Z otrokom v muzej: Park vojaške zgodovine, Pivka

3

Večina fantov, pa tudi deklet, se že v vrtcu igra razne “bitke”. Mlajši otroci se še ne zavedajo, da je v orožju in bitkah bistveno več slabega kot dobrega. Za njih je to le igra. Starejši otroci pa že lahko razumejo posledice vojn, zato je prav, da jih o tem tudi dodatno izobrazimo. Eden najboljših načinov je zagotov družinski obisk muzeja, kjer se lahko ob zanimivih eksponatih in multimedijskih predstavitvah vsi skupaj nekaj novega naučimo o naši zgodovini, hkrati pa zamislimo nad posledicami vojn in ostalih vojaških spopadov.

Vojaška lokomotiva v Parku vojaške zgodovine, Pivka
Vojaška lokomotiva v Parku vojaške zgodovine, Pivka

Park vojaške zgodovine je muzejsko in doživljajsko središče, ki nahaja na območju starih italijanskih kasarn v Hrastju pri Pivki. Obisk Parka je bil že dolgo na našem seznamu. Ko je prišel deževen in mrzel vikend smo se odpeljali v Pivko in skupaj z mulci raziskovali slovensko vojaško zgodovino in si ogledali bogato razstavo. Obisk bo verjetno fasciniral predvsem fante, vsekakor pa bodo kaj zanimivega izvedeli tudi ostali člani družine. Ogled pa lahko pokombinirate z obiskom katere od naravnih znamenitosti v okolici (glej predloge na koncu članka).

Lokacija: Kolodvorska cesta 51, 6257 Pivka

Spletna stran za več infowww.parkvojaskezgodovine.si

Primerno za otroke: najbolj priporočeno od 4. leta naprej; mlajšim otrokom bo verjetno všeč prostranost paviljonov in mogočnost vojaških eksponatov.

Primerno za vreme: eksponati so razstavljeni v več ločenih objektih, vendar je obisk primeren v vseh vremenskih razmerah.

IMG_5990
Razstave se nahajajo v več stavbah, zato imejte v slabem vremenu s seboj dežnik (Park vojaške zgodovine)

Priporočen čas obiska:  Mi smo v Parku preživeli 3 ure. Poleg stalnih razstav in ogleda podmornice, smo nekja časa preživeli tudi na igralih ter na prigrizku v Kantini.

Vstopnina:

 • odrasli 10eur, otroci od 6. do 15. leta 6eur
 • družinska vstopnica (2 odrasla, 2 otroka): 26eur
 • doplačilo za ogled podmornice: posameznik 5eur, družina 14eur
 • celoten cenik si oglejte tukaj

Urnik: aktualen urnik preverite tukaj

 • julij, august: vsak dan: 10.00 – 18.00
 • maj, junij, september, oktober: ponedeljek – petek: 10.00 – 16.00; sobota, nedelja, prazniki: 10.00 – 18.00
 • marec, april: ponedeljek – petek: 11.00 – 15.00; sobota, nedelja, prazniki, šolske počitnice: 10.00 – 16.00
 • januar, februar, november, december: ponedeljek – petek: 11.00 – 14.00; sobota, nedelja, prazniki, šolske počitnice: 10.00 – 16.00
 • ZAPRTO: 25. december in 1. januar.

Kontakt za rezervacije obiska podmornice in izkušnjo leta z MIG-21: 031 775 002 ali na info@parkvojaskezgodovine.si 

Kaj bodo otroci doživeli v Parku vojaške zgodovine?

1. Ogled notranjosti Podmornice P-913 Zeta – PRAVOČASNO REZERVIRAJTE TERMIN!

Tudi nam je bil ogled podmornice številka ena izmed vseh doživetij. Zato pravočasno rezervirajte termin in si jo oglejte skupaj z mulci. Število oseb na ogled je namreč omejeno na 10. Predvsem med vikendi in prazniki zna biti gneča, zato je toliko manj verjetno, da boste dobili mesto, če ne boste pravočasno rezervirali. Ogled podmornice v muzeju dodatno zaračunajo (glej cenik ali točko “vstopnina”). Ogled traja pol ure, zato je primeren za starejše mulce, ki imajo že toliko koncentracije, da preživijo ta čas v zaprtem prostoru.

Notranjost podmornice, Park vojaške zgodovine Pivka
Notranjost podmornice, Park vojaške zgodovine Pivka
Otroci lahko pokukajo tudi čez periskop Park vojaške zgodovine, Pivka)
Otroci lahko pokukajo tudi čez periskop Park vojaške zgodovine, Pivka)
Ogled podmornice traja pol ure Park vojaške zgodovine, Pivka)
Ogled podmornice traja pol ure Park vojaške zgodovine, Pivka)
Podmornica - zunanjost (Park vojaške zgodovine)
Podmornica – zunanjost (Park vojaške zgodovine)

Podmornica P-913 ZETA je dolga 19-metrov in  težka 76 ton. Spada med t. i. žepne oziroma diverzantske podmornice razreda Una. Osnovno posadko so sestavljali štirje člani, prevažala pa je lahko do šest podmorniških diverzantov. Podmornica P-913 Zeta predstavlja izjemen primer vojaške tehnične dediščine, pri njenem razvoju pa so v precejšnjem deležu sodelovali tudi slovenski strokovnjaki in slovenska industrija. Podmornica je v Park vojaške zgodovine prišla leta 2011 kot darilo Republike Črne gore po velikem prizadevanju članov društva Podmorničar, ki združuje nekdanje slovenske podmorničarje.Več o njej si preberite tukaj.

Razstava podmorničarjev, Park vojaške zgodovine, Pivka
Razstava o pomorstvu, Park vojaške zgodovine, Pivka

2. Razstava “Pot v samostojnost”

Razstava Pot v samostojnost prikazuje potek osamosvajanja Republike Slovenije s poudarkom na osamosvojitveni vojni leta 1991. Nam je bil najbolj zanimiv dnevnik, iz 27. junija 1991, v katerem oznanijo pričetek napadov na Slovenijo. Dnevna soba je namreč sestavljena iz pohištva in ostalih elementov iz tistega časa.

Začetek razstave Pot v samostojnost
Začetek razstave Pot v samostojnost
Pot v samostojnost - Park vojaške zgodovine Pivka
Pot v samostojnost – Park vojaške zgodovine Pivka
Pot v samostojnost v parku Vojašek zgodovine v Pivki
Pot v samostojnost v parku Vojašek zgodovine v Pivki
Ogled TV Dnevnika, kot na dan 27. 6. 1991 (Park vojaške zgodovine)
Ogled TV Dnevnika, kot na dan 27. 6. 1991 (Park vojaške zgodovine)
Prizor iz barikad (Park vojaške zgodovine)
Prizor iz barikad (Park vojaške zgodovine)
Pogled od zgoraj (Park vojaške zgodovine)
Pogled od zgoraj (Park vojaške zgodovine)

3. Zbirke vojaških vozil se nahajajo v treh različnih stavbah

Paviljon A –  zbirka vojaških vozil različnih zvrsti in tipov, skupno vsem je le to, da jih je uporabljala Jugoslovanska ljudska armada. Vojaška vozila so bila vedno odraz največjih tehničnih dosežkov svoje dobe, zato so vedno zbujala zanimanje pa tudi strahospoštovanje. V zbirko sta uvrščeni dve letali, in sicer dva ameriška reaktivna lovca Thunderjet in Sabre, ki sta prišla v Jugoslavijo z ameriško vojaško pomočjo v petdesetih letih 20. stoletja. V zbirki sta tudi dva tanka, sovjetski T-72 in njegova jugoslovanska različica M-84, ki predstavlja največji uspeh jugoslovanske vojaške industrije.

Razstava
Razstava
Vojaška vozila (Park vojaške zgodovine)
Vojaška vozila (Park vojaške zgodovine)

Paviljon B – zajema povečini tanke in druga oklepna vozila ter orožje, ki izvira iz druge svetovne vojne.

Razstava B
Razstava vojaških vozil v paviljonu B, Park vojaške zgodovine
De razstave posvečen soški fronti (park vojaške zgodovine)
De razstave posvečen soški fronti (Park vojaške zgodovine)

Paviljon C –  je posvečen artileriji – kraljici bojišča, kot so jo včasih imenovali. Zbirka zajema nekaj izjemno atraktivnih artilerijskih orožij. V prvem prostoru srečamo dva topova Bofors 40 mm, in sicer britansko in ameriško licenčno izpeljanko iz druge svetovne vojne.

Razstava c
Paviljon C, Park vojaške zgodovine, Pivka
Bombnik, Park vojaške zgodovine v Pivki
Bombnik, Park vojaške zgodovine v Pivki

4. Stalne razstave v stavbi Komanda

Stopnišče krasi razstava vojaških topografskih kart slovenskega ozemlja v 20. stoletja, zgornji prostori pa so namenjeni razstavi Regio Carsica Militaris, ki prikazuje vojaško zgodovino širšega območja Postojnskih vrat, kot enega strateško najbolj pomembnih prehodov iz Srednje v Južno Evropo ter edinstvena razstava o razvoju lokostrelstva skozi zgodovino. Stalne razstave zaokrožuje razstava “Do pekla in nazaj”, ki je posvečena padlim zavezniškim letalom med drugo svetovno vojno nad slovenskim ozemljem ter njihovemu reševanju s strani domačinov in partizanov.  V Komandi najdete tudi zanimive občasne in gostujoče razstave.

Razstava o lokostrelstvu (Park vojaške zgodovine)
Razstava o lokostrelstvu (Park vojaške zgodovine)

5. Izkušnja letenja z letalom MIG-21

Ob predhodni najavi in doplačilu 10€, je možna tudi virtualna izkušnja letenja z letalom MIG-21. Letenje traja 15 minut in ga lahko preiskusijo tudi otroci, nad 6 let. Mi ga žal nismo poskusili, se nam je pa zdela super ideja za darilo za kakšnega ljubitelja Top guna :).

Simulator ima  možnost samostojnega leta ali pa avtomatiziran let, pri katerem gre bolj za izkušnjo virtualne realnosti, tako da je izkušnje primerna tudi najmlajše. A kot pravijo je primernejša za starejše, predvsem zaradi tega, da lahko samostojno letijo, ker je potem izkušnja bolj celovita. Sama palica in dodajanje potiska sta namreč nekoliko “trdi” in je potrebna večja sila, kot jo otroci zmorejo. V vsakem priemru poskrbite za predhodno rezervacijo.

Izkušnja letenja z MIG-21 (Park vojaške zgodovine)
Izkušnja letenja z MIG-21 (Park vojaške zgodovine)

 

 Pomembno za starše:
 • V muzeju svetujejo športno obleko in obutev, primerno letnem času. Glede na to, da so razstave v različnih stavbah, v grdem vremenu ne pozabite na dežnike in kape.
 • Za ogled podmornice je potrebna predhodna rezervacija. Ker je med vikendi in med počitnicam veliko skupin, rezervacijo opravite že kak dan prej.
 • Verjetno bo kakega mulce mikalo plezanje po tankih, vendar je plezanje na eksponate prepovedano.
 • Ob nakupu vstopnic prejmete kupone za popust v naslednjih treh mesecih za Predjamski grad in Škocjanske jame, zato jih ne zavržite.
 • Kosilo lahko pojeste kar v Kantini, kjer imajo tudi nekaj jedi s pridihom “vojaške kuhinje”, kot je pasulj. Poleg tega najdete pri njih tudi pice, druge enolončnice, mesne jedi, zrezke, solatne krožnike in pa sladice.
 • Pred muzejem je tudi manjše igrišče, kjer boste dodatno razgibali mulce.
Otroško igrišče pred Komando, v Parku vojaške zgodovine
Otroško igrišče pred Komando, v Parku vojaške zgodovine
Dodatni izleti v okolici:

Več doživetij in družinskih izletov najdete na spletni strani Zeleni Kras

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih doživele s svojimi družinami. Za več informacij o izletu nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si ali v komentar.