Z otroki na pohod na Koralpe, Avstrija

0

Koralpe so tako blizu Slovenije, a mnogim neznane. Zaradi dobre turistične razvitosti, lepih in urejenih smučišč ter še zlasti zaradi lepega razgleda z vrha in z mnogimi drugimi možnostmi za oddih v naravi so pravi razlog za obisk tudi z vašimi mulci.

Koralpe (slovensko Golica) je pogorje v Avstriji, nedaleč od slovenske meje. V Avstriji pogorje predstavlja mejo med Koroško in Štajersko regijo, predvsem pa odlično lokacijo za izlete z mulci.

Lokacija: Koralpe, Avstrija

Najvišji vrh: Speikkogel (2.140 m)

Primerno za: mulce vseh starosti

Kdaj: vsi letni časi

Dostop: iz Slovenije čez mejo v Avstrijo na mejnih prehodih Dravograd ali Radlje (od mejnih prehodov cca 1h vožnje)

Čas pohoda: urejene pohodne poti so zelo dobro označene in enostavne. Do vrha boste potrebovali cca 1,5h.

5 razlogov zakaj obiskati Koralpe

1. Jez Golica / Stausee Soboth

V vročih poletnih dneh pa bo najbolj prijalo se osvežiti v velikem jezeru, jezu hidroelektrarne Golica. Okoli jezera se razprostira neokrnjena narava ter možen dostop do jezera kjerkoli, kar ni ravno pogosto za Avstrijska jezera. Kristalno čista voda, mir, neokrnjena narava, možnost izposoje čolnov, nekaj malega tudi gostinske ponudbe so razlogi, da lahko na jezeru preživite čudovit popoldne s svojimi mulci.

DSC_0373
Jez Golica, Koralpe
DSC_0387
Jez Golica, Koralpe
20170709_130435
Jez Golica, Koralpe

 

2. Čudoviti razgledi

Pogorje je na vrhu povsem golo in zato se iz njega razprostira čudovit razgled na vse strani. Nedvomno pa je najlepši razgled na domače vrhove, kjer se dobro vidi Karavanke, Kamniško Savinjske Alpe ter Julijske Alpe. Vaše mulce boste lahko poučili o naših najpomembnejših vrhov, saj je za male hribolazce smiselno, da prepoznajo vsaj pogled na Triglav.

DSC_1413
Čudovit razgled na vse strani, Koralpe
DSC_1383
Čudovit razgled na vse strani, Koralpe
DSC_1326
Čudovit razgled na vse strani, Koralpe
DSC_1348
Čudovit razgled na vse strani, Koralpe

 

3. Enostaven dostop

Če se želite podati na najvišji vrh, je priporočljivo, da se z avtom zapeljete iz Wolfsberga vse do rampe, ki prepoveduje vožnjo po cesti, katera pripelje vse do vrha. Tam parkirate in nato imate več možnosti za vzpon. Urejene pohodne poti so zelo dobro označene, enostavne ter lepo razgledne. Lahko pa se podate tudi z vozičkom, saj je cesta do vrha asfaltirana. Kakorkoli se boste podali proti vrhu, boste potrebovali cca uro in pol. Na vrh pa se lahko podate tudi s kolesom in če imate na voljo prikolico za mulce, bodo ti ob vožnji v strmi klanec nedvomno uživali. Vi pa boste za to potrebovali nekoliko več kondicije.

HANDALM 13
Koralpe so odlična izletniška pohodna točka tudi za najmlajše
DSC_1311
Na Koralpe lahko pridete tudi s športnim vozičkom
DSC_0107
Na Koralpe lahko pridete tudi s športnim vozičkom
DSC_0003
Na Koralpe lahko pridete tudi s športnim vozičkom

 

4. Pohodne poti

Po Koralpah so pohodne poti izredno lepo urejene. Poleg najvišjega vrha, na katerem se nahajajo gromozanski radarji, ki so najbolj prepoznaven del Koralp, vas bodo očarali še ostali vrhovi. Iz prelaza Weinebene se lahko podate na vrhove Handalm, Glashüttenkogel in Weberkogel. Trije enostavno dostopni in zelo lepi vrhovi, primerni za nošenje mulcev v vseh vrstah nosilk.

DSC_0078
Na vrhu, Koralpe
DSC_0063
Kupola je najbolj prepoznavni del Koralp, Speikkogel
1
Z mulci na Koralpe
WEBERKOGEL 5
Weberkogel, Koralpe
HANDALM 4
Handalm, Koralpe

 

5. Pozimi smučanje

Lepo urejena smučišča so primerna tudi za še povsem majhne mulce, katere boste šele naučili smučanja. Na svoj račun pa boste prišli tudi tisti starši, ki se boste želeli podati na turne smuke, saj Koralpe nudijo neomejene možnosti za smučanje izven prog. Manjše smučišče se nahaja tudi na prelazu Weinebene.

DSC_0319
Pozimi se na Koralpah tudi smuča
DSC_0314
Kupola v idilični zimski podobi, Speikkogel, Koralpe

 

Mateja je svetovna popotnica, katera je konec osnovne šole začela potovati s svojo babico. Njuna skupna potovanja so ju spremljala dobrih sedemnajst let in sicer je bilo zanju zadnje skupno potovanje, ko je Mateja bila prvič noseča. Prepotovali sta mnogo držav v Evropi, Ameriki, nekaj tudi v Aziji ter Afriki. Zaradi bolezni je njena babica nehala potovati, njeno mesto pa je najprej nasledila hčerka Suzi, kmalu za tem pa še sin Nej. Sedaj skupaj raziskujejo širni svet, gorski svet ter tudi jamski svet. Skupaj z očetom pa se vsi podajajo tudi v svet glasbe. Matejo lahko spremljate na FB srani Traveler Mateja Mazgan. Za več informacij o potovanju nam pišite na info@kamzmulcem.si.