Z otroki po Ostrovrharjevi poti in kosilo na Turistični kmetiji pri Lazarju

0

Krožna pohodna pot, ki se nahaja le nekaj kilometrov iz Ljubljane, vas popelje po čudovitem gozdu, polnem zanimivih ostankov zgodovine in tehnične dediščine kraja Podgrad pri Ljubljani.

Ostrovharjeva pohodna pot je dobro označena in opremljena z informativnimi tablami, na določenih mestih pa so tudu lesene klopi in mize za počitek.

Ostrovrharjeva pot je dobro označena

Primeren čas obiska: Pohod po poti je možen skozi vse leto, seveda z letnemu času primerno obutvijo. Pot ima vse leto svoje čare: spomladi zaradi prebujajoče se narave, cvetja in kukavic, poleti zaradi borovnic, jeseni zaradi gob in kostanja, V snegu pot odsvetujemo, predvsem del skozi kamnolom. Poleti je večina poti skrita v senci mogočnih dreves.

Nabiranje borovnic ob Ostrovrharjevi pohodni poti

Primerno za vreme: priporočamo obisk v suhem vremenu, saj zna biti pot na delu kamnoloma spolzka.

Priporočen čas obiska: 2 – 3 ure

Primerno za otroke: dojenčki v nosilkah, malčki v nahrbtnikih, večji predšolski in šolski otroci samostojno.

Zahtevnost: Pot je na večini delov lahka, pohodna in vodi skozi gozd. Na določenem delu je strma, zato je je lahka pohodna obutev obvezna.

Primerno za vozičkarje: Ne, saj je del od Starega gradu mimo kamnoloma do soteske Besnice zelo strm.

Na predelu kamnoloma je Ostrovrharjeva pohodna pot strma, zato poskrbite za dobro pohodno obutev

Primerno za psa: DA

Pot do izhodišča: Ljubljansko obvoznico zapustimo na izvozu za Polje in sledimo tablam za Zalog in nato proti Besnici. V Podgradu zavijemo desno proti jančam in Besnici, ter peljemo naravnost mimo stare tovarne Arbo.

Parkirišče: Pričetek poti je na koncu vasi Podgrad, v smeri Besnice, na ovinku za nekdanjo tovarno Arbo, kjer je nameščena vstopna informativna tabla. Ob cesti je manjše parkirišče. GPS: 46°04’00.1″N 14°38’12.6″E

Začetek Ostrovrharjeve pohodne poti je pri nekdanji tovarni Arbo, v Podgradu

Zanimivosti na Ostrovrharjevi pohodni poti

Izhodišče se nahaja tik za nekdanjo tovarno tovarna ARBO, ki velja za ena prvih kemičnih tovarn na Kranjskem. Par 100 metrov naprej v smeri Besnice se nahaja parkirišče. Od tu se podamo čez cesto do informativne table, prečkamo potok Besnica, sledi rahel vzpon po gozdu.

Na začetku poti prečkamo Besnico, pot pa se prične rahlo vzpenjati (Ostrovrharjeva pohodna pot)
Vzpon po Ostrovrharjevi pohodni poti bodo zmogli tudi malčki

Na koncu prvega vzpona pridemo do informativne table, ki označuje Grad oz. Kanskyjeva vilo. Gre za večkrat predelana renesančano vilo z bogato zgodovino, ki je sedaj v zasebni lasti, zato dostop do gradu in ogled ni mogoč. Ko drevesa odvržejo listje je od tu lep razgled na sotočje Save in Ljubljanice.

Informativna tabla na Ostrovrharjevi pohodni poti razloži zgodovino gradu

Pot nas vodi naprej po slemenu, kjer je med drugo svetovno vojno med okupacijo slovenskega ozemlja potekala meja med Italijo in Nemčijo. Tiste čase simbolizra tudi bunker, ki so ga postavili ob poti. Mulcem bo seveda še posebej zanimiv.

Oznaka za mejo, ki je potekala med okupacijo slovenskega ozemlja med 2. svetovno vojno
Bunker, ki opominja na težko zgodovino tega območja

Od tu naprej je Ostrovrharjeva pohodna pot več ali manj položna in se vije po čudovitem gozdu. Do naslednje informativne table smo potrebovali skoaj pol ure. Vmes smo naredili postanek za malico in se okrepčali s prvimi borovnicami.

Od tu naprej je Ostrovrharjeva pohodna pot več ali manj položna in se vije po čudovitem gozdu
razgled iz Ostrovrharjeve pohodne poti
Prve letošnej borovnice na Ostrovrharjevi pohodni poti

Naslednja točka je Stari grad, ostanki srednjeveškega gradu, ki so tudi najstarejša znamenitost kraja. Ruševine gradu nas niso preveč impresionirale, je bilo pa mulcem bolj zanimiv mlinski kamen, ki so ga postavili ob poti tik preden se povzpneš na vrh.

Informativna točka, ki označuje Stari grad
Stari grad na Ostrovrharjevi poti

Od Starega gradu se navzdol vije zelo strma pot. Vendar nas zaradi števillnih borovnic na tem delu to niti ni tako motilo 🙂 Strma pot vodi do nam najzanimivejše točke na poti, to je Kamnolom mlinskih kamnov.

Os Starega gradu se navzdol vije strma pot
Nabiranje borovnic na strmem terenu Ostrovrharjeve pohodne poti

V pečinah kamnoloma so še vidni sledove sekanja mlinskih kamnov in tudi nekaj nedokončanih kamnov. Skozi kamnolom vodi pot, ki se nadaljuje v dolino potoka Besnica, mimo Knapovske drage, kjer so nekoč kamnarji dokočno odbelali mlinksi kamen in ga pripravili za transport oz prodajo. (vir: http://www.podgrad-lj.si/ostrovrharjeva-pot/)

Kamnolom mlinskega kamna na Ostrovrharjevi pohodni poti
V kamnolomu so vidni izrezi mlinskih kamnov

Po strmi poti se od kamnoloma spustimo do potoka Besnica ali območja Kanpovske drage. Od tu naprej je pot položna. Ker smo pot obiskali po dežju je bilo veliko vode in pa tudi luž, ki jih je naš malček z veseljem preskakoval.

Soteska Besnice na Ostrovrharjevi pohodni poti
Po dežju je teren ob Besnici razmočen in vodnat (Ostrovrharjeva pohodna pot)
Razgibana pot ob potoku Besnica

Pot nas po kakšnih 15ih minutah usmeri čez cesto, od koder se lahko zopet vzpnemo na drug hrib in pridemo peš do Turistične kmetije pri Lazarju. Ker smo bili na poti že skoraj 3 ure, smo se odločili, da gremo levo čez most in se odpravimo nazaj na izhodišče, ki je od te točke odaljeno le dobri 500 metrov, do kmetije pa se odpravimo kar z avtomobilom. Starejim mulcem in vzdržljivejšim pohodnikom predlgamo, da opravite celotno pot. Po naših informacijah boste do kmetije potrebovali še dobre pol ure zmerne hoje.

Ostrovrharjeva pot prečka lokalno cesto in se zopet rahlo vzpne v hrib
Ostrovrharjevo pot smo zaključili na Turistični kmetiji pri Lazarju

Kosilo na Turistični kmetiji pri Lazarju

Pot smo zaključili na Turistični kmetiji pri Lazarju, kjer so mulci hranili koze in se igrali na njihovem vrtu. Skupaj pa smo pojedli nedeljsko kosilo z razgledom na Ljubljansko kotlino. V tem času na kmetiji rastejo češnje, ki si jih lahko sami naberete. Na kmetiji strežejo hrano ob vikendih oziroma po dogovoru. Nudijo pa tudi prenočišča.

Na kmetiji pri Lazarju imajo idilično otroško igrišče z razgledom na Ljubljano
Mulci bodo uživali pri opazovanju in hranjenju živali (Turistična kmetija pri Lazarju)
Iz posestva turistične kmetije pri lazarju je čudovit razgled na sotočje Ljubljanice in Save
Na kmetiji Pri Lazarju vam bodo postregli z domačim jabolčnikom in domačim kosilom
Na urejeni turistični kmetiji pri Lazarju imajo tudi preničišča

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Dodatna vprašanja ali pa vaše izkušnje lahko zapišete v komentar.