Z otroki na Mavricij – potovalni nasveti za družine

3

“Mauritius was made first, and then heaven; and heaven was copied after Mauritius” je napisal Mark Twain. Prečudovite plaže, nešteto odtenkov modre, toplo tropsko podnebje, prijazni domačini, bogat živalski in rastlinski svet, aktivnosti za vso družino in mavrica tropskega sadja, so samo nekateri od razlogov, zakaj smo se že trikrat vrnili v naš mali raj.

Destinacija: Mavricijus

Čas potovanja: oktober – november

Časovna razlika: GMT +4 (Ljubljana +3 ure)

Dnevi na potovanju: prvi obisk 30 dni, drugi obisk 14 dni, tretji obisk 14 dni

Starost otroka: prvi obisk: 4,5 meseca, drugi obisk 4,5 leta, tretji obisk 7,5 let in 1 leto

Primerno za otroke: vseh starosti

Kosilo na plaži
Mavricij z dojenčkom (2012)
img_9457
Mavricij z mulcem (2016)

Mavricij z mulcem in dojenčkom (2019)

Raj za: ljubitelje rajskih plaž, popotnike in raziskovalce neokrnjene narave; dobre hrane; ljubitelje vodnih športov (kajtanje, srfanje, windsurfanje, SUP, potapljanje) in golfa ter za vse družinice, ki si želijo aktivnega a hkrati sproščenega dopusta.

Kaj vse lahko doživite z otroki na Mavricijusu, pa si preberite v našem članku “Mavricij – rajski otok za vse starosti otrok” – klik tukaj

Vreme: mi smo trikrat obiskali Mavricij tekom zimske sezone, kar pa še vedno pomeni sončno in tropsko vreme (28 stopinj). Temperatura vode je primerna za bikinke in boardshortse. Poletje, ki se prične z decembrom, prinaša še višje temperature in toplejše morje. Mavricij je tako primeren za obisk tekom celega leta. Najslabši meseci so maj – julij.

Le Morne plaža, ki je svetovno znana za kajtanje in (wind)surfanje
Nešteto odtenkov modre za potapljanje, Beachcomber Dinarobin

Let:

 • Prvi obisk: Emirates; Benetke – Dubaj – Mavricij; čas na letalu: 6+6 ur v vsako smer.
 • Drugi obisk in tretji obisk: Emirates; Düsseldorf – Dubaj – Mavricij; čas na letalu: 6+6 ur v vsako smer.
 • Transfer v Dubaju je odvisen od leta, ki ga vzamete – mi smo obakrat čakali med  2 – 4 ure, kar na dubajskem letališču zelo hitro mine.
 • Let na Mavricij ponujajo tudi: Air France, Turkish Airlines, Eurowings
 • Vizuma s slovenskim potnim listom NE potrebujete.
img_8659
Emirates zelo dobro poskrbi za otroke na krovu

Prevoz po otoku, ki je velik okoli 2000km2, je precej enostaven. Seveda se morate prvi trenutek privaditi na levo stran vožnje, ki se je ohranila zaradi britanskih kolonialistov. Ceste so solidne, med letališčem, prestolnico Port Louis in turističnimi obalami na severu, pa je speljana celo prava avtocesta. Prav tako pospešeno obnavljajo ceste, saj turizem vsako leto narašča. Najlažji način prevoza po otoku je najem avtomobila, nekateri pa si oglede otoka organizirajo tudi s taxiji. Kakršenkoli način pa izberete, bodite pripravljeni na dejstvo, da 30km traja približno 1 uro.

 • Za najem avtomobila kliknite tukaj oziroma pišite na info@si-on.com. Ponujajo različne tipe avtomobilov v najem ter ugodne cene.
img_9345
Če boste raziskovali otok, priporočamo terenski avto (Mavricijus z otrokom)

Ideje in priporočila za nastanitev

 • Če si želite ogledati čimvečji del otoka, priporočamo, da si splanirate teden bivanja na južnem delu, teden bivanja pa na severnem delu, kar počne zelo veliko turistov.
Booking.com
 • Iz naših izkušenj bivanja v različnih tipih nastanitvah, toplo priporočamo, da si za konec počitnic privoščite nekajdnevni oddih v resortu. Čeprav sva bila na začetku precej sumničava do njih, je bil 4 dnevni odklop v Beachcomber Dinarobin balzam za celo družino: najlepše plaže le korak stran, bazeni z nepozabnim pogledom na Le Morne, najboljši Mini club do sedaj in vrhunska hrana, so le nekateri razlogi, zakaj bi spet takoj ponovili naš program. Več o tem, zakaj naj si vsaka družina vzame nekaj dni za tako doživetje raja ter kaj od njega lahko pričakujete, pa v tem članku.

p.s. Zakaj na koncu počitnic? Da si najlepše prihranite za na koncu:)

Naša rezidenca (pritličje) v kolonialnem stilu- le korak stran od plaže in bazena (Beachcomber Dinarobin, Mavricijus)
Bazen in morje v enem pogledu (Beachcomber Dinarobin, Mavricijus)
Na drugi strani pa čudoviti Le Morne (Beachcomber Dinarobin. Mavricijus)
Z najlepšimi plažami (Beachcomber Dinarobin, Mavricijus)
In sprehajalnimi potmi – po resortu ali ob morju (Beachcomber Dinarobin, Mavricijus)
 • Bivanje v resortu smo v zadnjem primeru kombinirali z večinskim bivanjem v privatnih namestitvah. Letos smo imeli srečo, da smo se za dober teden združili dve družini in si tako poiskali odlično vilo z bazenom in vrtom za otroke. Kontaktirajte podjetje SION, ki ima v svoji bazi kar pestro ponudbo namestitev v okolici Le Morne – od enostavnejših apartmajev do prostornih vil z bazenom in tropskim vrtom.
Čudovita vila, primerna za 2 – 3 družine (Sion Mauritius)
Z ogromnim dnevnim prostorom, kjer so se mulci kar s kolesi vozili (Sion Mauritius)
 • Nam je še vedno eden in edini kraj za bivanje, Le Morne regija🙂 Neturističen, pristen, z bogato naravo, najlepšimi plažami in kot supr izhodiščna točka za raziskovanje otoka.

Zakaj vedno izberemo Le Morne za našo bazo

Le Morne je najbolj znana kajtarska točka otoka, s popolnimi razmerami za večino vodnih športov in še vedno dovolj odmaknjen od masovnega turizma. Prav tako je odlična iztočnica za odkrivanje večine zanimivosti otoka. Ne glede na to, kje boste nastanjeni, pa Le Morne dela nikakor ne izpustite, saj je tu narava čudovita, prav tako dom nekaterih najlepših plaž.

img_9800
Le Morne je pod Unesco zaščito (Mavricijus z otrokom)

Le Morne predstavlja “divji” del otoka, odmaknjen od masovnega turizma (pogled z Beachcomber Dinarobin)

Le Morne polotok je dobil ime po slikoviti skali Le Morne Brabant (556m), ki je zaradi svoje zgodovine, ko je ščitila pobegle sužnje, dobila tudi zaščito Unesca. Na skalo se lahko tudi sami povzpnete- in na vrhu vas nagradi s čudovitim razgledom. Z otroki boste lahko dosegli le določeno višino (okoli 800m), kar pa je še vedno dovolj za razgled. Ne pozabite na vodo!

Budget:

Za začetek bi rada priporočila, da taka potovanja rezervirate vsaj 6 mesecev vnaprej. Razen, če ste zelo prilagodljivi in iščete ultra last minute ponudbo.

 • let cca 800€ z Emirates, z malo sreče lahko dobite z Air France ali Turkish Air karte že od 400€ naprej.
 • apartma cca 60€ na noč
 • resorti so odvisni od termina bivanja, kako hitro rezervirate paket in kje. Priporočamo, da spremljate tudi nemške agencije (Ltur, ipd), saj imajo ponavadi najugodnejše ponudbe. Računajte pa nekje cca 150eur na noč in več.
 • rent a car cca 25€ na dan (odvisno od velikosti in starosti avta); mi smo že drugič zapored vzeli star terenski avto, saj je najbolj enostaven način prevažanja športne opreme, prava tako pa se na lokalnih cestah, ki so marsikje polne lukenj, veliko bolje obnese.
 • hrana in pijača v trgovini cenejša kot v Sloveniji, v restavracijah – kot v Sloveniji, najboljše pa, da si obrok privoščite kar od domačinov na plaži.
img_9567
Za odlično kosilo na plaži (s pivom) boste odšteli le cca. 4 eur (Mavricijus z otrokom)

Mi vedno pretiravamo s tropskim sadjem:)
Na plaži boste našli ponudbo svežega sadja (Le Morne plaža)
Obiščite restavracijo s tradicijo morsih specialitet (Le Capitaine, Mavricijus)
S terase boste imeli čudovit pogled na zaliv Grand Baie (Le Capitaine, Mavricijus)
Z veseljem smo preizkušali morske specialitete (Le Capitaine, Mavricijus)

Pomembno za starše

 • Jezik- s komuniciranjem na otoku ni težav, saj domačini dobro govorijo angleško (poleg francoskega in kreolskega jezika).
 • Otroška oprema- večino otroške opreme (posteljica, otroški sedež) si lahko izposodite pri lastnikih nastanitve. Če imate večje mulce (4 in več), priporočamo, da s seboj vzamete napihljiv sedež (mi uporabljamo Bubble Bum), čeprav smo jih mi vedno brezplačno dobili pri najemu.
 • Hrana- rajska izbira tropskega sadja in sveže morske hrane, lokalna zelenjava pa je precej omejena. Čimveč kupujte na plaži ali na tržnicah, kjer boste dobili boljše sadje kot v trgovinah. Prav tako si privoščite kosilo pri enem izmed lokalnih ponudnikov na plaži- mi nismo niti enkrat doživeli slabe izkušnje, ne z dojenčkom ne z mulcem. Če želite dobro morsko hrano, priporočam Grand Baie, morsko restavracijo La Capitaine. Neposredno ob zalivu, s čudovitim pogledom ter bogatijem menijem morske hrane. Hrana v resortu Beachcomber pa je bila pričakovano nadstandrdna, raznolika in vsak dan drugače tematsko obarvana.
Kokos je naša obvezna oprema, pomaga tudi pri dvigu odpornosti
img_9601
Mi se vedno najbolj veselimo mangota, papaje in ananasa (Mavricijus z otrokom)

Ena bolje pripravljenih lokalnih jedi je curry – na več načinov (Mavricijus)
Obiščite restavracijo s tradicijo morsih specialitet (Le Capitaine, Mavricijus)
S terase boste imeli čudovit pogled na zaliv Grand Baie (Le Capitaine, Mavricijus)
Z veseljem smo preizkušali morske specialitete (Le Capitaine, Mavricijus)
 • Zdravje- nobenih posebnih nevarnosti (razen komarjev!). Dobre bolnišnice so v bližini, prav tako so privat zdravniki na klic, v primeru nuje. Preberite pa si tudi kaj vsebuje naša potovalna lekarna.
 • Priprava za na pot- nobena dodatna cepljenja niso potrebna, ne pri dojenčkih, ne pri mulcih.

Preberite tudi 9 stvari, ki jih morate pravočasno urediti pred mednarodnim potovanjem

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Za več informacij mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si ali v komentar.