Z otroki na mondeno Azurno obalo

0

Azurna obala je del Sredozemskega morja na skrajnem jugovzhodu Francije, ki vključuje tudi ozemlje kneževine Monako. Običajno z Azurno obalo poimenujejo obalo od meje z Italijo pa vse do Marseilla. Priljubljena je med tujci ter med mondenimi in bogatimi gosti. V turkiznem morju se bohotijo prestižne jahte, na cestah pa s svojim prodornim zvokom nase opozarjajo prestižni avtomobili. Vendar je Azurna obala še veliko več.

1. slika
Jahte se bohotijo vzdolž celotne Azurne obale, Cannes, Azurna obala, Francija

 

Destinacija: Azurna obala – Francija

Čas potovanja: avgust 2017

Dnevi na potovanju: 8 dni

Starost otrok: 8, 7, 4 leta

Primerno za otroke: vseh starosti

Vreme: Za Azurno obalo je značilno milo mediteransko podnebje, kjer se prepletata morski in kopenski zrak, kateri je zelo primeren za zdravljenje pljučnih bolezni. Značilna so vroča in sušna poletja. V času našega obiska se je dnevna temperatura gibala okrog 35 stopinj Celzija, zaradi česar smo bili prikrajšani za marsikatero raziskovanje. V bližini Saint Tropeza so v času našega obiska divjali obširni požari. Nasvet: Če želite raziskovati Azurno obalo se izognite juliju in avgustu, saj so takrat dnevne temperature previsoke. Če se želite kopati v morju jo obiščite junija ali septembra, ko dnevne temperature niso tako visoke, voda pa je prijetno topla. Za aktivno raziskovalne počitnice pa so najlepši spomladanski meseci.

2. slika
Podnebje ugaja tudi papigam vrste Mali Aleksander, Le Cannet, Azurna obala, Francija

Pot: Lahko se odpravite z letalom do Nice, z avtomobilom ali avtodomom. Mi smo se odpravili z avtomobilom in tako prevozili dobrih 1.000 km v eno smer do mesta Cannes, kjer smo bivali. Naša vožnja je trajala 13 ur s postanki. Od doma smo se odpravili v zgodnjih večernih urah in tako pot prevozili čez noč, ko so otroci večino časa spali.

Nasvet: gorivo natočite v Sloveniji preden prečkate mejo z Italijo saj je v Italiji gorivo precej dražje. Aktualne cene goriv in cestnin preverite na AMZS. V času našega potovanja smo za cestnino v eno smer odšteli 59 eur po Italiji in 7,00 eur po Franciji.

3 slika
Plačilni avtomati cestnine na francoski avtocesti

Namestitev: Priporočamo kampe ter apartmaje predvsem v predmestjih. Bližje kot boste obali vse bo dražje. Ob obali so nanizani prestižni hoteli katerih cene so zelo visoke. Mi smo bivali v predmestju Cannesa v Le Cannetu v privatnem studiu. Cene v trgovinah so bile v Le Cannetu primerljive z našimi oz. nekatere njihove znamke še cenejše kot pri nas.    

4 slika
Cene namestitev so ugodnejše v predmestjih, Azurna obala

Prevozi po Franciji: Če ne potujete s svojim avtomobilom priporočamo javni prevoz. Pri najetih avtomobilih poskrbite za zavarovanje, saj smo redko srečali nepoškodovane avtomobile. Gneča je povsod, parkirišč je premalo in izkoristijo vsako luknjo za parkiranje avtomobila ne glede na druge avtomobile. No naš je na srečo ostal cel, kljub temu da je bil ves čas parkiran na javnih parkiriščih. Gorivo je cenejše, če se zapeljete z avtoceste v mesto ob avtocesti.

5. slika
Navodila za javna parkirišča so vsa v francoščini, Azurna obala
4 destinacije na Azurni obali, ki so se nam najbolj vtisnile v spomin

 

1. Mondeno mesto CANNES

Nekoč ribiška vas, danes pa mondeno letovišče, katero je priljubljeno skozi celotno leto. Mesto je najbolj prepoznavno po vsakoletnem mednarodnem filmskem festivalu, ki se odvija v filmski dvorani Palace de Festivales.

6 slika
Pred filmsko dvorano je vedno gruča turistov, kateri se na rdeči preprogi nastavljajo objektivu, Cannes

 

Rdeča preproga pred filmsko dvorano je vedno polna turistov, prav tako je pestro dogajanje tik pred palačo. Ulični plesalci predstavljajo svoje plesne sposobnosti, v bližini se nahaja manjši otroški luna park, po ulicah brnijo prestižni avtomobili tujih registracij (v našem času veliko arabskih). Vso to dogajanje daje večernemu sprehodu  po promenadi poseben utrip.

7. slika
Tudi mi smo se sprehodili po rdeči preprogi ☺

Vsekakor ne morete izpustiti sprehoda po najlepši promenadi na Azurni obali, promenadi La Croisette. Tukaj so nanizani prestižni hoteli, restavracije in trgovine s prestižnimi blagovnimi znamkami. Nas je s svojim izgledom prepričal eden najdražjih hotelov Carlton, v katerem bivajo tudi slavni igralci v času trajanja filmskega festivala.

8. slika
Eden najdražjih hotelov na promenadi La Croisette – Carlton, Cannes, Francija

 

Ob strani filmske dvorane (ob glavni cesti), si lahko ogledate znamenite odtise rok igralcev, scenaristov in režiserjev na majhnih keramičnih ploščicah. Ploščice so položene po tleh vzdolž filmske palače.

9 slika
Naš najmlajši mulc proti Sylvestru Stallonu, ki ima neverjetno veliko dlan ☺

Našim mulcem so se v Cannesu najbolj vtisnile v spomin plaže, katere so pokrite z malenkost bolj grobim peskom. Brezplačne plaže najdemo na začetku in koncu promenade, ter v smeri La Bocce.

10 slika
Javna plaža ob filmski dvorani s pogledom na promenado La Croisette, Cannes, Francija

V predelu La Bocca, na koncu ceste Boulevard du Midi Louise Moreau, najdemo brezplačne javne plaže, na katerih najdemo tudi naravno senco pod palmami. Tukaj si lahko počitnice popestrite s katerim od vodnih športov. Do plaže se lahko odpravite z javnim prevozom ali avtomobilom, brezplačna parkirišča so tik ob cesti. 

11 slika
Plaža La Bocca, kjer najdemo tudi nekaj naravne sence pod palmami, Cannes, Francija
2. NICA

Kraljica Azurne obale, nekakšno velemesto na Azurni obali, ki je bilo še pred 170 leti le majhna ribiška vasica. Trenutno pa je z nekaj manj kot 350.000 prebivalci največje mesto na Azurni obali in peto največje mesto v celotni Franciji.

12 slika
Brez ogleda Nice, ne bi mogli zapustiti Azurne obale

Nica leži le nekje 30 km oddaljena od meje z Italijo. Kot turistično so jo odkrili Angleži v 19. stoletju po katerih je dobila ime tudi znamenita promenada Promenade des Anglais, katera je polna sprehajalcev, kolesarjev,…

13 slika
Pogled na znamenito angleško promenado Promenade des Anglais, Nica, Francija

V Nico smo se odpravili z avtomobilom. Parkirali smo na parkirišču pred pristaniščem pri griču Colline du Chateau. Cena parkirišča je odvisna od ure prihoda na parkirišče in se giblje od 1,20 eur do 2,40 eur na uro.

14 slika
Pogled na Niško pristanišče iz hriba Colline du Chateau, Nica, Francija

Nam najboljša točka v Nici je znameniti grajski grič Colline du Chateau, od koder je čudovit razgled na mesto, turkizno morje, angleško promenado in na drugi strani Niško pristanišče. Na hrib se lahko povzpnete peš po stopnicah ali z dvigalom.

15 slika
Na hrib Colline du Chateau smo se podali kar peš, Nica, Francija

Na hribu je velika površina zelenic, naravne sence, igral za otroke. Svetujemo, da si s sabo vzamete nekaj hrane, zadostno količino pijače in si tako pripravite en mini piknik, stran od vrveža Azurne obale. Za nas, ki se bolje počutimo v miru in na podeželju, je bil po nekaj dnevih vrveža ta hrib pravi balzam za dušo.

16 slika
Na hribu Colline du Chateau je poskrbljeno za zabavo naših najmlajših, Nica, Francija

Po sprostitvi na hribu, se odpravimo še na javno plažo Nice, katera nas kar vabi s svojim turkiznim morjem. Na plaži se nismo dolgo zadrževali, samo ohladili smo se v morju in se rahlo razočarani odpravili od tam. Panorama plaže je več kot fantastična, voda prijetno topla. Vendar pa plaža ni preveč primerna za otroke. Plaža je posuta z velikim kamenjem, katero je od sonca pregreto. Globina vode se v trenutku spusti, tako da niti odrasli ne dosežemo tal. Valovanje morja pa je poskrbelo še za to, da smo (dobesedno) komaj priplezali iz vode, vsi potolčeni od kamenja po katerem so nas potiskali in vlekli valovi. 

17 slika
Nad plažo v Nici smo bili kot družina z majhnimi otroki rahlo razočarani
3. Marineland ANTIBES

V zadnjem letu pred našim odhodom na Azurno obalo je pri naših mulcih potekala cela filmo manija Free Willy, Dolphins Tale in Flipperja. Zato smo se na željo naših mulcev podali v Marineland Antibes, da so lahko pobližje spoznali delfine, orke in druge morske živali. Park deluje kot izobraževalni center in skrbi za več kot 40 živalskih vrst.

18 slika
Prebivalca parka katera sta požela največje navdušenje naših mulcev, Antibes, Azurna obala, Francija

Tematski park je sestavljen iz petih področij ter Marineland Hotela s 3 zvezdicami. Seveda je za vsako področje posebej vstopnina. Področje  ki smo ga obiskali mi, je nekakšen živalski vrt z morskimi živalmi, kjer se ob določenih urah odvijajo predstave z delfini, orkami, morskimi levi. Ob tem pa poteka tudi izobraževalno predavanje v sklopu predstave katero spremljajo tudi posnetki, kako živali živijo v divjini.

19 slika
Ob določenih urah potekajo predstave živali, katere so hkrati tudi izobraževalne narave, Antibes, Francija

V parku bivajo tudi pingvini, plamenci lahko pa si ogledate tudi bazen z morskimi želvami ter akvarij poln morskega živeža. Med drugim imajo predstavljen tudi akvarij na temo Indijskega oceana, v katerem so plavale zanimive nam še nepoznane ribe.

20. slika
Akvarijski vrtec, Antibes, Azurna obala, Francija

Drugo tematsko področje parka je Marineland Laguna, kjer se lahko kopate ob bazenu z delfini. Za še dodatno doplačilo pa lahko čisto od blizu spoznate delfine, morske leve, orke lahko pa se potopite tudi k morskim psom.

21. slika
Delfini so s svojimi trenerji priredili cel spektakel, tudi žogali so se z občinstvom, Antibes, Francija

Preostala tri področja ki sestavljajo Marineland parku so še vodni park Aquasplash, park primeren za otroke Kid´s island (kot nekakšna kmetija z majhnimi živalmi in igrali) ter golf igrišče Adventure Golf.

22. slika
Na koncu predstave smo se lahko spustili do bazena z orkami, Antibes, Francija

Vstopnina: Najcenejše vstopnice lahko kupite na njihovi spletni strani. Vendar pazite, da kupite vstopnice vsaj nekaj dni pred obiskom, namreč bolj kot se bliža datum višja je cena vstopnic. Naša družina je preko spleta za dva odrasla in tri otroke odštela 123,50 eur. Če bi jih kupili na blagajni bi odšteli kar 174,00 eur.

4. MONAKO

Je ena najmanjših kneževin v Evropi in jo že od 13. stoletja obvladuje družina Grimaldi. Pogoj za obstanek kneževine so moški kraljevi potomci v nasprotnem primeru se kneževina upravno vrne pod oblast Francije. Monako je poznan po izjemno ugodni davčni politiki in je davčna oaza za številne bogataše, kateri se predvsem naseljujejo v Monte Carlu. Tukaj se odvija tudi vsakoletna dirka Formule 1 za veliko nagrado Monaka. 

23.slika
Monako vsako leto gosti dirko Formule 1

Mi smo Monako obiskali spotoma ob vračanju proti domu, zato smo se zaradi časovne stiske odločili, da se samo zapeljemo skozi kneževino, prevozimo en krog po progi Formule 1 in si s hriba ogledamo panoramo kneževine.

Nasvet: če se želite peljati po ringu Formule 1, pot naštudirajte že doma, saj je ni tako enostavno najti. Mi celotne proge po več poskusih nismo uspeli prevoziti. Prav tako bodite pazljivi z uporabo mobilnih podatkov, par minut uporabe vam lahko hitro dvigne račun za 50 eur višje. 

24 slika
Monako, Azurna obala

 

Članek je napisala mamica Renata, ki pravi: smo 5 – članska družina, katero sestavljamo mama Renata, ati Damjan ter trije fantje 8-letni Noel, 7-letni Nevio ter 4-letni Nigel. Obožujemo potepanja in raziskujemo nam še nepoznane destinacije. Mami vedno poskrbi za vso organizacijo, ati nas z veseljem zapelje na stran poti, da raziščemo čim več in prejmemo tudi kakšno dozo adrenalina. Fantje pa na vsakem potepanju poskrbijo za to, da nam nikoli ni dolgčas. Ko se vrnemo s katerega potepanja vedno sledi vprašanje otrok: “Gdaj spet kam gremo?. Za več informacij o potovanju nam pišite na info@kamzmulcem.si.