Z vlakom in mini- mulcem v Rim

0

Do pred kratkim sva z boljšo polovico trdila, da se je za dopust najbolj enostavno usesti na avion. Potem pa smo se lani iz dvojine spremenili v množino, se naveličali imeti nog za vratom in čakati v vrsti za »check-in« ter se skupaj zaljubili v potovanja z vlakom. Zdaj trdimo, da za 33 eur v eno smer in dobrih 5 ur vožnje, samo ena (prava) pot vodi v Rim.

Destinacija: Rim

Čas potovanja: Marec 2024

Dnevi na potovanju: 5 dni

Starost otroka: 10 mesecev

Primerno za otroke: vseh starosti

O tem, kaj z mulci početi v Rimu smo se na Kazmulcem.si razpisali že tukaj, zato smo se tokrat osredotočili na izbiro potovanja z vlakom, ki predstavlja odličen način transporta za celotno družino.

Na vlak v Rim

Zakaj ravno z vlakom in kako poteka pot?

1. Nakup vozovnic: Uloviš popust in poslovni razred

Direktne vozovnice Trst – Rim smo na spletni strani https://italiarail.it/ kupili v januarju, 2 meseca pred odhodom, z opcijo, kjer ti pripada 90% vračilo stroškov, če pot odpoveš 48 ur pred odhodom.

Moja boljša in (tokrat) pametnejša polovica je namesto na angleški različici strani vozovnice rezervirala na italijanski strani in ulovila zavidljiv popust.

  • Na relaciji Trst – Rim: Business class, 33 eur /osebo + malček brezplačno.
  • Povratna vozovnica Rim – Trst: Economy class, 44 eur / osebo + malček brezplačno*

Direkten vlak v obe smeri vozi enkrat dnevno, če pa vaši družini določena ura ne ustreza, pa se odločite tudi za vlake z enim ali dvema prestopoma, a potovanje traja malo dlje. Tak način potovanja je smiseln tudi, če bi si želeli daljšega potovanja in se za dodaten dan ali dva ustaviti v Benetkah, Firencah ali Bologni.

*Predvidevamo, da je bila povratna vozovnica dražja, ker smo se vračali na nedeljo, tekom tedna pa smo dobili njeno cenejšo različico.

Rim z vlakom

2. Kako je potekala pot?

  • Z avtom do Trsta

Ker na žalost jutranji vlak s slovenskimi železnicami na relaciji Ljubljana – Trst vozi 5 ur in nas pelje čez Jesenice in 235 ostalih postaj, smo se odločili, da je kljub trajnosti podvig pretežak. Do glavne želežniške postaje v Trstu nas je prijazno odpeljal prijatelj, ki nas je ob vrnitvi tam tudi pobral, zato se tekom celotnega dopusta nismo potrebovali ukvarjati z mislijo kje bomo parkirali, koliko nas bo to stalo in ali bo avto varen.

  • V Trstu smo se vkrcali na direkten vlak FrecciaRossa do Rima

Tam sta nas pričakala dva rezervirana sedeža, mizica, električni priključki, WiFi, bar s presenetljivo ponudbo in skozi okno, celotna pokrajina Italije na dlani. Voziček za malčico smo zložili in pospravili v predprostor za prtljago, za osebno prtljago pa je bilo več kot dovolj prostora nad našimi glavami.

Razlika med poslovnim razredom in economyjem se na vlakih pozna v usnjenih zleknjenih sedežih, vključeni pijači: espresso e frollini (kava+ slavni masleni piškotki) in v bolj prostornem kupeju. Prav so nam prišli predvsem zleknjeni sedeži, saj je mala med potjo zaspala in ji je bilo tako precej bolj udobno.

  • Po dobrih petih urah smo izstopili v centru Rima

Zakaj v tem vidimo največjo prednost? Ne iščeš parkirnih mest za svoj (pre)velik avto, ne čakaš prtljage, nimaš zlomljene hrbtenice in že delaš plan, kako se nikoli več ne boš vrnil domov. Naš apartma je bil od glavne železniške postaje v Rimu oddaljen približno 20 minut hoje, zato smo se tja odpravili kar peš.

V Rim z vlakom

3. Kaj pa malčki in vlak?

Najina 10-mesečnica je že po karakterju otrok, ki se hitro privadi na novo okolje in nove ljudi. To v deželi pice in makaronov sploh ni težko, saj so ji ljubeči Italijani in Italijanke mahali in mežikali z vseh strani, v vmesnem času pa je skozi ogromno okno kot hipnotizirana opazovala menjave postaj in čare pokrajine. To je potovanje olajšalo tudi nama, saj sva se z njo ukvarjala precej manj, kot sva prvotno pričakovala.

Hrano zase in zanjo sva spakirala v obliki sendvičev, sadja in adaptiranega mleka, ponuja pa bar na vlaku tudi široko izbiro sendvičev, slanih prigrizkov in vseh vrst pijač, kar še dodatno popestri in oplemeniti to vrsto transporta.

Na direktnem vlaku je tudi večji WC s previjalno postajo, tekočo vodo, milom in razkužilom za roke, zato menjava plenice sploh ni predstavljala posebnega izziva.

V Rim z vlakom

Spanje z najmlajšimi je odvisno predvsem od njih, pomembno pa je, da se zavedate, da bodo verjetno primorani spati pri svetlobi in v vaših naročjih. Mi smo imeli zase tudi dva dodatna sedeža na drugi strani mizice in smo jih lahko dodatno izkoristili v smer proti Rimu, nazaj pa tega privilegija nismo imeli in smo morali postati malo bolj inovativni.

Z vlakom smo bili takooo zadovoljni, da smo tri dni po prihodu že iskali nove Evropske destinacije in prav kmalu se lahko zgodi, da se bomo usedli kar na malo daljšega, nočnega. Do takrat pa bomo šteli Italijanske spomine in opevali njihove fine vlake.

V Rim z vlakom

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime