Z otroki v najboljši naravoslovni muzej

0

Kam? V Bruselj! Bruselj je prava obljubljena dežela za mlajše in starejše vedoželjne obiskovalce. Vendar nekateri muzeji morda niso primerni za otroke, saj se otroci dolgočasijo, ko gledajo starodavne predmete, katerih se ne smejo dotikati. Eden bolj primernih za otroke pa je vsekakor Naravoslovni muzej, ki je tudi del kraljevega belgijskega inštituta za naravoslovne znanosti .

Uradno ime: Museum of Natural Sciences, spletna stran

Lokacija: Bruselj, 29 Rue Vautier

dscn2787
Vhod v Naravoslovni muzej Bruselj

 

Kdaj ga obiskati:

 • Od torka do petka med 9.30 in 17.00 uro.
 • Med vikendi ter šolskimi počitnicami med 10.00 in 18.00 uro.
 • Muzej je zaprt vsak ponedeljek, za Božič, Novo leto ter 1. maj.

Vstopnina:

 • Odrasli 7eur, otroci med 6. in 17. letom 4.5eur, otroci do 6. leta obiščejo muzej brezplačno
 • Brezplačen vstop vsako prvo sredo v mesecu, po 13.uri
 • Dodatne razstave zahtevajo doplačila (cca. 2eur po osebi)

Primerno za otroke: mi smo muzej obiskali že dvakrat – prvič pri starosti otroka 3,5 let ter sedaj nazadnje pri skoraj 6. letih. Pri obeh starostih je naš mulc v muzeju zelo užival, le da je imel pri zadnjem veliko več vprašanj za naju ali za vodiče v muzeju:)

Dodatna ponudba: med ogledovanjem različnih dvoran, se lahko ustavite tudi v manjšem gostinskem lokalu Dino Cafe, na koncu pa vašim mulcem privoščite mini darilo iz muzejske trgovine.

STALNE RAZSTAVE V NARAVOSLOVNEM MUZEJU, BRUSELJ

 • Galerija dinozavrov

Galerija dinozavrov je največja soba v Evropi, ki je v celoti posvečena dinozavrom, njihovemu odkritju, življenju in evoluciji.  V dvorani si lahko ogledate 30 fosilziranih okostij Benissart Igvanodona, ki so jih odkrili leta 1878 v Bernissartu v Belgiji. Verjemite, da se bo vašim mulcem mešalo:) V času našega zadnjega obiska smo obiskali (z doplačilom 2eur) tudi Paleo delavnico za otroke, kjer bodo otroci spoznali, kako se raziskuje okostja dinozavrov ter se učili o življenju dinozavrov preko različnih interaktivnih aktivnosti.

IMG_1374
3000 m2 velika dvorana dinozavrov, ki bo navdušila mladein starejše
IMG_1382
30 fosiliziranih okostij Igvanodona, Naravoslovni muzej Bruselj
IMG_1401
V kleti si lahko ogledate tudi skelete v položaju, kot so jih našli v rudnikih, Naravoslovni muzej Bruselj
IMG_1391
V dvorani boste seveda našli (umetno postavljena) okostja tudi mnogo drugih dinozavrov- veliki Trex, Naravoslovni muzej Bruselj
IMG_1396
Paleo delavnica, Naravoslovni muzej Bruselj

 

 • Galerija človeške evolucije

V Dvorani se bodo naši mulci poučili o človeškem razvoju od Sahelanthropusa do Homo sapiensa, od zarodka do odraslega človeka. Skupaj boste preučili človeški razvoj ter telo skozi dolgih 7 miljonov let evolucije. V sobi boste našli tudi kar nekaj interaktivnih delov, kjer bodo prišli na račun predvsem mlajši mulci, starejše pa bo verjetno zanimala tudi človeška reprodukcija:)

large
Galerija človeške evolucije, Naravoslovni muzej Bruselj
IMG_1422
Otroci lahko skozi interaktivne elemente spoznavajo človeško telo

 

 • Galerija evolucije

V Galeriji evolucije boste potovali skozi milijarde let zgodovine Zemlje in se ustavili pri šestih ključnih trenutkih v evoluciji življenja na zemlji: eksplozija, širjenje vodnega življenja, osvajanje zemlje med kredo, preplavljena morja jure, pojav sesalcev v eocenskem obdobju in vpliv ljudi v današnjem času. Za otroke imajo pripravljen super poučen in kratek film o evoluciji, ki je našega šestletnika zelo pritegnil.

IMG_1405
Galerija miljarde let evolucije na Zemlji, Naravoslovni muzej Bruselj

 

 • BiodiverCITY

Mesto ni samo pločnik, zid in beton. Pogosto je nepričakovano polno živalstva in vegetacije! Povsod v BiodiverCITY obstajajo primerki, fotografije, filmi in interaktivne naprave, ki pomagajo pojasniti, kakšna biotska raznovrstnost živi v mestu. Poleg tega lahko igrate aktivno vlogo s pomočjo računalniških simulacij in se naučite, kaj lahko storite za zaščito biotske raznovrstnosti v mestu.

 • Galerija Mosasaurus

V času, ko so tiranozavri vladali na celinah, so ogromni plenilski kuščarji vladali oceanom. To so bili mosasaurji, ki so na ogled v prijetni, dobro osvetljeni galeriji poleg igvanodonske razstave v kleti. Tukaj lahko občudujete belgijski vzorec, dolg 12,5 metra, Hainosaurus bernardi, primerjate anatomijo mosasaurov z reptili in drugimi sodobnimi živalmi, razumete mehaniko, kako so plavali, in še veliko več.

IMG_1402
Galerija Mosasaurus, Naravoslovni muzej Bruselj

 

 • Galerija kamnov in mineralov

Izjemna geološka zbirka, ki danes vsebuje več kot 5.000 belgijskih in 25.000 tujih kosov mineralov, kar je 80% vrst, znanih po vsem svetu in celo zelo redek vzorec luninega kamna. Ker je naš mulc trenutno v obdobju zbiranja mineralov ter velike radovednosti, smo se v tej galeriji zadržali kar nekaj časa.

 

IMG_1363
Galerija kamnov in mineralov, Naravoslovni muzej Bruselj
IMG_1366
Naš 6. letnik je z veseljem proučeval različne minerale, fosile
IMG_1370
Diamanti!

 

 

ZAČASNE RAZSTAVE V NARAVOSLOVNEM MUZEJU, BRUSELJ

 • Opice

V dvorani opic raziskujte z otroki globine džungle in odkrijte izredno raznolikost primatov. Spoznajte, kje živijo, kako se premikajo, kaj jedo, kako komunicirajo, kaj jim grozi in kako jih lahko zaščitimo. Razstava je na ogled do 26.8. 2018. Za vse začasne razstave v času vašega obiska kliknite tukaj.

IMG_1411
Začasna razstava opic, Naravoslovni muzej Bruselj
IMG_1412
V dvorani se lahko tudi naši otroci malo obnašajo kot opice:)

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Za več informacij o izletu mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.

Sem mamica šolarju Eriku in dojenčici Freyi, trenutno živeča v nemškem Kölnu in velika ljubiteljica potovanj. Sem navdušena kajtarka, potapljačica in inštruktorica pilatesa. Tako so naša potovanja večinoma stvar iskanja krajev, kjer smo aktivni, predvsem pa krajev, kjer se imamo vsi fajn.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime