Zabava za vso družino! Europa- Park in Rulantica v Nemčiji

0

Če smo se lani res navdušili nad Legolandom v Nemčiji in Legolandom na Danskem, smo šli letos še korak dlje v izkušnji tematskih in zabaviščnih parkov. Končno se nam je uresničila želja (ja, celi družini:)) in smo obiskali kar dva največja parka v Nemčiji- zabaviščni park Europa-Park in vodni park Rulantica. Eno samo veliko navdušenje otrok, ki izkušnje in doživetij zagotovo ne bosta pozabila še dolgo.

Destinacija: Europa- Park, Rust, Nemčija

Čas potovanja: prvomajske počitnice 2024

Starost otrok: 6 let, 12 let

Za koliko časa obiskati Europa- Park in Rulantico? Za obisk obojega priporočamo vsaj 2 dni. Vsak dan za en park, pa še to seveda ne bo dovolj :).
Pot do destinacije: Europa-Park, skupaj z Rulantico se nahaja v mestu Rust, ki je od Ljubjane oddaljen okoli 750 kilometrov. Mi smo Europa- Park in Rulantico obiskali v sklopu 8- dnevnega roadtripa po Nemčiji.
Europa- Park
Rulantica

Europa- Park

Europa Park je bil odprt že leta 1975 in je razdeljen na 20 tematskih sklopov, od tega je 17 držav (Slovenije ni med njimi), pri katerih najdemo svojstvene značilnosti. Npr. v Avstriji prevladujejo gore, v Italiji Benetke in Rim, v Grčiji vodne naprave, v Rusiji vesoljski program…Izbire doživetij je res veliko in sam park je kombinacija pravljičnega sveta za mlajše, predstav pa vse do zabaviščne tematike ter najbolj adrenalinskih naprav. Skratka res za vsakogar nekaj. Vsako leto ga obišče neverjetnih pet milijonov ljudi. Dnevno park sprejme okoli 60.000 obiskovalcev.
Družba Mack, ki je lastnica parka se dobro zaveda, da je potrebno za to, da si najboljši, veliko investirati. Z letno preko 300 milijonov evrov prihodkov iz naslova parka in hotelov, ki jih upravljajo. In to tudi investirajo nazaj – nove in nove atrakcije, nove ideje, predvsem pa širitev svojega nabora.

Primerno za otroke: 0 – 99 let. Tako spletna stran kot tudi njihova aplikacija ima dobro zasnovan koncept, kjer si lahko filtrirate atrakcije glede na 3 kriterije (družina, otroci, akcija), prav tako določite starost in višino otrok. Tako vam ponudi kaj vse lahko doživite v parku. Za tiste najbolj adrenalinske, ki si bodo želeli preizkusiti atrakcijo Silver Star, najvišji vlakec smrti v Evropi, pa bodo otroci morali meriti vsaj 140 cm in imeti 11 let. Več si o atrakcijah si lahko preberete tukaj.

Mulc srečen, ker je šel lahko na Silver Star

Čeprav smo mi park obiskali prvega maja in so se vile kolone vozil že pred odprtjem parka, ni bilo občutka pretirane gneče. Na najbolj obiskanih točkah je bilo čakanja med 20- 30 minut, vprašanje pa je, kako je v času najvišje sezone. Čakalne dobe pri posamezni napravi so napisane na prikazovalniku, še bolje pa je, če si naložite njihovo mobilno aplikacijo, ki deluje samo v parku na njihovem WiFi omrežju. S pomočjo te aplikacije lahko preveriš stanje na napravi na drugem koncu parka, prav tako je za na nekatere naprave mogoča virtualna rezervacija.

Še en zanimiv podatek- v najvišji sezoni je tam zaposlenih do 5000 ljudi! Ko obiščeš park, se ti zdi ta številka seveda kar realna, saj je v parku veliko hotelov, restavracij, trgovin, parkov s cvetjem na vsakem vogalu, ki potrebujejo redno oskrbo.
Park je zelo urejen in z bogato ponudbo trgovin, restavracij ter urejen s cvetjem, Europa- Park

DOŽIVETJA ZA OTROKE IN STARŠE V Europa- Parku, Nemčija

Četudi ste v parku že ob odprtju in imate srečo z minimalnimi čakalnimi vrstami, boste vseeno težko vse obšli. Mi smo se razdelili- oče je bil večino časa s 6 letnico, jaz pa sem adrenalinsko norela z 12 letnikom :).

Naši highlighti parka, čeprav je bilo še veliko drugih doživetij, ki bodo ostala v spominu. Ampak ker ima park preko 100 atrakcij, ne moremo vseh našteti :).

Priporočamo: vožnja z vlakom čez cel park je dober začetek za spoznavanje parka ali pa le hitrejša pot od točke A do B. Na voljo imate EP Express ali Panorama Train.

ADRENALINSKA DOŽIVETJA

 • Silver Star (Francija)- najvišji in največji tobogan v Evropi
 • blue fire Megacoaster (Islandija)–  2,5 sekundah od 0 do 100km/h! Meni osebno najboljši vlak v parku. Na 1000 metrov dolgi vožnji se kar vrstijo adrenalinski elementi. Europa- Park s tukaj obrne na glavo – in to ne le enkrat, ampak štirikrat. Poleg najvišjega loopinga v Evropi, boste doživeli tudi 360° “vijačni” obrat in še mnogo več 🙂
 • WODAN Timburcoaster (Islandija)– prvi velikanski leseni tobogan v parku vas popelje po 1050m dolgi, 40m visoki adrenalinski poti s kar 100km/h. WODAN – Timburcoaster se križa tudi z dvema drugima atrakcijama – blue fire Megacoaster in vodno vožnjo Atlantica SuperSplash, kar še dodatno poskrbi na adrenalin.
 • Euro Mir (Rusija)– nedolžen začetek, ampak ko dosežete višino 28m se pripravite na adrenalin po ruski vesoljski postaji. Dirkanje gor in dol po ozkih ovinkih ter naravnost v črno luknjo s hitrostjo 80 km/h.
 • Voltron Nevera by Rimac (Hrvaška)- najnovejša pridobitev parka v hrvaškem delu, ki na skupni dolžini 1.385 metrov postavlja nove standarde na področju oblikovanja toboganov! Ultra akcijski tobogan s številnimi inovativnimi elementi, vključno s sedmimi inverzijami, štirimi izstrelitvami, 2,2 sekunde breztežnosti naenkrat in najstrmejšim delom pada na svetu pri 105 stopinjah.
Silver Star (vir: www.freizeitparkinfos.de)
WODAN Timburcoaster v ozadju ter Whale Adventures – Northern Lights spredaj, Europa- park
Euro Mir, Europa- Park
Voltron Nevera by Rimac, Europa- Park
blue fire Megacoaster,-  Europa- Park
 • Alpine Express ‘Enzian’ (Avstrija) je družinska adrenalinska dogodivščina s hitrostjo do 45 km/h skozi čarobno dolino diamantov. Vlak zagotavlja uvod v svet toboganov predvsem za najmlajše (od četrtega leta dalje).
 • Matterhorn Blitz (Švica)– gre za izvirno kočo, ki so jo zgradili Švicarji leta 1785 in jo uvozili v Europa-Park. Vlak vas bo popeljal na divjo in razgibano gorsko vožnjo.
 • Atlantica SuperSplash (Portugalska)- mokra dogodivščina 🙂
 • Fjord Rafting (Skandinavija)– pustolovska vožnja po divjem potoku skozi čudovito nordijsko pokrajino.
 • Water rollercoaster Poseidon (Grčija)– bog oceanov pa vam pripravlja pravo odisejado. Iz notranjosti starodavnega templja se odpravite na divjo vožnjo s toboganom skozi Pozejdonov podvodni svet, preden se dvignete visoko v zrak in potopite naravnost nazaj v razburkano morje.
Atlantica SuperSplash, Europa-Park

DOŽIVETJA ZA DRUŽINO IN MLAJŠE OTROKE

Ponudbe za najmlajše in tiste, ki ne marate preveč adrenalina je res veliko. Navajamo le nekaj najljubših naše mulke in očeta, na tem linku pa si lahko sami nastavite “filter” in si preberete več o doživetjih.

 • Snorri Touren
 • Liechtenstein Balloon Ride
 • Flying Dutchman
 • Vienna Wave Swing
 • Vindjammer
 • Poppy Towers
 • The British Carousel
 • Danube Steamer
 • Koffiekopjes
 • Kolumbusjolle
 • Puppet Boat Ride
 • Whale Adventures – Northern Lights
Najljubše doživetje 6 letnice, Snorri Touren
Liechtenstein Balloon Ride
Vienna Wave Swing
Koffiekopjes
Kolumbusjolle
Danube Steamer
Klasika 🙂
Red Baron
Lada Autodrom

Hrana v parku

Sam park ponuja poleg “fast fooda”, različnih postojank s sladkimi in slanimi hitrimi prigrizku, tudi kulinarično izkušnjo Evrope, tako da se najde res za vsak okus nekaj. Mi smo si kosilo privoščili v španski restavraciji Bodega, kjer so nam ob kosilu tudi zaigrali živo glasbo.

V parku je na voljo raznolika ponudba hrane, Europa- Park

Pomembno za starše

 • Ob lepem in toplem vremenu ne pozabite na kopalke, v vsakem primeru pa imejte s seboj rezervna oblačila ter nepremočljivo jakno, saj je kar nekaj atrakcij, kjer boste lahko tudi malo mokri :).
 • Vstop s kužki v Europa- Park: JE DOVOLJEN, vendar morajo biti na povodcu. Nekatere pasme nimajo vstopa v park. Več si preberite tukaj. 
 • Za družine z majhnimi otroki je res dobro poskrbljeno, prav tako si lahko izposodite vozičke (5€), se vozite po atrakcijah z možnostjo Baby Switch in več. Informacije so na voljo tukaj.
 • Fotografije na atrakcijah so 6€ naprej (najcenejša možnost, 1x print slika)
Obrazi vlakov smrti 🙂

Rulantica, največji vodni park v Evropi

En dan smo namenili domišljijskem vodnem svetu Rulantica, ki se nahaja 2km stran od Evropa- parka. Več kot 50 atrakcij za otroke, desetinami vodnih toboganov vseh adrenalinskih nivojev, številnimi vodnimi igrišči za mlajše otroke, počasno reko in bazenom z valovi, ki se nahajajo v ogromnem notranjem kompleksu, se v Rulantici zagotovo najde nekaj za vsakogar! V toplih mesecih je prav tako na voljo velik zunanji kompleks z igrali ter tobogani. Nad obiskom sta bila navdušena tako 6 letnica kot 12 letnik, naju z možem pa je ponovno osupnila celotna zgodba okoli vodnega mesta Rulantica ter kako dobro je poskrbljeno za varnost in dobro počutje.

Vstop v svet Rulantice
Maskoto Snorri bodo otroci takoj posvojili. Ljubka, radovedna in nagajiva hobotnica, Rulantica
Vodni park je bilo potrebno najprej dobro ogledati- velik je 🙂

Starejši otroci in adrenalinski starši bodo zagotovo najbolj uživali v toboganih Vinter Rytt, Stormvind, Isbrekker & Vildfål ter v najnovejši pridobitvi Vikingløp, kjer tekmujete še z 8 drugimi z glavo naprej, na največjem evropskem hitrostnem toboganu.

Isbrekker in Vinter Rytt, Rulantica
Stormvind
Vikingløp (vir: europa- Park)

Mlajši otroci bodo uživali v bazenu z jadrnico, se po toboganu spustili z nasedlega parnika, uživali na 250 m dolgi vijugasti počasi reki Snorri Saga in v bazenu z valovi. Predšolski otroci pa bodo zagotovo našli svojo srečo v deželi trolov- The Trølldal.

Nekajkrat dnevno je na voljo otrokom tudi lutkovna predstava na bazenu!

Počasna reka Snorri Saga
Počasna reka Snorri Saga
Počasna reka Snorri Saga
Dežela trolov- The Trølldal, Rulantica
Dežela trolov- The Trølldal, Rulantica
Bazen z valovi Surf Fjørd, Rulantica
Tekma med sorojencama na Hoppablad
Zunanji kompleks z igrali in tobogani
Interaktivni zunanji vodni vrtiljak- Tønnevirvel
Zunanji bazen, Rulantica
Lutkovna predstava za otroke, večkrat dnevno

Pomembno za starše:

 • Brisače si lahko izposodite za doplačilo ali prinesete svoje.
 • Omarice je na voljo res veliko in so vključene v vstopnino. Ob prijavi prejmete zapestnico, ki bo zaprla/ odprla vašo omarico.
 • Na vaši zapestnici bo naloženo 150eur, tako da denarnice ne potrebujete. Seveda poračunate porabljeno pri izhodu.
 • Na sredini parka je swim-up bar- odličen kraj za sprostitev staršev, medtem ko se otroci lahko igrajo v istem bazenu.
 • V samem kompleksu je tudi raznolika ponudba hrane, pijače ter prigrizkov.
 • V parku boste na večih mestih imeli na voljo brezplačno izposojo rešilnih jopičev za najmlajše.
 • Na voljo je res veliko Lounge/ Relax con, od takih za družine, do meditativnih, od plačljivih in bolj zasebnih do brezplačnih in glasnih :).
Skog Lagune z swim up barom Skogbar v sredini, Rulantica
Swim-up bar Skogbar, Rulantica
V parku boste na večih mestih imeli na voljo brezplačno izposojo rešilnih jopičev za najmlajše
Nam je bila najbolj všeč relax cona okoli Surf Fjørd, kjer si lahko opazoval morske deklice in podvodni svet na velikem ekranu

Cenik

Vstopnice za Europa- Park in Rulantico vsekakor kupite že pred odhodom na njihovi spletni strani. Priporočamo prihod vsaj 15min pred odprtjem parkov.

 • Redna cena Europa- park (leto 2024): od 61,5€/odrasli, 52 €/otroci (4 – 11 let)
 • Redna cena Rulantica (leto 2024): od 44,5€/odrasli, 41,5€/otroci (4 – 11 let)
 • Za Rulantico imate tudi možnost nakupa popoldanske in večerne karte
 • Otroci mlajši od treh let imajo vedno brezplačno. Družinskih kart NI!
 • V kolikor bi si želeli pogledati oboje v enem dnevu, imajo na voljo karto Ride&Slide: 76€/odrasli, 69,5€/otroci (4 – 11 let), kar osebno ne bi priporočala, ker je res toliko doživetij, a mogoče pride kakšnemu dnevnemu obiskovalcu tudi ta možnost prav.

Pomembne informacije za obisk Europa- Parka in Rulantice

 • Odpiralni čas Europa- Park: poletni čas do 27.09.2024 od 9h in najmanj do 18h (v času našega obiska so podaljšali do 19h). Park pa je odprt potem tudi 12.1. 2025. Več o odpiralnem času si poglejte tukaj.
 • Odpiralni čas Rulantica: celo leto od 9.30 do 22h.
 • Parkiranje: je top organizirano ter plačljivo (10€). Na voljo je ogromno parkirišče, s pomočjo redarjev pa vas usmerijo na prosto parkirno mesto.
 • Naložite si Europa-Park & Rulantica Aplikacijo, ki je res super uporabna za vse informacije, ki jih potrebujete za obisk parkov. Prav tako zelo uporabniku prijazna z vsemi možnostmi filtriranja, shranjevanja atrakcij, čakalnimi vrstami in drugo.
Pozdrav v Europa- Parku
Pozdrav v Rulantici

Namestitev

V samem Europa- Parku je na voljo kar nekaj hotelov, ki so seveda dražji kot če bi bivali v kraju Rust ali v bližnjih mestih. Mi smo bivali v 30min oddaljenem mestu Freiburg, ki smo ga spoznali že nekaj let nazaj in vas bo zagotovo navdušil s svojim mestni jedrom.

Prednosti bivanja v Europa- Parku: zgodnji vstop v park ter okusne in raznolike restavracije.

Naša namestitev za 2 noči: Best Western Premier Hotel Victoria, Freiburg. Hotel se nahaja le 200m od glavne postaje in 300m od katedrale. Zelo priporočamo- hotel z zgodovino ter okolju prijazen.

Glavni trg okoli katedrale, Freiburg
Katedrala, Freiburg
Best Western Premier Hotel Victoria, Freiburg

Evropa- Park ter Rulantico smo obiskali na povabilo Nemške turistične organizacije, vendar zapisano mnenje popolnoma odraža našo izkušnjo. Za več informacij o potovanju nam pišite na info@kamzmulcem.si.