Z otroki v Kambodžo – deželo templjev in smehljajev

0

Kambodžo, predvsem kompleks templjev Angkor Wat, smo si vedno želeli obiskati. In kljub temu, da je bil naš obisk Kambodže omejen zgolj na Siem Reap, smo se v trenutku zaljubili v državo. Čudovita narava, bogata kultura in prijazni ljudje poskrbijo, da boste, tako kot mi, komaj čakali, da jo raziščete bolj podrobno.

Destinacija: Kambodža

Čas potovanja: julij  2016

Časovna razlika: UTC + 7ur

Dnevi na potovanju: 3 nočitve

Starost otrok: 2 otroka: 7 let ter 3 leta in 8 mesecev ob odhodu

Raj za: ljubitelje narave, zgodovine, templjev, enostavnega in poceni potovanja ter prijaznih ljudi

Primerno za: otroke vseh starosti

Vreme: tropsko, povprečna letna temperatura zraka znaša 28 °C. Kambodža ima dve pravladujoči obdobji, in sicer deževno, ki traja od maja do oktobra, ko temperature padejo do 22 °C, vlažnost zraka pa je izjemno visoka. Suho obdobje se razteza od novembra do aprila, ko se temperature lahko dvignejo do 40 °C.

Let:

  • do destinacije

Manila – Siem Reap s Cebu Pacific (trajanje poleta: 3 h)

Siem Reap  – Kuala Lumpur z Air Asia (trajanje poleta: 3 h)

Pot z letališča do lokacije: taxi, lokalni prevoz (tuk-tuk)

Namestitev: Tripadvisor in Booking.com sta spletna pripomočka s katerimi izbiramo naše nastanitve, ki jih kasneje tudi ocenimo, tako da si podrobne opise lahko preberete na povezavi: La Niche d’Angkor Boutique Hotel (Siem Reap)

Hotel se nahaja v mirni ulici, ima bazen, ki pride prav po raziskovanju templjev, od nočne tržnice in trgovin ter pubov pa je oddaljen zgolj 2 minuti vožnje s tuk tukom (1 USD za vožnjo).

Budget:

  • 120 € / osebo letalske karte
  • 90 € / osebo namestitev, hrana, prevozi, ogledi in vsi ostali stroški
Templji Kambodže

Kar na recepciji hotela smo se zmenili za t.i. “small tour” po kompleksu Arheološkega parka Angkor. Cena za celodnevni najem tuk tuka je znašala 20 USD, sama vstopnina za enodnevni obisk parka  ravno toliko. Otroka sta imela vstop prost.

Na vstopu so nas slikali in nam izdali enodnevne vstopnice, tako da se je ogled templjev Angkor Wat, Angkor Thom, Ta Keo in Ta Prohm lahko začel.

kupovanje-vstopnic-je-bilo-izredno-hitro
Kupovanje vstopnic je bilo izredno hitro (Kambodža z otroki)

 

1. Angkor Wat

angor-wat-tempelj-templjev
Angkor Wat – templej templjev (Kambodža z otroki)

 

Angkor Wat je največji in najveličastnejši tempelj v Kambodži. Po naključju ga je odkril francoski raziskovalec ko je iskal metulja in na njegovo presenečenje našel izgubljeno mesto. Angkor Wat je zgradil kralj Suryavarman II., za kar je potreboval 300 000 ljudi, 6000 slonov in 30 let.

stopnisce-pred-angkor-watom
Stopnišče pred Angkor Watom (Kambodža z otroki)
del-kompleksa-takoj-za-obzidjem
Del kompleksa, takoj za obzidjem (Kambodža z otroki)

Najboljši čas za obisk je med sončnim vzhodom (najkasneje ob 5:30), saj naj bi bili sončni vzhodi tu res izjemni. Mi smo prišli okoli desete dopoldan, ko je bilo že precej vroče, zato ne pozabite na plastenke vode in zaščito pred soncem. Največja znamenitost države dnevno pritegne ogromno ljudi zato se pripravite na gnečo.

notranjost-angkor-wata
Notranjos Angkor Wat (Kambodža z otroki)

 

2. Angkor Thom

Angkor Thom je bil v 11. stoletju prestolnica kmerskega imperija. Mesto se razteza na treh kvadratnih kilometrih obdanih z zidom. Vanj lahko vstopiš skozi pet vhodov – mi smo vstopili skozi južnega. Angkor Thom je znan po obrazih vklesanih v kamen in je slabše ohranjen kot Angkor Wat, vendar je vseeno vreden ogleda. Če imate srečo lahko na potepu po poslopju srečate tudi tradicionalne plesalce in menihe.

vhod-v-angkor-thom
Vhod v Angkor Thom (Kambodža z otroki)
bayon
Bayon – osrednji templej Angkor Thoma (Kambodža z otroki)

 

Če ste časovno omejeni in imate priložnost obiskati samo dva templja, sta Angkor Wat in Bayon odlična izbira. Velikanski kamniti obrazi Bayona so rezultat kmerske umetnosti in arhitekture. Bayon je bil zgrajen med vladavino zadnjega kamboškega kralja, ki je bil budist. Po njegovi smrti je kraljestvo nasledil njegov nečak, ki je Angkor Wat spremenil v budistični tempelj.

bayon-tempelj
Bayon tempelj (Kambodža z otroki)

 

Menjavi religije je sledil množičen odhod prebivalcev, tempelj pa je po tem bolj ali manj utonil v pozabo. V najbolj krvavem obdobju kamboške zgodovine pa so Rdeči Kmeri uničili precejšnji del templja, ostal je zgolj en sam kip Bude.

kamniti-obrazi-bude
Kamniti obrazi Bude (Kambodža z otroki)

 

3. Ta Keo

ta-keo-tempelj
Ta Keo tempelj (Kambodža z otroki)

 

Tempelj je visok 20 metrov in je ena najvišjih zgradb v Angkor Watu, znan tudi kot ‘gora zlatih vrhov’. Je pa ta tempelj v primerjavi z ostalimi precej skromno dekoriran, posvečen pa je Shivi. Otroka sta tukaj res uživala, saj sta se povsem uživela v vlogi arheologov in raziskovalcev. Povzpeli smo se čisto do vrha, vendar do njega vodi kar precej stopnic, ki so ponekod zelo ozke in spolzke, zato pazljivost ni odveč.

vsak-zacetek-je-tezak
Vsak začetek je težak:) (Kambodza z otroki)
koncno-na-vrhu
Na vrhu templja (Kambodža z otroki)

 

4. Ta Prohm

pred-vstopom-v-ta-prohm-tempelj
Pred vstopom v Ta Prohm tempelj (Kambodža z otroki)

 

Ta Prohm je v primerjavi z Angkor Watom velikokrat spregledan, znan pa je tudi kot lokacija filmskega spektakla Lara Croft: Tomb Raider, kar je tudi največkrat uporabljen motiv vseh lokalnih vodičev. Tempelj je bil zgrajen kot budistični samostan in je bil v svojem času zelo razkošen. Danes ga večinoma prerašča džungla.

ni-nakljucje-da-so-ta-tempelj-izbrali-za-lokacijo-snemanja-filma-tomb-raider
Ni naključje, da so ta tempelj izbrali za snemanje… (Kambodža z otroki)

 

 

5. Beng Mealea

Od Siem Reapa je oddaljen 60 km in pot do tja s tuk tukom traja kar dve uri. Med vožnjo smo doživeli dva naliva zato je pametno vzeti tuk tuk s streho saj te poleg dežja ščiti tudi pred soncem.

na-poti-nas-je-kratka-ploha-spomnila-da-smo-v-tropskem-podnebju
Na poti nas je kratka ploha spomnila, da smo v tropskem podnebju

 

Zaradi oddaljenosti je ta tempelj precej manj turističen, ponekod je tudi že skoraj v celoti zaraščen in porušen, kar mu daje prav poseben čar pozabljenega mesta. Je odličen primer zmage narave. Za vstopnino je treba odšteti 5 dolarjev, otroci imajo prost vstop.

voznja-skozi-ruralno-okolje-je-bila-pravo-dozivetje
Vožnja skozi ruralno okolje je bila pravo doživetje (Kambodža z otroki)
znotraj-beng-mealea-templja
Znotraj Beng Mealea templja (Kambodža z otroki)

 

6. In še za konec: Siem Reap, Night Market in Pub Street

Siem Reap ponuja vse, od poceni oblačil do lesenih mask in je odlična priložnost, da na enem mestu spoznaš bogato kulturo lokalnih prebivalcev. Priporočamo obisk nočne tržnice. Vožnja s tuk tukom do skoraj vseh destinacij v centru mesta nas je stala zgolj en dolar. Zaradi raznolike ponudbe in nizkih cen, ki jih lahko s pogajanjem še znižaš, je nočna tržnica odlična izbira za vse, ki bi radi opravili še zadnje nakupe.

nakupovanje-spominkov
Nakupovanje spominkov v Siem Reap (Kambodža z otroki)

 

Poleg stojnic s spominki in oblačili najdete tudi stojnice s hrano in pijačo. Ne manjkajo tudi lokalne delikatese, kot so ocvrte kobilice, črvi in hrošči.

odlicne-palacinke-z-nutelo-in-banano-za-1-dolar
Lokalne dobrote (Kambodža z otroki)

 

Za lokalno hrano boste tu odšteli le nekaj dolarjev, najdete pa vse od morske hrane do pice. Za družinsko  večerjo v restavraciji smo odšteli samo 12 dolarjev. Tržnica je odprta celo popoldne pa vse do mraka.

Informacije pomembne za potovanje:
  • Vizum: 30 USD/osebo, otroci ne plačajo nič. Mi smo jo uredili že doma prek spleta, ter jo nalepili v potni list, s čimer smo se izognili gneči pri urejanju t.i. “vizuma ob prihodu”.
  • Lokalna valuta: kamboški riel 5000 KHR – 1,24 USD, vsi plačujejo v ameriških dolarji, tudi cene so v le-teh. Razliko do enega dolarja vam vrnejo v rielih, ostale zneske pa kar v USD. Dolarje lahko dvignete na bankomatih ob pristanku ali v mestu.
  • Cene prenočišč: prenočišče – 65 € /noč.  Na Tripadvisorju smo si prebrali ocene nastanitev v krajih katere smo si izbrali in jih rezervirali prek Bookinga. Tako potujemo že več let in smo bili zaenkrat brez neprijetnih presenečenj.
  • Cene prevozov: glede na to, da spada  Kambodža med t.i. “države tretjega sveta”so tudi prevozi in s tem cene, temu primerne. Najpogostejše prevozno sredstvo je motor ali tuk tuk (motor s “prikolico” za max 5 oseb), vlaki in avtobusi. Priljubljeno sredstvo za raziskovanje Arheološkega parka Angkor pa je tudi kolo.
  • Bankomati: bankomati so na letališču in v večjih mestih, izdajajo pa ameriške dolarje
  • Zdravje: na potovanju nismo imeli zdravstvenih težav. Priporočljivo je cepljenje za hep.A. S seboj smo imeli osnovno potovalno lekarno ter nekaj osnovnih antibiotikov za vsak slučaj. Kot povsod v tropskih deželah je pomembna pazljivost pri pitju vode (pijte le ustekleničeno) in redno umivanje rok. Večina sadežev se olupi, tako da tu ne bi smelo biti težav. Seveda smo pred odhodom obvezno sklenili tudi zdravstveno zavarovanje z asistenco.

Gostujoči članek je napisal Damjan Smodiš, tudi sam avtor angleškega bloga Whynotwithkids. Z ženo Tino sta zaljubljena v potovanja že od nekdaj, še bolj pa, odkar sta z njima dva mala svetovljana, Svit in Nia, s katerima neizmerno uživata v odkrivanju  novih kotičkov sveta. Za več informacij o potovanju nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.