Z otroki na Sveti Primož nad Muto in Bricnikov vrh

1

Za ljubitelje pohodništva, gorskega kolesarjenja, teka, sprehodov, neokrnjene narave, domačij, pašnikov ter lepih razgledov je odlična izletniška točka Sveti Primož nad Muto. Zaradi enostavnega dostopa, si lahko oddih v neokrnjeni naravi s čudovitimi razgledi privoščite s svojimi mulci.

Izredno priljubljena točka za domačine in vse premalo poznana širom Slovenije. Čudoviti razgledi, kmetije z zelo pestro ponudbo domačih dobrot, neokrnjena narava, lepe in označene pohodne ter kolesarske poti.

Vrh: Sveti Primož and Muto (806mnv), Bricnikov vrh (1017mnv)

Lokacija: Muta, Koroška

Priporočen čas obiska: vsi letni časi, za izlet si vzemite kar cel dan časa,

Primerno za: mulce vseh starosti.

Raj za: ljubitelje narave in miru.

Priporočljivo za starše: Predno se z otroki odravite v gore, si preberite tudi članek “13 stvari, ki jih ne smete pozabiti, ko se z otroki odpravljate v hribe.

Peš na Sveti Primož nad Muto

Podajte se z otroki peš na Sv. Primož (806mnv). Cca dve uri do dve uri in pol boste potrebovali z mulci do vrha.

Mulci bodo med potjo nedvomno uživali, saj kmetije z domačimi živalmi prodajo domačih dobrot nudijo za vas in vaše mulci obilico zabave. Ves čas pa vas bodo spremljali nepopisno lepi razgledi na dolino reke Drave, Pohorje ter znana vrhova, Uršljo goro ter Peco.

DSC_0271
Pogled na Dravsko dolino, Sveti Primož nad  Muto
DSC_0298 (1)
Pogled na Peco, Sveti Primož nad Muto
CSC_0330
Pogled na Uršljo goro, Sveti Primož nad Muto
DSC_0275
Ena najvišjih župnij na Slovenskem: Sv. Primož nad Muto
DSC_0235
Samotne kmetije so si poiskale vsaka svoje prisoje, Sv. Primož nad Muto
DSC_0227
Na Sv. Primožu je veliko pašnikov
CSC_0291
Z babico in mulko na Sv. Primožu nad Muto

Od Svetega Primoža and Muto lahko nadaljujete pot naprej do najvišje točke, to je Bricnikov vrh (1017mnv). Bricnikov vrh se nahaja cca pol ure nad Sv. Primožem in je odet z gosto zaraslim drevjem. Iz vrha sicer ni razgleda, je pa predvsem v poletnih mesecih zelo prijetno in sveže. Pot do vrha je lahka in primerna za otroke vseh starosti.

DSC_0285
Med potjo proti vrhu Bricnikovega vrha
CSC_0288
Na vrhu Bricnikovega vrha

 

S kolesom na Sveti Primož nad Muto

Cest, ki vas bodo pripeljale na Sv. Primož, je mnogo. Katero pa boste izbrali, je odvisno od vaše kondicijske pripravljenosti.

5
Na Sv. Primoža se lahko odpravite tudi s kolesom

 

Najkrajša vas bo vodila iz Spodnje Mute. Že tam pa lahko izbirate med dvema, ki se na dobri polovici tudi združita. Najlažja in tudi najlepša je glavna asfaltirana cesta, ki pa kljub temu ni zelo prometna. S kolesom in športnim vozičkom (prikolico) ste lahko vključno z postanki na vrhu v cca dveh urah.

DSC_0261
Pogled na Pohorje, Sveti Primož nad Muto

 

Le za ekstremiste:) Druga nekoliko daljša možnost priti z kolesom na Sv. Primož ned Muto je preko Bistriškega jarka, kjer lahko vmes podaljšate tudi do Sv. Jerneja in pa tretja ter še daljša možnost je iz Radelj ob Dravi. Iz Radelj vodi več poti, najlažja in najlepša je do mejnega prehoda Radelj pass ter po vrhu na Sv. Primož nad Muto.

Med vsemi omenjenimi cestami pa se da delati tudi lepe krožne ture.

CSC_0912
S kolesom na Sveti Primož nad  Muto

 

Mateja je svetovna popotnica, katera je konec osnovne šole začela potovati s svojo babico. Njuna skupna potovanja so ju spremljala dobrih sedemnajst let in sicer je bilo zanju zadnje skupno potovanje, ko je Mateja bila prvič noseča. Prepotovali sta mnogo držav v Evropi, Ameriki, nekaj tudi v Aziji ter Afriki. Zaradi bolezni je njena babica nehala potovati, njeno mesto pa je najprej nasledila hčerka Suzi, kmalu za tem pa še sin Nej. Sedaj skupaj raziskujejo širni svet, gorski svet ter tudi jamski svet. Skupaj z očetom pa se vsi podajajo tudi v svet glasbe. Matejo lahko spremljate na FB srani Traveler Mateja Mazgan. Za več informacij o potovanju nam pišite na info@kamzmulcem.si.