega mostu čez Soro, ki je star preko 600 let in sprva ni imel niti ograje (kar je privedlo do tega, da je škof Leopold, ki je dal postaviti most, z istega mostu tudi padel in utonil)
 • Sprehod po Mestnem trgu, kava/sladoled in opazovanje stavb ter trgovin, ki so narejene še “po starem” – z izveski zunaj, majhnimi okni ipd.
Mestno jedro z mogočno Župnijsko cerkvijo
Sprehod po Spodnjem trgu.

2. Škofjeloški grad

Škofjeloški grad je pravzaprav nemogoče spregledati, saj se ga uzre že v daljavi, ko se bližamo Škofji Loki. Povzdignjen nad mestom je eden najmogočnejših, ki smo jih obiskali. S svojo impresivno zgodovino, ki sega že v 13. stoletje, se uvršča tudi med kulturno dediščino. Četudi se na grad zgolj sprehodite, bo strm (a zelo kratek!) vzpon res vreden truda. Lepo grajsko dvorišče, razgled in mogočna stavba bodo očarali. A če se že enkrat nahajate na gradu, tudi toplo priporočamo ogled muzeja, ki združuje zgodovino in kulturo Škofje Loke in širšega območja. Vam zagotavljamo, da bo vsak član družine našel nekaj zase v okviru 26 različnih zbirk. Za mulce je na voljo knjižica “Kokijeve muzejske dogodivščine”, ki na zabaven način vodi skozi zbirke in poskrbi tudi za izobraževalni del.

Pot na grad je strma,a ne predolga.
Mogočno grajsko dvorišče.

Odpiralni čas: torek – nedelja (10:00-18:00) v času maj-oktober. Ostale mesece se muzej zapre eno uro prej. Podrobnosti tukaj. Cenik tukaj.

Kaj je bilo nam najbolj všeč?

 • Gradovi na Loškem in mesto (maketa)
 • Soba Ivana Tavčarja (z zelo umetelno otroško zibelko)
 • Dnevna soba – soba za otroke, s tablo s kredami, lesenimi igračami, trgovinico (ki v teh časih žal ne obratuje), ter tablicami s prilagojeno zgodbo Visoške kronike v obliki risanke (TOP za malo starejše mulce – v upanju, da se bo raje lotil domačega branja, ko bo čas za to:))
Ogled prirejene verzije Visoške kronike za mulce.
Dnevna soba v muzeju – najljubši kotiček naših mulcev.

 • Stavbarstvo in kovaštvo
 • Prirodoslovna zbirka z živalmi, značilnimi za Škofjeloško
 • Zbirka novejše zgodovine (z orožjem iz 1. in 2. svetovne vojne, oblekami iz koncentracijskih taborišč) – mulc se je navduševal nad orožjem, jaz pa izkoristila priložnost za pogovor o taboriščih, bolnici Franji itd).

Prirodoslovna zbirka živali je požela veliko navdušenja.
Ostanki novejše zgodovine z grozotami 1. in 2. svetovne vojne.

3. Družinska tematska Pot treh gradov

Tematska pot se prične pri Loškem gradu, ki je pravzaprav prvi in še edini stoječi izmed treh. Za vse tri je bil namreč usoden potres leta 1511, a je škof takrat zaukazal samo obnovo trenutnega gradu. Od stolpa na Kranclju (št. 2) in gradu Divja Loka (št.3) so danes ostale le še ruševine, a bodo tudi slednje za mulce zanimive. Tudi sicer je pot vredno načrtovati zaradi krasne narave, dih jemajočih razgledov in tudi učne poti, na kateri se mulci spoznajo z vrstami dreves v gozdu. Pot pa (tako kot tudi ostale tematske poti in mnoge znamenitosti) spremljajo tudi legende, lepo opisane v knjigi Kamniti most, ki je na voljo v Škofjo Loki.

Pot treh gradov se začne z vzponom na Loški grad.

Ostanki stolpa na Kranclju.

Sama pot je dolga 5km in z mulci traja cca uro in pol, a jo je mogoče zaključiti tudi prej (npr. pri stolpu na Kranclju, do katerega prispete po cca 15 min hoje od Loškega gradu). Mulcem bo zanimivo tudi iskati podobo paža, ki deluje kot markacija, in  je natisnjen na različnih površinah po poti. Vsekakor pa za pot (četudi krajšo varianto) načrtujte dobro pohodno obutev in nosilko/nahrbtnik za mlajše mulce, ki še ne hodijo oz. potrebujejo pomoč pri daljših poteh.

Ob poti so tudi klopi, ki omogočajo postanek in malico.
Prekrasni razgledi.

4. Igrišče Zamorc

Ob staroveškem obzidju, z neposrednim razgledom na veličasten grad, se nahaja eno lepših in bolj urejenih otroških igrišč, kar smo jih videli zadnje čase – Zamorc (GPS: 46.164, 14.306). Ime je dobilo po legendi o nastanku Loke in je skorajda v celoti narejeno iz naravnih materialov – lesa in kamna. Vsebuje tako del za najmlajše kot tudi za malo večje plezalce, ob igrišču pa je tudi pitnik s svežo vodo, več klopi za počitek in klop z mizo za malico. Starši z malo večjimi mulci lahko izkoristijo tudi bližino kavarne in v miru spijejo kavo (tisti z mlajšimi pa smo se zadovoljili s pol ure miru ob spremljanju mulcev :))

Lepo urejeno otroško igrišče, kjer prevladujeta les in kamen.
Legenda o Škofji Loki nas spremlja povsod.

5. Pump track Škofja Loka

Streljaj ven iz staroveškega jedra je Škofja Loka kot vsako drugo mestece in kar težko je verjeti, da si se še pred kratkim sprehajal med več sto let starimi stavbami. A ker vedno iščemo kombinacijo kulture, zabave, adrenalina in narave (česar smo ta vikend doživeli res veliko), smo popoldanske urice namenili zabavi na pump tracku in okolici. Pump track se nahaja ob stari vojašnici in v bližini tržnice, ob velikem parkirišču, ki čez vikend, ko je osamljeno, lahko tudi služi kot izvrstna proga za učenje vožnje s poganjalčkom, kolesarjenja, vožnje z rolko ali rolerji. (GPS 46.170, 14.309). Ob pump tracku se nahaja tudi skate park in več klopi za počitek v senci.

Navdušenje mulcev na pump tracku.
Večje parkirišče, ki je ob koncu tedna prazno lahko izkoristimo za učenje vožnje s poganjalčkom, kolesom, rolerji,…

6. Delavnice v Rokodelskem centru Duo Škofja Loka

Skok nazaj v preteklost in spoštovanje tradicije, a na otrokom prijazen in zanimiv način, je mogoče doživeti v Rokodelskem centru Duo Škofja Loka. V centru združujejo znanja mojstrov rezbarjenja, polstenja, obdelave lesa, priprave loških in dražgoških kruhkov ter drugih rokodelskih spretnosti in prirejajo delavnice. Izdelke pa lahko po načelu pravične trgovine tudi kupite.

Rokodelski center Duo Škofja Loka ob vhodu.
Rezbarjenje ni prav lahko,potrebno je veliko vaje.

Mi smo se udeležili delavnice rezbarjenja z rokodelsko mojstrico Petro Plestenjak Podlogar in spoznali vse o obdelavi lesa, potrebnem orodju in na koncu o pripravi loškega kruhka (ki po okusu spominja na medenjak). Mulca pa sta se preizkusila tudi v rezbarjenju in ugotovila, da je potrebne kar precej vaje:).

Številna orodja in še več ur dela za rezbarske mojstrovine.

7. Družinska tematska Pot v Puštal

Čeprav Poti v Puštal od preteklih obiskov Škofje Loke še nismo poznali, smo bili prijetno presenečeni. Gre za kombinacijo kulturnih znamenitosti in narave, reke Sore, ki tako ali drugače zaznamuje življenja Škofjeločanov že stoletja, zgodb in legend, predvsem pa razlik med Puštalom in Škofjo Loko, ki segajo že v srednji vek. Na poti se bo cela družina med drugim zabavala ob dejstvu, s čim so se Puštalci včasih ukvarjali (npr. lovljenje in prodaja žab), kje so ponavadi videli hudiča, se sprehodili po njegovi brvi čez Soro, si ogledali 500 let staro hišo ali se preizkusili v tem, da se ob skoku dotaknete meje na Poličarjevi hiši, do koder je v času najhujših poplav leta 1926 segala gladina Sore.

Hudičeva brv na Poti v Puštal.

Pot je dolga cca 2km in se prične na Mestnem trgu in konča mimo Puštalskega grada na Hribcu, od koder se ponuja prekrasen razgled na Škofjo Loko. Četudi vam ne uspe prehoditi cele, priporočamo predvsem: prečkanje Hudičeve brvi in legendo, ki si jo lahko preberete na informacijski tabli pred mostom, 500 let staro Nacetovo hišo in zarisano mejo vodne gladine na Poličarjevi hiši.

Z iztegnjeno roko ne sežemo do višine, do koder je ob najhujših poplavah segala gladina Sore.
Znamenita Nacetova hiša, ki stoji že 500 let.

8. Kopališče na Sori

V Puštalu, ob tematski poti, ne moremo mimo prostranega travnika s kavarno Raj, kjer je urejeno tudi letno kopališče v Sori. Sora je na tem mestu delno zajezena z lesenim pomolom, da ustvarja večji tolmun in je zaradi tega mirnejša. Na travniku je urejen tuš. Ob kavarni se nahajajo tudi otroška igrala.

Letno kopališče, ki je tokrat še samevalo, a nič manj zanimivo za mulce.

Ob našem obisku v začetku maja je bila Sora zaradi obilnega deževja pred dnevi precej vodnata, pa tudi sicer temperature niso omogočale kopanja. Smo pa zato uživali v prekrasnem razgledu na Hudičevo brv in dlje proti srednjeveškemu jedru in Loškemu gradu. Redko kje srečamo tako izjemno kombinacijo narave in zgodovine.

Sora je bila precej vodnata, na vroč poletni dan je vode običajno manj in je tudi bolj mirna.

Smo se pa z veseljem vrnili na  vroč junijski dan. Tokrat je bila Sora manj vodnata, mirnejša, temperature pa odlične za osvežitev. Tudi tokrat lahko potrdimo, da je kopališče lepo urejeno, travnate površine pokošene, dostop do vode pa varen tudi za mlajše. Mi smo z veseljem izkoristili zgodnje dopoldne, ko še ni bilo gneče in se sami namakali v osvežujoči reki ali pa s podesta opazovali vse polno majhnih ribic. Voda je mirna in primerna za plavanje, proti sredini struge pa tudi globoka blizu metra in pol. Vsekakor odlična osvežitev na vroč poletni dan, ko smo ga z veseljem pokombinirali še s sprehodom čez mestno jedro.

Kopališče je primerno tudi za najmlajše.

9. Kulinarična doživetja Škofje Loke

Škofja Loka z okolico je tudi odlična kulinarična destinacija, saj tudi tukaj združuje tradicionalno z modernim. Mi smo v dveh dneh preizkusili kar veliko, a še več imamo na spisku za prihodnji obisk. Predvsem pa tudi vrnitev v že preizkušene in odlične gostilne.

Restavracija Na vasi

Restavracija Na vasi se nahaja malenkost izven Škofje Loke, na vhodu v Poljansko dolino, zato priporočamo, da se do nje odpravite z avtomobilom (dobrih 5 min vožnje iz centra Škofje Loke). V kuhinji združujejo načelo preprostega, svežega in lokalnega, s tradicijo. Slednje se prenaša na jedilni list, kjer je v vsaki kategoriji zgolj nekaj jedi, a vse pripravljene odlično. Zagotavljamo, da bo vsak našel nekaj za svoj okus. Največji plus restavracije pa je velik vrt, z mizami in nadaljevanjem v travnik, kjer se lahko otroci poigrajo, tekajo, brez strahu staršev, da stečejo na cesto. Veliko zagotovilo, da jih cesta ne bo premamila, je tudi vitrina s sladoledom na koncu vrta, ki bo zagotovo poskrbela, da bodo otroci ostali v vidnem polju staršev.

Kulinarično razvajanje Na vasi.
Velik vrt stran od ceste – za mirno kosilo tudi z mlajšimi mulci.

Picerija Jesharna

V centru mesta, ob Kamnitem mostu deluje picerija Jesharna, ki v trenutnem času nudi predvsem take-away možnosti. Slednje nas ni ustavilo in več kot vredno je bilo malenkost načrtovanja. Pice, ki jih mulci tudi sicer obožujejo, so okusne in hrustljave, celotna družina pa lahko le priporoča postanek.

Take away pica in kulinarični užitni na krasnem vrtu hotela Zamorc.
Mulc – approved pica:)

Kavarna Homan

V centu mesta, na Mestnem trgu ob Homanovi hiši, ter ob mogočni lipi, se nahaja kavarna Homan, za katero smo še pred obiskom slišali, predvsem glede odličnega sladoleda. Smo na ta račun ob kavi vzeli tudi sladoled in ni nam bilo žal. Priporočamo predvsem izjemne sadne okuse, čeprav tudi mlečni ne zaostajajo. Plus kavarne je tudi mini igrišče s toboganom in mini plezalno steno, kar bo poskrbelo za 10 min miru ob pitju kave.

Odličen – sploh sadni- sladoled pri Homanu.

Kavarna na štengah

V Kavarni na štengah (mimogrede, odlično ime, ker se dejansko nahaja na stopnicah:)) smo se oglasili ob našem poletnem obisku Škofje Loke, tik po kopanju v Sori. Sredi dneva, ko je sonce res pripekalo, smo si zaželeli osvežitve, otroka pa sladoled. Potrdimo lahko, da je sladoled res odličen, še posebej razni sadni sorbeti. Ko smo se pred leti ob sobotnem zimskem izletu z vlakom ustavili na tortici, je bila tudi ta zelo dobra. Plus kavarne je tudi okolica – trg, brez avtomobilov, kar pomeni, da starši zagotovo lahko spijejo kavo v miru.

Doživetja v okolici:

Ob tokratnem obisku nam sicer ni uspelo obdelati tudi krasne okolice Škofje Loke, a ob pretekih obiskih smo bili navdušeni nad okolico s Poljansko in Selško dolino. Priporočamo predvsem:

Kaj nam bo ostalo za prihodnji obisk?

 • Soriška planina z vojaškimi utrdbami;
 • Rupnikova linija
 • Vzpon na Blegoš
 • Železniki z muzejem

Pripravo članka je podprla Razvojna agencija Sora – Turizem Škofja Loka, a zapisano v celoti odraža naše izkušnje z izredno lepega vikenda. Za več informacij nam lahko pišete na info@kamzmulcem.si.