Z otroki na učni poti Pravljični Šumberk v Domžalah

2

Še ena izmed pravljičnih učnih poti, ki združujejo pravljice, naloge in aktivnosti v objemu narave. V letu 2019 nastala učna pot Pravljični Šumberk. Izlet z misijo, da lisički pomagamo najti izgubljeni slamnik, ki je zanjo, pa tudi za vse druge živali na Šumberku ter celo za vse ljudi v Domžalah, pomembna stvar.

Gozd Šumberk
 • Primeren čas obiska: vse leto
 • Primerno za vreme: vse, razen dežja
 • Priporočen čas obiska: 2-3 ure
 • Primerno za otroke: dojenčki v nosilkah, malčki v nahrbtnikih, predšolski in šolski otroci.
 • Primerno za vozičkarje: ne
 • Primerno za pse: da
 • Parkiranje: OŠ Domžale, Rojska cesta, GPS: 46.1424747,14.6024106
 • Oprema: priporočamo lahko pohodno obutev, pa seveda nekaj malice in pijače za škratolovce, ki bodo navdušeno raziskovali čudovito naravo Šumberka.
 • Pot do izhodišča: pot se začne v Kavarni Češmin v Češminovem parku v središču Domžal, kjer si nakupite knjižico Pravljični Šumberk.

Lep sončen dan smo izkoristili za izlet do Domžal, kjer se je ravno med uradnim odprtjem pravljično-doživljajske poti odvijal 2. Hroščkov festival, ki ga organizirajo septembra meseca.

1. Hroškov festival v Češminovem parku

Na odprtje že 4. učne poti v Pravljično-doživljajski transverzali po Slovenji, ki jo razvija zavod Škrateljc, se je odvijal že 2. leto potekajoči Hroščkov festival.

Hroščkov festival poln doživetij za otroke
Slikarske delavnice na Hroščkovem festivalu

2. Igrišče na poti do pravljične poti

Po makedamski poti do začetka Pravljičnega Šumberka greste mimo prostornega in travnatega “fitnes” igrišča, kjer se lahko z otroci dobro razmigate preden se podate na pot.

Makadamska pot proti gozdu Šumberk
Travnato “fitnes” igrišče na poti

3. Ne spreglejte mlina za tretje orehov, žita itd. 

Takoj po igrišču in malce pred potjo boste prišli do mlina. S seboj si lahko prinesete orehe ali druge oreščke, ki jih strete in po poti pojeste.

Mlin ob poti
Od mlina levo prečkate reko

4. Pot Pravljični Šumberk

Pravljični Šumberk je četrta pot v Pravljično-doživljajski transverzali po Slovenji, ki jo razvija zavod Škrateljc. Po gorsko-pastirskih prigodah na Poti pastirskih škratov na Krvavcu, najbolj zamočvirjeni družinski dogodivščini na Pot močvirskih škratov na Mali plac in popotovanju s polhom rogoviležem v Polhovem doživljajskem parku v Polhovem Gradcu, vas sedaj vabi družinsko doživetje Pravljični Šumberk v domžalskem mestnem gozdu.

Pregled krožne poti pred začetkom

Pravljično-doživljajska pot Pravljični Šumberk se prične v Kavarni Češmin v Češminovem parku v središču Domžal, kjer boste dobili knjižico Pravljični Šumberk. Pot poteka ob Kamniški Bistrici do Šumberka in nato krožno preko Šumberka nazaj na izhodišče, kjer škratolovce za opravljeno nalogo čaka nagrada.

Pri prvi nalogi

Pri tem bodo otroci spoznali zgodbo o slamnikih iz Domžal, odpotovali v prazgodovino tega kraja in odkrivali pravljično lep gozd Šumberk, poln raznolikih dreves, živali in kraških jam. V njih domujeta jamski škrat Domželc in hrošček Simon, ki bo otroke vodil po poti.

Štempiljke gredo lahko v knjižico ali na roke 🙂

Nam je pot vzela uro in pol, lahko pa si za pot vzamete tudi več časa. Uživali bodo tudi hišni ljubljenčki, saj pot poteka skozi gozd, je krožna in polna zanimiv točk, kjer bodo otroci zbirali štempiljke.

Vključuje:

 • različne lesene skulpture živali,
 • kraško jamo, v katero lahko vstopite z vodičem,
 • zipline,
 • točko razgleda na Domžale
 • in seveda prosto igro po gozdu.
Zipline v bližini jame, v katero lahko vstopite, vendar le ob spremstvu vodičev
Na poti se učimo tudi o živalstvu in rastlinstvu
Pa smo ga našli! Lisičkin slamnik 🙂
Zaključek ob lisički, kateri smo povedali, da smo ji našli slamnik 🙂

Na poti nazaj se seveda lahko ponovno ustavite pri mlinu, na igrišču in zaključite v domžalskem Češminovem parku, kjer ste parkirali avto.

Pred začetkom poti je tudi vodnjak, kjer se lahko psi odžejajo (vzemite svojo posodico za vodo)

5. Družini prijazna restavracija z igrali

Na poti v Ljubljano smo se ustavili v nam znani in priljubljani gostilni Paparotti 2, kjer smo si privoščili kosilo, otroci pa se poigrali na igralih ob mizah na terasi. Ta ima tudi notranjo igralnico – prostor za najmlajše. Ostali družini prijazni lokali in restavracije so TUKAJ.

Igrala pri gostilni Paparotti 2

Po učni poti Pravljični Šumberk se podajte z aplikacijo GoDomžale in na poti boste izvedeli ogromno zanimivosti o Domžalah, njenih gozdnih prebivalcih in kulturi. Več o lovu na skriti zaklad pa si preberite TUKAJ.

Preberite si tudi izkušnj iz ostalih doživljajski poti, ki jih ustvarja Zavod Škrateljc: Polhova doživljajska pot in Pot pastirskih škratov na Krvavcu.

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Za več informacij pišete na info@kamzmulcem.si ali v komentar.