Z otroki na Mesečev zaliv v Strunjanskem parku

3
Pri informativni tabli od koder je tudi lep pogled na Mesečev zaliv

Vsem poznan zaliv na slovenski obali, natančneje v Strunjan, se imenuje Mesečev zaliv, saj ima obliko pol meseca, nad katerem se razpostira veličasten klif. Zaliv se nahaja v Krajinskem parku Strunjan po katerem poteka krožna učna pot. Pot vas mimo zaliva, nasada olj pripelje do znanega Belvedera, ki vas obdari z veličastnimi razgledi na italijansko obalo in Koper. Poleti primerno za krajši sprehod in osvežitev v morju, pozimi pa po toploto sonca, D vitamin in jod, ki zapiha z morja.

  • Primeren čas obiska: vse leto
  • Primerno za vreme: vse, razen dežja
  • Priporočen čas obiska: 1 – 1,5 ure
  • Primerno za otroke: dojenčki v nosilkah, malčki v nahrbtnikih, predšolski in šolski otroci.
  • Primerno za vozičkarje: ne
  • Primerno za pse: da
  • Parkiranje in izhodišče: Parkirišče Strunjan, GPS: 45.5319° N, 13.6028° E
  • Hrana: Restavracija Pinija

Sončen zimski dan smo izkotristili za pobeg na slovensko morje. Ob sončen in nevetrovnem dnevu je to en lepših družinskih izletov.

Mimo župnijske cerkve Marijinega prikazanja

1. Krožna učna pot po Krajinskem parku Strunjan

V Krajinskem parku Strunjan vas čaka krožna učna pot Strunjan v podobah morja s 15 vsebinskimi točkami (informativnimi tablami in ostalimi elementi) s katerimi spoznate park Strunjan ter urejenimi postajališči s klopmi. Pot je dolga 5,3 km, a jo lahko prehodite tudi le del. Začetek poti je Center Krajinskega parka Strunjan na Strunjanskih solinah. Če prehodite celotno pot, je ta dolga 1 h in 30 min.

Pot proti belem križu od koder se vam odpre tazgled na Mesečev zaliv
Pogled skozi luknjice na eni od informativnih točk, kjer si v lepe vremenu lahko ogledamo tudi Triglav
Pogled na Alpe

Po učni poti

2. Mesečev zaliv s klifom

Glavna “atrakcija” parka je vsekakor Mesečev zaliv oz. zaliv sv. Križa, za katerega nekateri pravijo, da je najlepši slovenski zaliv. Ime je dobil po svoji obliki, ki spominja na pol mesec. Mesečev zaliv je osrednji del Naravnega rezervata Strunjan. Velja za vročo točko biotske raznovrstnosti v celotnem Tržaškem zalivu, to pa zato ker dno zaliva prerašča morski travnik. Le-ti veljajo za pokazatelje čistosti morja.

Nad zalivom se dviguje 80 m visok klif, ki predstavlja najvišji flišnat klif na območju Jadranskega morja in najznačilnejši del Naravnega rezervata Strunjan.

Bodite pozorni na opozorila na spletu ali na lokaciji, če je varno do zaliva ali po klifu, saj je lahko pobočje krušljivo.

Mesečev zaliv in klif
Pri informativni tabli od koder je tudi lep pogled na Mesečev zaliv

3. Na Belvedere po najlepše razglede

Na izletu ne izpustite razgleda Belvedere, od koder vas nagradijo najlepši razgledi na Izolo in Tržaški zaliv. Ob jasnem vremenu lahko vidite grad Miramare, malo naprej še grad Devin, ki pa se zlije z naravo in ni tako viden.

4. Po urejeni poti mimo nasada olj

Na poti so se otoci poigrali na travniku nasada oljk. Ena izmed informativnih tabel obiskovalca informira tudi o oljkah in njihovih značilnostih.

Proti nasadom oljk
Ob informativni tabli

5. Kosilo v restavraciji Pinija ob morju

Za piko na i priporočamo kosilo v restavraciji Pinija, kjer si lahko postrežete pice, testenine in druge morske dobrote. Terasa je ob strunjanski obali, kjer se lahko med kosilo otroci onb nadzoru staršev tudi poigrajo. V bližini restavracije je otroško igrišče.

Restavracija Pinija ob obali Strunjana

Otroško igrišče v bližini

POBRSKAJ PO NOVI ZBIRKI KAMZMULCEM IZLETNIŠKIH KARTIC KARTIC!

Izleti v bližini:

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih me doživele s svojimi družinami. Za več informacij o izletu nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si ali v komentar.