Z vlakom na mini počitnice v Celje

1

Slovenska mesta so resda majhna in jih je mogoče obrniti okrog že v enem dnevu. Lahko pa se en dan raztegne v prav prijeten vikend in Celje je kot nalašč za to. Pohajkovanje med vodnjaki po mestnih trgih in ulicah, raziskovanje muzejev, vzpon na grad ali pobeg v hišico na drevesu, je le nekaj izmed najbolj očarljivih plati mesta, zaradi katerih ne bo dolgčas ne majhnim, ne velikim.

Na obrobju mesta se razprostira Šmartinsko jezero z urejeno obalo, kolesarskimi in peš potmi ter prostorčki za piknike, Celjska koča pa je pozimi kraj za smučarje, poleti pa za pohodnike in pustolovce, za katere so uredili Pustolovski park. V mestu se vedno kaj dogaja in za lačne tukaj že nekaj let zapovrstjo v toplih mesecih gostuje Odprta kuhna. Iz drugih koncev Slovenije je doživetju mogoče piko na i dodati s potovanjem z vlakom. Železniška postaja je v centru mesta in mnoge zanimive kotičke se da tudi z majhnimi otroki obiskati peš. Prenočišč je kar nekaj, a kdor želi izkusiti nekaj posebnega, mora prespati v unikatnih umetniških sobah MCC Hostla, kjer so doma urbane celjske legende.

Več kot dovolj aktivnosti in doživetij torej za mini družinske počitnice v mestu, ki bi si zato zagotovo zaslužilo oznako »družini prijazno«.

Usmerjevalne table v Mestnem gozdu nam duhovito predstavijo »gozdna« dejstva, Celje
Usmerjevalne table v Mestnem gozdu nam duhovito predstavijo »gozdna« dejstva, Celje
5 TOP CELJSKIH TOČK
1. Urbane legende v MCC Hostlu

Kdo sta Celjski Ninja in Gospod K.?, ali v Šmartinskem jezeru resnično živi Pesojedi som? Kakšno ljubezen sta v Celju stkala Alfred Nobel in Sofija Hess? MCC Hostel v Celju je nekaj posebnega. Vsaka soba je unikatna in je zasnovana na eni izmed celjskih urbanih legend. Ko vstopimo v sobo, vstopimo v zgodbo. Obdajo nas podobe in liki, ki so se vtkali v celjsko ustno izročilo in postali del njegove nenapisane zgodovine. Fino za vse, ki jih pritegnejo neklasična doživetja mesta.

2. Otroški muzej Hermanov brlog

Hermanov brlog sodi pod okrilje Muzeja novejše zgodovine Celje. Otroke skozi prve muzejske izkušnje popelje lik Hermana Lisjaka. Zbirka različnih igrač, od lutk do mini železnice je stalna, medtem, ko je drugi del otroškega muzeja namenjen občasnim razstavam, ki so zasnovane interaktivno. Otroci tako lahko razstavo doživljajo z različnimi čuti, lahko se dotikajo predmetov, jih preizkušajo… Otroški muzej pripravlja tudi različne delavnice za otroke, v njem pa je mogoče praznovati rojstni dan s Hermanovo animacijo.

Za malo večje otroke pa je predvsem zanimiva še ulica obrtnikov, ki se nahaja v stalni muzejski postavitvi Živeti v Celju. Muzej je sicer aktiven tudi pri oživljanju mestne podobe, saj izvaja projekt odprtih depojev: tako bomo pri sprehodu po mestu, v marsikateri opuščeni izložbi naleteli na razstavo muzejskih predmetov.

Razstava igrač v Hermanovem brlogu, Celje
Razstava igrač v Hermanovem brlogu, Celje
3. Družinsko fotografiranje v Pelikanovem ateljeju

Fotografski atelje znanega celjskega fotografa Josipa Pelikana je že navzven zelo nenavadna stavba, saj se iz nje boči steklena kupola, ki v ateljeje vnaša svetlobo. V Pelikanovem muzeju si je mogoče ogledati temnico, fotografovo opremo ter nekatere Pelikanove fotografije. Posebno doživetje pa je ateljejsko fotografiranje, z avtentično sceno, mogoče se je obleči tudi v starinska oblačila. Za portretiranje v Pelikanovem ateljeju se je potrebno dogovoriti vnaprej.

Zunanjščina fotografskega ateljeja Josipa Pelikana, Celje
Zunanjščina fotografskega ateljeja Josipa Pelikana, Celje
V fotografskem ateljeju z avtentično opremo fotografa Josipa Pelikana, Celje
V fotografskem ateljeju z avtentično opremo fotografa Josipa Pelikana, Celje
4. Hišica na drevesu

Lesena hiška je del celjskega projekta Mestni gozd. Nahaja se v gozdu na obrobju mestnega parka. Iz centra mesta je do nje mogoče priti po brvi čez Savinjo, nato pa nas usmerjevalne table usmerijo skozi park, po poti v gozd. Iz mestnega parka je do hišice približno 20 minut hoje. Do nje vodijo različne, a lepe, široke in uhojene poti, zato je mogoče izlet planirati krožno. Tik pod hišico se nahaja tudi otroško igrišče z lesenimi igrali. Hišica je že kmalu po odprtju postala prava atrakcija ne samo v Sloveniji, pač pa si jo hodijo ogledovati tudi od drugod.

Lesena igrala na otroškem igrišču pod hišico na drevesu, Celje
Lesena igrala na otroškem igrišču pod hišico na drevesu, Celje
Lesena hišica v drevesnih krošnjah , Celje
Lesena hišica v drevesnih krošnjah , Celje
5. Mestni vodnjaki

Celje ima zanimivo urbano opremo. Med to sodijo tudi številni vodnjaki, posejani sem ter tja po mestu in so precejšnja draž za otroke. V vročih dneh je pršenje vode med sprehodom po mestu še prav posebno osvežujoče.

Kip popotnice Alme Karlin z železniško postajo v ozadju. Celje
Kip popotnice Alme Karlin z železniško postajo v ozadju. Celje

Prispevala: Teja, mama triletnice, odprta za široko polje otroških izkušenj in doživetij.