Z veveričem na doživetja v park Tivoli

0

Največji mestni park Ljubljane poleg narave, pohodnih poti in kotičkov za piknik ponuja bogato zakladnico umetnosti, ki bo navdušila tudi otroke. Za družine prijazno kombinacijo umetnosti in narave ponuja Grad Tivoli z Mednarodnim grafičnim likovnim centrom (MGLC), kjer je trenutno na ogled razstava mednarodnega umetnika Invaderja Grafike na papirju. Nad gradom, nekaj minut hoje stran, stoji očarljiva Švicarija, stavba, zgrajena v švicarskem slogu, doma v objemu narave. 

Preberite, kako smo se z družino odpravili na raziskovanje največjega mestnega parka Tivoli in si privoščili pravi vikend izlet z mešanico umetnosti in narave.

Knjižica Raziščimo MGLC je družinski vodnik po muzeju in parku Tivoli, ki preprosto in hudomušno predstavi umetnost v parku. Dobite jo brezplačno na Info točki v Gradu Tivoli.

Tivolski grad z Mednarodnim grafičnim likovnim centrom – MGLC

1. Barvita “indoor” in “outdoor” razstava Grafike na papirju

je zelo privlačna za vso družino. O umetniku, ki razstavlja, lahko preberemo: Invader je umetnik, posameznik, gibanje, aplikacija, igra in življenjski stil. Je fenomen na področju ulične umetnosti in je postal globalna umetniška zvezda.

V svojo razstavo vključuje znane prizore iz filmov in umetnosti. Na sliki je igralec Jack Nicholson iz kultnega filma “Izžarevanje/Shinning”.

Tega sodobnega umetnika smo spoznali v MGLC in bili nad njim navdušeni, še posebno zaradi umetnosti, ki je blizu mlajšim otrokom. Je barvit in spominja na junake v animiranih filmih in igricah, pravijo naše punce.

Ko izvemo več o ozadju razstave, Invaderjevi pojavnosti po svetu in tudi po Ljubljani, ki ga gosti, pritegne pozornost posameznika, ki ni nujno obiskal MGLC. Saj se t. i. invaderji skrivajo v več kotičkih mesta. Enega od njih smo zapazili že ob vstopu v park Tivoli v Rožni dolini, in sicer na Stekleniku. Predlagamo, da ga najdete sami, slika je nekje v članku in naj služi kot pomoč. Drugi je na pročelju Gradu Tivoli ob vstopu v MGLC in Caffe Bienale. Spremljevalni program razstave ponuja tudi brezplačne delavnice za otroke “Mozaične grafike”. Spremljajte njihov spored. Več o razstavi si preberite tukaj.

Razstava Invader, Grafike na papirju bo na ogled še do 15.8.2021.

 

 

 

 

 

Ob vhodu v MGLC, kjer kupite vstopnico, si lahko ogledate zanimive publikacije ali izberete katerega od umetniških izdelkov MGLC.

Ob koncu se ne pozabite posladkati z okusnimi torticami in makroni ali spiti kavice “to-go” v do družin prijaznem Caffe Bienalu, ki je kot MGLC v tivolskem gradu. Medtem se lahko otroci zaigrajo na bližnjem otroškem igrišču.

Posladek v Caffe Bienalu – makroni

2. Najbolj znani kipi parka Tivoli – Štirje psi in Balet

Ni obiskovalca tivolskega gradu in MGLC, ki ne bi vsaj za trenutek postal ob značilnih Štirih psih brez jezikov. O njih smo izvedeli več v knjižici Skrivno življenje kipov, ki predstavlja umetnost v parku Tivoli. Pravijo, da čuvajo tivolski grad.

Zakaj so psi brez jezika? V knjižici Skrivno življenje kipov preberemo, da je umetnik (domnevno Anton Dominik von Fernkorn) iz obupa storil samomor, ker jih je pozabil narediti. Druga, verjetnejša teza pa je, da so takšni načrtno, saj naj bi v gobcih držali verigo ali obroč, a je umetnik prej umrl. Bili naj bi najstarejši v parku. Veliko zanimivosti o kipih v parku najdete v knjižici, ki jo dobite brezplačno na Info točki tivolskega gradu.

Znameniti tivolski psi brez jezikov
Psi brez jezikov pred Gradom Tivoli

Od psov proti Jakopičevemu sprehajališču pa ne spreglejte še enega za Tivoli značilnega kipa “Balet”, delo kiparja Stojana Batiča. Njegov Spominski atelje si morate ogledati v bližnji Švicariji (več spodaj).

Kip Balet kiparja Stojana Batiča. V ozadju Grad Tivoli z Mednarodnim grafičnim likovnim centrom (MGLC).

MGLC Švicarija

3. Hiša v švicarskem slogu z najlepšim razgledom na Ljubljanski grad

Švicarija stoji v neposredni bližini Gradu Tivoli. Hiša švicarskega sloga ima pestro zgodovino, ki sega vse do leta 1835. Danes je predvsem umetniško središče, ki daje prostor številnim domačim in tujim umetnikom. Čuvajo jo tri miške: S(kupnost), U(metnost) in N(arava). S pomočjo pustolovsko-raziskovalnih nalog za otroke hišo tudi razkažejo – pokukajte v brezplačno knjižico, omenjeno spodaj.

Z dvorišča Švicarije si privoščite najlepši pogled na Ljubljanski grad iz parka Tivoli in seveda na bližnje Jakopičevo sprehajališče. Medtem ko se otroci podijo po prostornem dvorišču, se lahko usedete na klop in uživate v pogledu na obnovljeno Švicarijo.

Na dvorišču Švicarije

4. Ogled spominskega ateljeja kiparja Stojana Batiča v Švicariji

Kipar Stojan Batič je zaslužen za nekaj kipov, ki bogatijo park Tivoli in mesto Ljubljana. Ogled zelo priporočamo tudi družinam z otroki. Vstop v Spominski atelje kiparja Stojana Batiča je brezplačen.

Galerijski atelje kiparja Stojana Batiča svojimi deli.
V najvišjem nadstropju Švicarije se nahaja knjižnica in bralni kotiček
V kletnem delu Švicarije otroci pomagajo miškam skozi labirint domov.

Po ogledu obiščite tudi muzejsko trgovino, v kateri boste našli marsikaj zanimivega.

Muzejska trgovina, kjer lahko nakupite grafik, slik in drugih umetnin domačih in tujih umetnikov, ki imajo svoj atelje v Švicariji
  • Odpiralni čas Švicarije in muzejske trgovine: torek–nedelja, 10.–18. ure.
  • Publikacijo Vodnik za otroke in družine si vzemite na recepciji. Več TUKAJ.
  • Velja tudi posebna akcija za obiskovalce ljubljanski gradov, v kateri lahko prihranite s kombinirano vstopnico za Ljubljanski grad, Grad Tivoli, Grad Fužineter Cekinov grad. Cena za odrasle je 11 €, za otroke pa 5,50 € in velja tri dni od nakupa.

Po peščenih poteh parka Tivoli

5. Steklenik in Čolnarna z ribnikom

Kot del trenutne razstave Invader, Grafike na papirju MGLC obiskovalce spodbuja, da najdemo še ostale mozaike. Eden od njih je na Stekleniku, rastlinjaku ob vstopu v park Tivoli iz Rožne doline. Iskanje bo za otroke vsekakor zanimivo. Mi smo potrebovali kar nekaj časa, da nam ga je uspelo ugledati.

Proti Stekleniku in Čolnarni

Naprej od Steklenika ugledamo ribnik, kjer tako radi opazujemo ribe, ptiče in žabe, medtem ko se sladkamo s sladoledom. Privoščite si ga v Caffe Bienalu v tivolskem gradu. Dobro se razglejte po ribniku, saj boste v njem našli tudi enega izmed kipov.

Kip v ribniku ob Čolnarni

6. Kipi, otroško igrišče in družinski “vodniki” po umetnosti MGLC

Na poti od ribnika do bližnjega otroškega igrišča posedite ob Edvardu Kocbeku in se slikajte ob Borisu Pahorju, oba kipa sta realnih velikosti.

Kip Edvarda Kocbeka v bližini ribnika
Kip Borisa Pahorja le nekaj metrov od Edvarda Kocbeka

Za konec naravno-umetniškega izleta v park Tivoli naj se otroci poigrajo na bližnjem prostornem otroškem igrišču.

Naberite si brezplačne publikacije na Info točki v Gradu Tivoli ali Švicariji
Ostale ideje v bližini:
  • ogled razstav na Jakopičevem sprehajališču
  • ogled veveric, najbolj značilnih prebivalk parka
  • ogled gnezdilnic netopirjev
  • ogled tabel o živalih in rastlinju parka Tivoli
  • Jesenkova pot
  • Tičistan
Zanimivi kotički parka Tivoli
Igra po parku

Obiščite dom Veveriča, ki bo družinam razkazal doživetja Gradu Tivoli in Švicarije v parku Tivoli

 

Prispevek je podprl Mednarodni grafični likovni center (MGLC). Opisana doživetja so izkušnje naše družine. Za več informacij nam pišite na info@kamzmulcem.si.
Sem mamica navihane triletnice, skrbnica dveh prisrčnih psičk, punca, raziskovalka na projektih o velikih zvereh, podiplomska študentka in predvsem velika ljubiteljica narave ter vsega živega v njej.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime