Z otroki po čudovite razglede na Olševo ter obisk jame Potočka Zijalka

1

Vznemirljiva, lepa, neokrnjena, polna zanimivosti in nepopisno lepih razgledov. Gora, ki bi jo moral obiskati vsak ljubitelj gora. Olševa je tista gora, ki vlada trem koroškim dolinam, Savinjski dolini, koroškemu Remšeniku v Avstriji ter koroški Koprivni. 

Vrh: Olševa (1929 mnv)

Lokacija: Karavanke

Dostop: preberite na hribi.net

Primerno za: za mulce z izkušenimi starši na področju gorništva

Priporočen čas obiska: za mulce najbolj primeren čas je, ko ni snega ali ledu

Čas hoje: za mulce najprimernejša je najkrajša pot iz Zadnjega travnika (1,45h). Lepa je tudi pot mimo Potočke zijalke, ki pa je nekoliko zahtevnejša. Pot skozi okna je zelo lepa, vendar precej zahtevna in primerna res samo za zelo izkušene starše.

OLSEVA 8
Čez Okna na Olševo

 

Priporočljivo za starše: Predno se z otroki odravite v gore, si preberite tudi članek “13 stvari, ki jih ne smete pozabiti, ko se z otroki odpravljate v hribe.

Z mulci iz zadnjega travnika

Najbolj primerna pot za vzpon na Olševo z mulci je iz Zadnjega travnika. Pot je lepo opisana na spletni strani hribi.net.

Lepo markirana in shojena pot nas vodi  najprej po kolovozu, nato pa se pot usmeri na ožjo lepo označeno gozdno pot. Pot nekaj hoje se pot ponovno vrne na kolovoz, katerega po nekaj minuta zapusti in se nadaljuje po gozdi poti. Za mulce priporočam prvi postanek pri lovskem bivaku Foršnerca. Klopce in ravna zelena površina bo prijala tako vam kot tudi vašim mulcem. Ob nadaljevanju poti bo le ta nekoliko težja, saj se začne strmeje vzpenjati. Vedno bolj redek gozd vam bo odpiral nove in nove čudovite razglede. Ko pridemo do grebena, se začne najlepši del poti. Po in ob grebenu se vzpnemo na najvišji vrh Olševe, Govco. Pot pa lahko nadaljujemo tudi do sosednjega nekoliko nižjega vrha, Obel kamen.

DSC_0115
Lovska koča pod Olševo

 

Po čudovite razglede na Olševo z otroki

Olševa je tista gora, na kateri bi vsakič, ko pridem gor, sedela v nedogled ter opazovala vse pod seboj. Od mnogih dolin, travnikov, preostalih gora… Je gora, na vrhu katere je v poletnih mesecih mehak travnat tepih, kjer lahko tako vi kot vaši mulci uživate ob igri ali pa tudi poležavate v mehki travi. V jesenskih mesecih vas bodo očarale pisane barve macesna, medtem ko vas bodo prav tako macesni v spomladanskih mesecih razvajali z živo zelenimi barvami.

OLSEVA 6
Na vrhu Olševe
OLSEVA 4
Pod vrhom Olševe
DSC_0037
Z mulci na Olševi
DSC_0127
Sončni vzhod Olševa
DSC_0069
Na pobočju Olševe raste veliko gob

 

Potočka Zijalka

Ena pomembnejših zgodovinskih točk se nahaja ravno na pobočju gore Olševe. Kraška jama, dolga dobrih sto metrov, imenovana Potočka zijalka, v kateri so arheologi raziskovali kar več let in našli mnogo zanimivega, kar je spremenilo naš pogled na preteklost ter nam prineslo tudi nekaj praktičnega za sedanjost.

Arheologi so v jami našli ostanke ledenodobnega človeka ter tudi okostje jamskega medveda. Takrat živeči človek je izdelal več zanimivih izdelkov, med katerimi je bila tudi šivanka, prednica današnje šivanke. Takratna je bila narejena iz kosti jamskega medveda. Prav tako je vredno omeniti piščal, narejeno iz spodnjih čeljusti jamskega medveda. Vaši mulci bodo nedvomno uživali, ko bodo lahko obiskali pravo kraško jamo.

Priporočamo, da s seboj vzamete naglavno lučko, saj je globje v jami ravno toliko teme, da lučka zelo prav pride. Pred jamo je urejena lesena klop, kjer si boste lahko ob poti na vrh Olševe spočili in  ob tem še uživali ob čudovitem razgledu na Kamniško Savinjske Alpe.

DSC_3073
Potočka Zijalka z otroki
DSC_3045
Potočka Zijalka z otroki
DSC_3031
Potočka Zijalka z otroki

 

Mateja je svetovna popotnica, katera je konec osnovne šole začela potovati s svojo babico. Njuna skupna potovanja so ju spremljala dobrih sedemnajst let in sicer je bilo zanju zadnje skupno potovanje, ko je Mateja bila prvič noseča. Prepotovali sta mnogo držav v Evropi, Ameriki, nekaj tudi v Aziji ter Afriki. Zaradi bolezni je njena babica nehala potovati, njeno mesto pa je najprej nasledila hčerka Suzi, kmalu za tem pa še sin Nej. Sedaj skupaj raziskujejo širni svet, gorski svet ter tudi jamski svet. Skupaj z očetom pa se vsi podajajo tudi v svet glasbe. Matejo lahko spremljate na FB srani Traveler Mateja Mazgan. Za več informacij o potovanju nam pišite na info@kamzmulcem.si.