Z otroki na Slivnico: palačinke z razgledom na presihajoče Cerkniško jezero

7

Obisk Slivnice že nekaj let velja za našo stalno točko v pomladnem in jesenskem repertuarju pohodniških izletov. 

Ravno prav hoje v hrib, večinoma po soncu in razgled na presihajoče Cerkniško jezero imajo namreč poseben čas v različnih vremenskih pogojih in letnih časih. Na vrhu pa se obvezno nagradimo z vrhunsko sladico.

Primeren čas obiska: vse leto

Primerno za vreme: vse, razen dežja

Priporočen čas obiska: 3 – 4 ure

Primerno za otroke: dojenčki v nosilkah, malčki v nahrbtnikih, večji predšolski in šolski otroci.

Primerno za vozičkarje: ne

Zahtevnost: Do Slivnice vodi lahka pohodna pot, ki je le mestoma strmejša. Priporočamo jo vsem mulkam in mulcem, ki zmorejo vsaj 1 uro samostojne razgibane hoje. Za vse ostale priporočamo nosilko. Lahka pohodna obutev je obvezna.

Pot na Slivnico je dobro označena. Lahka pohodna obutev je obvezna

Pot do izhodišča: Iz avtoceste zavijete proti Cerknici. Kmalu zatem, ko v Cerknici prečkate most, zavijete levo v hrib in parkirate na označenem parkirišču. Od parkirišča do Slivnice je pot dobro označena.

Parkirišče: Parkirali smo na označenem parkirišču. Ko je gneča, mnogi parkirajo vozilo tudi ob cesti. Pazite, da ne zaparkirate dovoza kateremu od stanovalcev.

Naša pot z otroki na Slivnico

Prvi del poti je tudi najbolj strm. Vzpenjate se po gozdni poti. Ne glede na to, katero stezo boste ubrali, boste slej ko prej prišli do prevozne gozdne poti.

Prvi del poti na Slivnico je tudi najbolj strm
Prvi del poti na Slivnico je tudi najbolj senčen
Drevesa postajajo redkejša (pot na Slivnico)

Po kakšnih dvajsetih minutah vzpona, boste dosegli kolovoz, ki se še vedno vije med drevesi. Kmalu drevesa postanejo redkejša.

Kmlau dosežete kolovoz (z otroki na Slivnico)
V ozadju se že vidi Slivnica
Nekaj časa hodite po kolovozu (pot na Slivnico)

Po kakšnih desetih minutah vzpona pridete na prostrani pašnik, kjer se odpre razgled na Cerkniško jezero, pred sabo pa boste videli končni cilj, Dom na Slivnici.

Počitek na pol poti na Slivnico
Razgled iz pašnika na Cerkniško jezero (pot na Slivnico)
Ste že na pol poti na poti na Slivnico

Kmalu dosežete zadnji del poti, to je vzpon, ki vas vodi čez borov gozdiček. Ob poti najdete tudi zanimiva drevesa za postanek.

Nam najlepši del poti na Slivnico – čez pašnik do vrha
Razgled na dolino na poti na Slivnico
Tik pred Domom na Slivnici so zanimiva drevesa za plezanje
Dom na Slivnici

V Domu na Slivnici se lahko odpočijete in privoščite kosilo. Lahko posedite pred domom ali pa v notranjosti. Marsikateri otrok bo navdušeno opazoval nagačene lovske trofeje v notranjosti Doma. Mi pa si obvezno privoščimo Slivniške palačinke. Odlična sladica, polnjena s sladoledom in postrežena z vročimi gozdnimi sadeži. Pri naših mulcih so palačinke vedno dobra motivacija za vzpon do vrha.

Odlične palačinke v Domu na Slivnici
Razgled iz ploščadi pred Domom na Slivnici

Za Domom vas pot vodi do jame, ki predstavlja izhodišče Coprnicam. Od tu je tudi najlepši razgled na čudovito presihajoče Cerkniško jezero. Iz te točke lahko opazujete tudi jadralne padalce, ki izkoriščajo ugodno termiko.

Pogled na Cerkniško jezero iz Slivnice
Coprnice imajo iz Slivnice odličen razgled

V dolino se vrnete po isti poti. Nato pa se lahko odpravite na nadalnje raziskovanje Notranjskega regijskega parka. Več o tem si lahko preberete v članku 5 razlogov zakaj obiskati Cerknico v zimskem času.

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Za več informacij o izletu mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si