Z otroki po poteh zdravilne energije v Razkriškem kotu

0

Pot v Razkriškem kotu nas vodi po številnih točkah zdravilnih zemeljskih energij. Vodi nas ob reki Ščavnici, ki se nato v njemu izlije v Muro. Poleg Bukovniškega jezera velja za eno najbolj znanih nahajališče zdravilnih zemeljskih energij v Sloveniji. Znamenita sta tudi zdravilni Ivanov izvir in prazgodovinska naselbina. 

Primeren čas obiska: vsi letni časi.

Primerno za vreme:  priporočamo obisk v suhem, vendar vas tudi bolj mokro vreme ne odvrne od pohoda, saj pot ni zahtevna.

Priporočen čas obiska: 1,5 ure do cel dan

Primerno za otroke: dojenčki v nosilkah, malčki v nahrbtnikih, večji predšolski in šolski otroci samostojno.

Zahtevnost: Pot ni zahtevna, večino čas vodi po ravnem, vendar razgibanem terenu.

Primerno za vozičkarje: NE.

Primerno za psa: da, vendar naj bodo na povodcu.

Pot do izhodišča: po avtocesti Maribor – Lendava peljemo do izvoza za Beltince. Tu nadaljujemo proti vasi Odranci, nato do vasi Črenšovci, kjer iz glavne ceste proti Hotizi zavijemo desno sprva proti Bistrici. Tu gremo po glavni cesti skozi vas, ki nas kmalu pripelje v Razkrižje. (vir: V naravi)

Parkirišče: Ko pridemo v naselje opazimo na levi strani ob cesti veliko parkirišče, kjer parkiramo. Le nekaj metrov naprej cesta prečka Ščavnico, kar nam služi za orientacijo, da smo pa opisanem izhodišču.(vir: v naravi)

Pot: Pešpot poteka od Ivanovega izvira na Šafarskem, mimo številnih zdravilnih energijskih točk in redkih drevesnih sort, mimo prazgodovinske naselbine, najvišjega slapa v Pomurju, potočnega mlina, do izliva reke Ščavnice v Muro na Gibini.

Prazgodovinska naseldbina (foto: Razkrižje)

Za skupine, ki se predhodno najavijo je možen ogled prazgodovinske naseldbine, tam organizirajo prikaz življenja tedanjih prebivalcev, njihov način življenja, prehranjevanja –  peka kruha v  prapeči, obdelava zemlje s kamnitim ralom, izdelovanje kamnitega orodja z angažiranim sodelovanjem obiskovalcev. Rekonstrukcija prave prazgodovinske vasi je zgrajena na mestu arheoloških izkopavanj. Predstava traja 45 minut. (vir: Razkrižje)

 

Vse fotografije so last občine Razkrižje, za kar se jim iskreno zahvaljujemo.