Z vlakom v Celjsko Pravljično deželo

0

V decembru se Celje spremeni v Pravljično deželo in tokrat smo jo obiskali z vlakom. Idejo za izlet smo dobili na podlagi organiziranih »pravljičnih vlakov«, ki jih Slovenske železnice organizirajo v sodelovanju z mestom Celje. Pravljična dežela bo odprta vsak dan do 31.12.2017.

Z vlakom se v Celjsko Pravljično deželo letos lahko odpravite iz naslednjih mest:

  • Maribor: sobota, 16.12., sobota, 23.12; ponedeljek, 24.12.; petek, 29.12; nedelja, 31.12.
  • Ljubljana: nedelja, 17.12; četrtek 21.12.; torek, 26.12; sobota, 30.12.;
  • Velenje: torek, 19.12.; petek 22.12.; sreda, 27.12;
  • Zagreb: petek, 29.12.

V Celje smo se odpravili iz Maribora, vožnja z vlakom je trajala eno uro. Na vlaku sta bili dve vili, ki sta vsakemu otroku razložili, kaj se dogaja v Celju in mu dale na rokico pravljično štampiljko. Našim še ne triletnikom se je to zdelo prav fino in bili so navdušeni tudi nad samo vožnjo z vlakom. Podrobnejši urnik voženj najdete tukaj.

Dobre vile na pravljičnem vlaku
Dobri vili na pravljičnem vlaku na poti v Celje

V Pravljični deželi na Glavnem trgu pravljična vila vsak dan pripravlja jutranja pravljična vodenja (od 10. do 12. ure) in vsako popoldne (od 17. do 19. ure) »Pravljično pričakovanje«. Od 17. ure do približno 18. je običajno koncert, nato en izmed vil pove pravljico in sledi še ena ura rajanja z vilami na predvajano otroško glasbo. Podrobnejši program preverite tukaj.

Ko smo Celje obiskali mi, je bil ravno koncert Romane Krajnčan in otroci so zelo uživali. Med koncertom so plesali so s pravljičnimi vilami in palčicami, ki pridno animirajo otroke.

Pravljično rajanje v Celju
Pravljično rajanje in koncert Romane Kranjčan v Celju

Po koncertu se je s kočijo pripeljala na obisk še gospa Božičkova v spremstvu dveh vil, ki sta otrokom razdelile čokoladice.

Gospa Božičkova razdeli dobrote
Gospa Božičkova razdeli dobrote

Otroci lahko med 17. in 19. uro jahajo ponije ali se peljejo s kočijo. Cena ježe s ponijem: 2 EUR / osebo in cena vožnje s kočijo: 1 EUR / osebo.

Jahanje ponija
Otroci lahko tudi jahajo ponije ali se zapeljejo s kočijo

Med koncertom si lahko starši privoščijo čaroben napoj, ki ga plačajo s cekini, saj v Pravljični deželi ne poznajo pravega denarja 😉

V Pravljični deželi plačujemo s cekini
V Pravljični deželi plačujemo s cekini

Tole je res super lušten družinski izlet. Da se boste imeli še boljše kot mi, pa upoštevajte spodnja priporočila 😉

Pomembno za starše: 

1. Tri urice so minile mimogrede in že smo morali pohiteti nazaj na vlak. Pot nazaj je bila vse prej kot prijetna. Vlak je imel pol ure zamude, sledilo pa je še eno presenečenje. Vlak, ki je ustavil, je bil že praktično poln, tako da smo zaradi gneče večinoma stali. Na pritožbo so mi Slovenske železnice odgovorile in se opravičile, da je prišlo do nepredvidenega izpada garniture, zaradi česar je vlak zamujal in bil krajši kot običajno. Kljub temu mislim, da bi glede na število družin z otroci, ki smo se podale na izlet, moral biti vlak daljši kot običajno.

2. V izogib gneči vam priporočam, da Celje obiščete raje z »navadnim« in ne »pravljičnim« vlakom. Zamudili boste le par minutni pogovora z vilami na vlaku, pot pa bo vsekakor bolj udobna. Z vilami se bodo otroci družili tudi v Pravljični deželi 😉

3. Železniška postaja je praktično v centru mesta – prečkate cesto in ste že v centru. Pravljična dežela ni daleč, sledite le prazničnim lučkam in stojnicam novoletnega sejma. Vlak je res idealno prevozno sredstvo za obisk Celja, ob izbiri vlaka upoštevajte le, da je dogajanje v Pravljični deželi med 17. in 19. uro.

4. Ne pozabite na topla oblačila, kape in rokavice! Če vas bo v Pravljični deželi zazeblo, se pogrejte v kavarni ob desni strani odra z odlično vročo čokolado.

5. Priporočamo, da se na izlet odpravite skupaj s prijatelji, saj je potovanje z vlakom idealno za druženje  🙂

Čakanje na vlak v Celju
Čakanje na vlak v Celju

 

Kaj se decembra še dogaja v Celju? Dogajanje za otroke je tudi na Trgu pred mestnim kinom Metropol:

  • Pravljični vlakec zabave s Pažkom Urhkom od 21. do 30.12.2017, med 16.00 in 20.00.  Število mest na vlakcu je omejeno: max. 40 oseb. Animacije na vlakcu s Pažkom Urhkom in pravljičnimi liki 22., 23., 24., 25., 28., 29. in 30.1
  • Čarobna dežela pravljičnih konjičkov in vožnja s kočijo od 3. do 30. 12. od 17.00 do 19.00.

Nam sicer ni uspelo priti do tja, saj smo se predolgo zadržali v Pravljični deželi, tako da nimamo informacij iz prve roke…

Prispevek je napisala Petra, rojena Mariborčanka, ljubiteljica potovanj, smučanja, aktivno preživetega časa z družino, dobre jedače in pijače, ambasadorka Miklavških pekarn ter mamica dveh nadebudnežev, zgovornega Filipa in vedno nasmejane Lore. Za več informacij nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.