Z otrokom v najlepši spomladanski vrt na svetu

0

Nizozemska je pretežno majhna država, je pa ena največjih držav v količini izvoza kmetijskih izdelkov. Najbolj znana so polja rož, ki vsako leto privabijo več sto tisoč obiskovalcev. Tako v aprilu in maju postane Keukenhof ali “kuhinjski vrt” po naše, pravo gostišče ljubiteljev cvetja.

Keukenhof je 32 hektarjev velik arboretum v majhnem mestecu na zahodu Nizozemske, Lisse. V njegovih vrtovih in štirih paviljonih je predstavljena osupljiva zbirka tulipanov, hijacint, narcis, orhidej, vrtnic, nageljnev, lilij in mnogih drugih vrst cvetja. V aprilu in maju, ko je park uradno odprt je paleta barv in vonjev vrtov preprosto omamljiva. Kuekenhof je edini park na svetu kjer je posajenih 7 milijonov čebulic zgoraj omenjenih cvetlic in kjer boste našli 800 različnih vrst tulipanov. Kuekenhof je tudi mesto, kjer bo vašega mulca razneslo od vseh intenzivnih barv, ki se šopirijo v najlepšem spomladanskem vrtu v Evropi, če ne celo v svetu.

Odpiralni čas: park Keukenhof je odprt od 20.marca do 17.maja 2015 od 08.00 do 19.30.

Vstopnina in parkirnina:

Otrok do 4. leta  – vstop prost

Otrok od 4. do 11. Leta – 8 EUR

Odrasli -16 EUR

Skupine (20-200 ljudi) -13,50 EUR/ osebo

Parkirina – 6 EUR

Vstopnice lahko kupite preko spleta ali na blagajni Keukenhofa (08.00 – 18.00)

Primeren čas obiska: april, maj

Priporočen čas obiska: dve uri do cel dan

Primerno za otroke: dojenčki, malčki, predšolski, šolarji

Primerno za pse: da, a jih je potrebno imeti privezane na vrvici. Razen psov vodičev, niso dovoljeni v paviljonih in restavracijah.

Primerno za vreme: sončno, ker je takrat vrt najlepši, pa vendar je oblačno vreme, ki je pogosto za Nizozemsko, tudi sprejemljivo.

Hrana: Imajo samopostrežno restavracijo, a je zaradi navala obiskovalcev treba na hrano potrebno čakati v vrsti tudi po 10 -15 minut, zato je priporočljivo imeti v torbi kakšen prigrizek, dokler se čaka na kosilo.

Voziček: Da, ker sam obisk lahko traja več kot dve uri in bo vaš mulc, po vseh pretekanih poteh samo še silil v naročje. Sicer pa ima arboretum omejeno število otroških vozičkov na voljo brezplačno. Če ga potrebujete, vprašajte ob vstopu. Rezervacija v naprej ni možna.

TOP 3 ZA OTROKE:

Imejte v mislih, da se morajo na temu izletu otroci prilagoditi vam, ker je destinacija namenjena bolj odraslim kakor mulcem. Čeprav pa to ne pomeni, da za otroke ni poskrbljeno. Naša mala gospodična se je zabavala ob vonjanju cvetja in tekanju od enega do drugega nasada tulipanov (ti so jo najbolj očarali), se ustavljala ob vodnih kanalih iz si predstavljala kako iz vode kukajo krokodili.

1. Ogromno igrišče – nekje v središču vrta se nahaja igrišče, polno plezal, gugalnic, labirintov in ziplajnom. Majhni mulčki lahko uživajo na Miffy-jevi (Zajčica Nina) hiški in igrišču.

Otroško igrišče

 

Lesena hutka za otroke
Otroci uživajo v labirintu

2. mini ZOO – če se zavrtite za 180 stopinj, zagledate “petting zoo”, kjer lahko božate in se slikate s kozo, pavom ali divjim pujskom.

Božanje kozic 
Ovca in fazan (1)
Pav se važi 

3. palačinke – za otroke se popoln obisk Keukenhofa obvezno konča z obiskom restavracije z najbolj priznanimi palačinkami in poffertjes sladico v zahodni Nizozemski.

TOP 5 ZA ODRASLE:

Keukenhof je bil nekoč zeliščni vrt iz 15. stoletja gospe Jacqueline, grofice Hainaut gradu, ki je dodelila izvor imena vrtu: Keukenhof ali po naše “kuhinjski vrt”. Po smrti Jacqueline so bogati trgovci prevzeli posestvo in od takrat naprej je imel grad več lastnikov. Vrt, kot ga lahko vidimo danes, je leta 1949 ustanovil takratni župan Lisseja. Ideja je bila, da se predstavi razstavo cvetja, kjer bi lahko rejci iz vse Nizozemske in Evrope predstavljali svoje hibride in s tem pripomogli k razvoju nizozemske cvetne industrije. Nizozemska je še danes največja svetovna izvoznica cvetja. Keukenhof pa je od leta 1950 odprt za obiskovalce. In ni šala ta Nizozemska znamenitost. Samo lansko leto je v obdobju dveh mesecev privabila okoli 800.000 ljubiteljev rož.

1. Van Gogh – letos mineva natanko 125 let od smrti enega najbolj priznanih umetnikov vseh časov Vincenta Van Gogha. Letošnja glavna tema Keukenhofa je prav ta Nizozemski postimpresionistični slikar. V poklon ob 125. obletnici so sestavili 250m² veliki cvetlični mozaik Vincent van Gogha, ki je sestavljen iz več tisoč tulipanov in hijacint. Prav tako v parku, v predelu Orange Nassau Pavilion, najdete razstave rož v kombinaciji z Van Goghovimi slikami.

 

Razstave rož v kombinaciji z Van Goghovimi slikami

 

2. Tulpomania – razstava sega v zgodovino, ko je prispela prva pošiljka tulipanovih čebulic na Nizozemsko (1593), vse do prvih nasadov polj tulipanov (1620). Tulpomania je obdobje, v kateri popularnost tulipanov sega v višave in v naglem porastu prav tako raste cena čebulic teh rož, nato pa vrednost tulipanov naenkrat upade. Predstavljena je zgodba tega naglega preobrata v gojenju s tulipani.

Med tulipani
Cvetlična umetnost
Polja tulipanov

 

3. Cvetlične razstave – niso vse rože v Keukenhof na prostem. Paviljoni so polni cvetočih čebulic, rezanega cvetja, lončnic in grmičevj. V Orange Nassau paviljonu lahko uživate v pisanih cvetličnih zaslonih, ki se spreminjajo vsak teden. V Willem Alexander Pavilion se bohti razstava različnih tulipanov in v zadnjih dneh sezone postane dom tisočim lilijam. Beatrix Pavilion vam za osem tednov daje priložnost, da uživate v orhidejah, flamingovcih in bromelijah.

Tulipanova razstava 
Vohanje cvetlic 

4. Vrtovi – po navdih za svoj domači vrt se morate sprehoditi med inspirativnimi vrtovi, kjer boste dobili ideje v vrtu žuželk, se zaljubili v romantičnem vrtu in si ogledali fantastične fotografije v Amsterdamskem vrtu.

Zgodovinski vrt
Vrt žuželk 

5. Umetnine (slike, skulpture) – Keukenhof zagotavlja ne le odlično kuliso sedmim milijonom spomladi cvetočih čebulicam, ampak je tudi lokacija za slikarje in kiparje, ter druge umetnike, ki vrtu dodajo dodatno razsežnost. Vsako pomlad so določeni umetniki povabljeni, da prikažejo enega ali več njihovih del v parku.

Slike v Kuekenhofu

 

Čeprav mnogi obiskovalci pričakujejo ogromna polja tulipanov, jih v Keukenhofu ne boste našli. “Kuhinjski vrt” je zasnovan tako, da prikazuje različne vrste cvetja. Polja si lahko ogledate s skokom na ladjico, ki vas pelje po okoliških zasebnih poljih. Vožnja z ladjico ni všteta v ceno vstopnice in jo je potrebno naknadno kupiti.

Pri mlinu na vodo skočite v ladjico za ogled nasadov tulipanov

 

Na žalost ali na srečo Keukenhofa ne morete vzeti s sabo domov, lahko pa ustvarite svoj vrt v duhu Keukenhofa. Verjamem, da vam bo obisk porodil tisoč in eno idejo, kaj vse lahko storite z rožami.

Članek je napisala Ana, mamica male Suriyah. Anina družina je živela v Dominikanski Republiki in Ameriki. Zdaj živijo na Nizozemskem. So popotniki po naravi in po sili razmer. :)