Z otroki na pot – brezplačna kartica Evropskega zdravstvenega zavarovanja

0
Najlepši pogled na Kolen, Nemčija
Ker smo z otroki pogosto na poti v tujini, je ena izmed ključnih predpriprav tudi izbira ustreznega zdravstvenega zavarovanja. Za celo družino. Na slovenskem trgu lahko najdete kar nekaj ponudb plačljivih paketov zavarovanj v tujini, obstaja pa tudi popolnoma brezplačna možnost zavarovanja v Evropi – Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja (EHIC). Jo že poznate?

Mame Kamzmulcem jo uporabljamo in smo jo žal tudi bile že primorane izkoristiti na naših družinskih podvigih izven Slovenije. Na podlagi naših izkušenj smo pripravile 7 ključnih vprašanj in odgovorov, ki bodo lahko staršem v pomoč pri koriščenju evropske kartice EHIC. Seveda upamo, da se v taki situaciji sploh ne boste znašli.
image32
Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja (EHIC)
1. Kdo je upravičen do evropske kartice EHIC in kako jo pridobimo?

Do brezplačne evropske kartice je upravičen vsak državljan Slovenije, ki ima urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje (tudi, če je oseba zavarovana po družinskem članu). Pomembno: vsak član družine mora imeti svojo EHIC kartico!

Vlogo za kartico lahko oddate direktno na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), še enostavneje pa to lahko storite preko spletnega obrazca. 4 dni po vlogi boste že prejeli kartico na vaš uradni naslov, v času glavne (poletne) sezone, boste nanjo čakali kakšen dan več.

V primeru, da ste kartico izgubili ali ste se zanjo prepozno odločili, vam bodo na ZZZS (osebno ali preko e-pošte) še isti dan izdali certifikat, ki je enakovreden nadomestek originala in z njem lahko zahtevate enake pravice zdravljenja v tujini.

Trajanje kartice EHIC je odvisno od vašega zdravstvenega zavarovanja. Praviloma je izdana za obdobje 1 leta, v kolikor je zavarovanje v Sloveniji urejeno. Če bo šla z mulcem na pot babica ali dedek v upokoju, pa bo njim izdana za kar obdobje 5 let.

2. V katerih evropskih državah velja kartica EHIC?

Evropska kartica se uporablja v 28 državah članicah EU, Islandiji, Lihtenštajnu, Švici, ter na Norveškem. V začetku letošnjega leta je RS podpisala tudi dogovor o uporabi evropske kartice zdravstvenega zavarovanja na območju Bosne in Hercegovine. Pomembno: da ne bi prišlo do neprijetnih presenečenj in nesporazumov glede kritja stroškov zdravljenja v BIH, Srbiji, Črni gori ter Makedoniji, se z vprašanji obrnite na ZZZS.

3. Katere storitve krije evropska kartica EHIC v tujini?

Ko potujemo z mulci v tujini, se žal kar hitro zgodi, da potrebujemo kakšno zdravstveno oskrbo. Vneta ušesa, vročina, padec so samo nekatere izmed nam že znanih primerov. Zdravstvene storitve v državah kjer kartica velja, so lahko brezplačne ali plačljive, odvisno od zakonodaje države, kjer začasno bivate. Vedno pa se morate za zdravstveno oskrbo obrniti na javno zdravstvo, ki mora bolniku zagotoviti vso zdravstveno oskrbo in zdravljenje, ki je potrebno glede na njegovo zdravstveno stanje, da bo njegovo bivanje v vaši državi z zdravstvenega vidika varno.

Če morate za storitve na mestu plačati, vam bodo stroške (v večini primerov) povrnili. Kartica vam jamči, da vam bodo stroške povrnili v tej državi oziroma vam bodo stroške po vrnitvi domov povrnil vaš zavod za zdravstveno zavarovanje. Stroški se povrnejo v višini povprečne cene enakih storitev v Sloveniji. Ker je strošek zdravstvenih storitev v tujini navadno višji, pogosto ni povrnjen v celoti.

Pomembno: vse račune za plačljive stroške skrbno spravite in jih doma predložite na ZZZS, saj vam lahko za dodatne stroške, zaradi nujnosti zdravljenja, povrnejo denar. Ta postopek pa žal, po naših izkušnjah, traja kar nekaj časa.

4. Katerih storitev evropska kartica EHIC ne krije?

Kartica vam bo zagotovila varno in bivanje v tujini ter brezplačno oskrbo v primeru bolezni. Obstaja pa nekaj izjem, kdaj si s kartico ne boste mogli pomagati:

  • kartica ni nadomestilo za turistično zavarovanje; ne krije stroškov zasebnega zdravstvenega varstva ali stroškov povratnega leta v domovino ali izgubljene/ukradene lastnine;
  • ne krije stroškov zdravstvenih storitev, če je razlog vašega potovanja načrtovano zdravljenje v tujini,
  • ne zagotavlja brezplačnih storitev. Ker so zdravstveni sistemi med državami različni, nekatere storitve, ki so v Sloveniji brezplačne, niso nujno brezplačne tudi v drugih državah.

5. V katerih primerih moramo zdravstvene storitve v tujini plačati sami ter nato dobimo denar povrnjen nazaj v Sloveniji?

Zdravstvene storitve v državah, kjer evropska kartica EHIC velja, so lahko brezplačne ali plačljive, odvisno od zakonodaje države, kjer začasno bivate. V kolikor niste prepričani, katere stroške krije evropska kartica v državi, v katero potujete, se obrnite na pristojnega nosilca zdravstvenega zavarovanja v tej državi. Nacionalne točke lahko pogledate tukaj.

6. Ali je za zadostno (in večjo) zdravstveno oskrbo v tujini priporočeno še katero dodatno zdravstveno zavarovanje v tujini?

Kartica EHIC omogoča lažji dostop do zdravljenja, žal pa vam ne zagotavlja oskrbe zasebnega zdravstva ali v najhujših primerih, vračanja in zagotavljanja prevoza v domovino. Za take primere priporočamo, da si sklenete posebno zavarovanje.

7. Kaj se zgodi v primeru predčasnega poroda v eni izmed držav, kjer velja Evropska kartica?

Evropska kartica EHIC velja, med začasnim bivanjem v drugi državi, za vse vrste zdravljenja v zvezi z nosečnostjo, vključno s porodom.

Še dodatna pomoč? Mobilna aplikacija!

Mobilne aplikacije so postale naša vsakdanja pomoč in velikokrat nam olajšajo marsikatero iskanje informacij. Evropska kartica EHIC omogoča brezplačno uporabo njihove aplikacije v kar 25 jezikih:

  • ki vam bo na enostaven način podala vse potrebne informacije, ki jih morate vedeti o evropski kartici,
  • vam svetovala v primeru izgube ali kraje,
  • na njej boste našli vse nujne telefonske številke,
  • in vse informacije o storitvah, ki jih kartica krije in kje so možna posamezna dodatna doplačila

Aplikacijo si lahko naložite preko ItunesGoogle Playstore ali Windows Playstore.

Vsebina je sponzorirana, vendar podaja iskrene informacije o oglaševani storitvi. Za več informacij nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.