Z otroki po zeleni oazi Evrope, Azorih

1

Azorsko otočje je redko obiskano območje avtonomne pokrajine Portugalske. K temu gotovo botruje njegova odmaknjenost, saj leži v Severnem Atlantskem oceanu, približno 1.360 km od celinske obale Portugalske. Otočki so odlična destinacija za potovanje z otroki.

1.3
Azori, Tercera
1.1
Vulkani so pogosti na otočju
2.3
Mavrico je možno videti zelo pogosto, Azori

 

Destinacija: Azori

Čas potovanja: december

Časovna razlika: -2 uri

Dnevi na potovanju: dva tedna

Starost otroka: Suzi 2 leti in 5 mesecev, Nej 9 mesecev

Raj za: ljubitelje neokrnjene narave, športa, prijaznih domačinov, miru, divjine, predvsem pa za tiste, ki ne želijo masovnega turizma

4.12
Azori slovijo tudi po kraterskih jezerih
2.10
Hortenzije so simbol Azorov
4.11
Najbolj priljubljena točka, od koder se razprostira lep razgled na kraterska jezera; Azori
3.19
Prelepi morski pogledi, Azori

 

Primerno za otroke: vseh starosti

Vreme: Azore smo obiskali meseca decembra, kar je za seboj potegnilo tudi nekaj dežja. Brez njega namreč pozimi na Azorih ne gre. Kljub temu pa so bile temperature med 12 in 20 stopinj (poleti se dvignejo le nekje do 25 stopinj). V poletnih mesecih je tam bistveno manj dežja. Kljub temu, da je skoraj vsak dan padla kakšna kapljica ali pa je bil kar konkretni naliv, nas to ni motilo.

3.9
Vreme na Azorih se hitro spreminja – v nekaj minutah je lahko sonce, megla, dež…

Let:

 • Benetke – Lizbona 2 uri.
 • Lizbona – Terceira 2 uri.
 • Terceira – Ilha do Pico 25 minut.
 • Ilha do Pico – Terceira 25 minut.
 • Terceira – Sao Miguel 30 minut
 • Sao Miguel – Lizbona 2 uri
 • Lizbona – Benetke 2 uri.

Prevoz po in med otoki: Med otoki smo potovali z notranjimi leti (opisano zgoraj), razen med otokoma Ilha do Pico in Ilha do Fial. Tam smo potovali z trajektom (pol ure na eno stran). Na vsakem izmed otokov pa smo najeli avto (cena okoli 40€/dan z zavarovanjem). Ceste so dokaj lepo urejene, razen stranskih, predvsem v hribih, katere so pogosto porasle z mahom. Ceste so zelo prazne, razen krav, katere jih pogosto prečkajo. V poletnih mesecih, ko je tam nekaj več turistov, se nekateri odločijo tudi za avtoštop. Javni prevoz pa ni ravno dobra izbira za potovanje po Azorih, saj v mnoge lepe odmaknjene predele ne morete.

2.2
Trajekt med Ilha do Pico in Ilha do Faial, Azori

Namestitve: Za vsak otok posebej smo predhodno rezervirali apartma preko bookinga. Cena na apartma za štiri dni znaša okoli 200€. Vsakič smo rezervirali tako, da smo imeli ločene sobe (jaz z otrokoma ter moja starša posebej). Še posebej všeč mi je bilo, ker je pogosto pred apartmajem nasad pomaranč.

Budget:

 • Let cca 250€ (povratna vozovnica na Azore in nazaj)
 • En notranji let med 80 – 100€
 • Trajekt – 3,5€/osebo
 • Najem avta 40€/dan
 • Apartma 200€ za 4 dni (na Sao Miguel nekoliko dražje)
 • Gorivo je cenejše (različno od črpalke do črpalke – okoli 1€)
 • Cestnin ni
 • Hrana, pijača – nekoliko dražja
3.14
Tipične hiške, katere pogosto oddajajo v najem ali pa jih celo prodajajo, Azori

 

Splošno o Azorih

Devet osrednjih vulkanskih otokov, ki jih po medsebojni bližini lahko razdelimo v tri skupine, je raztresenih na prostrani površini z zračno razdaljo 600 km. Zahodno sta Flores in Corvo, v sredini Graciosa, Terceira, São Jorge, Pico in Faial, vzhodno pa São Miguel in Santa Maria. Življenje tam teče počasi. Tako počasi, da nas je to nekajkrat skoraj vrglo s tira, ko smo v nedogled čakali na postrežbo v preprostih vaških gostilnah. A po nekaj dneh smo bili tudi mi umirjeni. Večina otočanov se, razen na najbolj razvitem otoku São Miguel z velikimi nakupovalnimi središči, samooskrbuje z doma pridelanimi izdelki oziroma pridelki lokalnih pridelovalcih in na kmetijah. Mnogo živali, predvsem goveda je za otroke zelo zanimivo, saj smo jih srečevali dejansko povsod. Razen v mestih ne.

3.2
Mesta so v večini precej majhna in lepo urejena, Azori

 

Terceira

Terceira je otok, ki ga nismo mogli prepotovati, ne da bi srečali nekaj čred govedi. Bivali smo na južni obali v kamniti starinski hiški ob mogočnem oceanu v vasici Feteira, nedaleč od osrednjega otoškega mesta Angra do Heroismo. Angra je na seznamu Unescove kulturne dediščine, najbolj pa nas je navdušila z majhnim, a lepim trgom, s številnimi dvorci in palačami, parki, modro cerkvijo v pristanišču in obeliskom Alto da Memória, ki stoji na mestu nekdanje trdnjave oziroma gradu Castle of São Luís. Vsako jutro po sprehodu ob zori sem se odločala, kateri konec otočka bomo tisti dan obiskali. Večino otoka prekrivajo živozeleni pašniki z drobnimi cvetlicami, po katerih se pase prevladujoče črno-belo govedo. Pašnike ločujejo ograje iz vulkanskega kamenja, ki hkrati govedu preprečujejo smukanje sosedove trave. Na severozahodnem delu otoka se razprostira majhen, a tako poraščen gozd, da bi tam lahko posneli Tarzana. Na severni obali smo se ustavili na kopališču Ponta dos Biscoitos. Decembra, ko ima morje le 17 °C, se v njem kopajo le najpogumnejši. Mogočni, večmetrski valovi so neprestano butali v skale, ki ščitijo kopališče, in ustvarjali skoraj grozeč zvok. Toplo sonce je v zavetje skal privabilo nekaj ljubiteljev sončenja. Na vzhodni obali se velika vulkanska plošča stika z gorovjem Serra do Cume in se spušča do morja. Med redkimi otoškimi plažami je še najbolj všečna peščena plaža v kraju Praia da Vitória. Na otoku se vse vrti okoli kraterja Caldeira de Guilherme Moniz s premerom 15 km, ki z manjšimi kraterji in jezeri zaseda osrednji del otoka. Tam smo obiskali jamo Algar do Carvão.

Za otroke: zanimivo zaradi veliko živali, otroke je možno vzeti s seboj tudi v jamo, zaradi varnosti je lahko Suzi tekala brez skrbi naokoli.

CSC_0049
Sprehod ob obali na Terceiri, Azori
3.4
Neskončni pašniki na Terceiri, Azori
3.8
Pašniki so zagrajeni z vulkanskim kamnom, Azori
DSC_0416
V jami na Terceiri

 

Ilha do Pico

Najvišji vrh Portugalske, Pico Alto (2.351 m), se mogočno dviga nad pašniki, jezeri, nasadi pomaranč, banan in vinske trte, ter ponuja izjemne poglede na moder ocean in sosednje otoke. Snežna kapa na njegovi konici, ki si jo povezne v zimskih mesecih, se spogleduje s cvetočo naravo v nižinskih predelih otoka. Na tako majhnem otoku (46 km x 16 km) nismo pričakovali toliko zanimivega in raznolikega. Otok nas je prevzel v trenutku. Veliko neokrnjene narave, nasadov pomaranč, mandarin, limon… Otok svojo črnino, po kateri ga je portugalski pesnik imenoval Ilha Preta (Črni otok), najbolj izkazuje na vinorodnem področju Pico, ki je pod Unescovo zaščito.

Za otroke: ker Suzi obožuje pomaranče, je bilo to še posebno doživetje, da smo jih lahko odtrgali od drevesa kar pred apartmajem. Tekanje med zanimivimi vinogradi ter sprehodi z vozičkom z Nejem ob mili klimi je bilo več kot odlično.

2.5
Najvišji vrh Portugalske, Pico
3.10
Ceste po osrčju Ilha do Pico, Azori

 

Ilha do Faial

Z otoka Pico smo s trajektom v pol ure prispeli v pristanišče Modrega otoka, Ilha do Fial. Modri otok je do bil ime po modrih hortenzijah. Velik krater Caldeira s premerom 2 km in globino 400 m zaseda osrednji del otoka. Na zahodu otoka na območju puste vulkanske pokrajine oziroma kompleksa Capelo leži vulkan Capelinhos. Vulkanski izbruhi na tem območju so bili med letoma 1957 in 1958 tako močni, da so evakuirali okoli 2.000 ljudi. Stanje se je umirilo, a območje je še danes golo. Prijetnejše občutke vzbudi slikovito glavno otoško mestece Horta na jugu otoka.

Za otroke: Sprehodi po ponovno neokrnjeni naravi ter vulkanskih predelih so bili za nas vse zelo zanimivi. Suzi se je kar kmalu znašla v vulkanskem pesku in se začela igrati z njim.

3.17
Makadamske ceste na otoku Ilha do Fial, Azori
CSC_0518
Na vulkanu na Ilha do Fial, Azori
3.15
Pogled v največji krater na Ilha do Fial, Azori
1.9
Neokrnjena narava Ilha do Fial, Azori
2.4
Pogled na Ilha do Fial, Azori
DSC_0454
Z Nejem ob kraterju na Ilha do Fial, Azori

 

Sao Miguel 

Na največjem (80 km x 20 km) in najrazvitejšem med devetimi otoki, São Miguel, je glavno mesto Azorov, Ponta Delgada. Na njem živi največ Azorov, in sicer več kot polovica vseh otoških prebivalcev (137.800 od 245.700).

Krasijo ga lepa jezera, ki so najbolj obiskana turistična zanimivost. Najbolj znani sta dve veliki kraterski jezeri (eno modro, drugo zeleno), ki sta tudi najpogosteje slikana motiva Azorov. Legenda pravi, da sta jezeri s svojimi solzami napolnila mlada zaljubljenca. Kralj je imel prelepo hčer, ki je skrivoma večkrat pobegnila v naravo. Tam se je zaljubila v mladega pastirja. Ko je ta prosil kralja za roko njegove hčere, je oče hčeri prepovedal srečanja. Ko se je lepotica še zadnjič sestala s pastirjem, sta oba tako jokala, da sta s solzami zapolnila oba kraterja in obarvala jezeri z barvo njunih oči. Obiskovalce na vsakem koraku očara tudi cvetje, kot so hortenzije, strelicije, božičnih zvezde, hibiskus in lilije.

Razvitost otoka in živahnost prestolnice Ponta Delgada sta nas zdramili iz zenovske umirjenosti, ki smo se je naužili na predhodnih otokih. A kaj hitro smo ujeli korak z ozkimi in slikovitimi mestnimi ulicami, lepimi pročelji veličastnih cerkva in drugih objektov iz 18. in 19. stoletja, kot so mestna vrata, mestna hiša, osrednji trg, palače in dvorci …

Ogledali smo si gojenje ananasov in ko sem izvedela, da sadež raste 2 leti, sem razumela, zakaj sem morala v trgovini zanj odšteti pet evrov. Pridelujejo pa tudi čaj in tobak.

Zanimivo je videti tudi naravne geotermalne vrelce.

Za otroke: kar je bilo drugače od prejšnjih otokov, so bili nedvomno slastni ananasi, kateri so Suzi zelo prijali.

4.1
Nasa čaja, Azori
4.6
Naravni vrelci, Azori
4.13
Pogled na jezera, Azori
DSC_0122
Jamarstvo z otroki, Azori

 

Pomembno za starše: ker gre na Azorih za avanturistično potovanje, je pomembno predvsem, da se prilagodimo tempu otrok. Zato se je zame vsak dan zaključil okoli sedme ure zvečer, ko je bilo potrebno iti spat. Jutra pa so bila celo prezgodnja za nas, saj se Nej zbuja že okoli 5 – 6 ure.

Vstopnin na Azorih skoraj nikjer ni. Plačali smo le dve vstopnini in sicer za obisk dveh jam.

DSC_1018
Uživanje v neokrnjeni naravi med vulkani, Azori
DSC_0560
Klima na Azorih je odlična za majhne otroke
DSC_0125
V času praznikov je bilo na ulicah veliko božičkov, Azori

Preverite aktualne akcije za varen in brezskrben dopust na Azorih na portalu Z LETALOM NA POTI. 

Mateja je svetovna popotnica, katera je konec osnovne šole začela potovati s svojo babico. Njuna skupna potovanja so ju spremljala dobrih sedemnajst let in sicer je bilo zanju zadnje skupno potovanje, ko je Mateja bila prvič noseča. Prepotovali sta mnogo držav v Evropi, Ameriki, nekaj tudi v Aziji ter Afriki. Zaradi bolezni je njena babica nehala potovati, njeno mesto pa je najprej nasledila hčerka Suzi, kmalu za tem pa še sin Nej. Sedaj skupaj raziskujejo širni svet, gorski svet ter tudi jamski svet. Skupaj z očetom pa se vsi podajajo tudi v svet glasbe. Matejo lahko spremljate na FB srani Traveler Mateja Mazgan. Za več informacij o potovanju nam pišite na info@kamzmulcem.si.