Z otroki na Lisco, kraljico Posavja

0

Lisca je zagotovo najbolj priljubljena planinska točka v Posavju. Njen vrh je 947 metrov nad morjem, na njem je radarska meteorološka postaja, pod njim pa dve planinski koči – Tončkov dom in Jurkova koča.

Nas je ne preveč zahteven vzpon navdušil z lepimi razgledi na vse smeri Slovenije, prostranim travnikom na vrhu, super otroškim igriščem in odličnimi palačinkami v Tončkobvem domu. Sami dobri razlogi, da se še vrnemo. 

Pogled iz Lisce proti Zasavju

Primeren čas obiska: vsi letni časi.

Primerno za vreme:  priporočamo obisk v suhem vremenu.

Priporočen čas obiska: 2 – 3 ure; pot do vrha cca 50 minut.

Primerno za otroke: dojenčki v nosilkah, malčki samostojno, večji predšolski in šolski otroci samostojno.

Zahtevnost: Pot ni zahtevna, se pa stalno vzpenja in je mestoma strma, zato pazite mljaše otroke, da jim kje ne zdrsne. Sicer pa je vzpon primeren tudi za malčke, ki zmorejo 45 minut samostojne hoje v hrib (glej spodaj opis za lažjo pot).

Primerno za vozičkarje: NE.

Primerno za psa: da, vendar naj bodo na povodcu.

Pot do izhodišča:  Iz Krškega, Mirne ali Zidanega Mostu se zapeljemo v Sevnico. V Sevnici pri pizzeriji Rondo, v krožišču zavijemo proti Planini pri Sevnici. Po približno petih kilometrih, pri vinski kleti Mastnak zavijemo levo (možno je iti tudi od tu za kar bi potrebovali 1 uro in 50 minut). Od tu se držimo desne in po dveh kilometrih pridemo do vasi Cirje iz katerega z mulci potrebujete cca 45 min za vzpon. Če želite vaš vzpon podaljšati, se ustavite na katerem od vmesnih parkirišč.

Parkirišče: Parkiramo na prostornem parkirišču.

Parkirišče pri vodnem zajetju Cirje

Na Lisco iz Cirja – skrajšana različica južnega pristopa na Lisco iz Krakovega

Mi smo se na Lisco odpravili po Pastirčkovi poti. Iz parkirišča zavijete desno, se vzpnete po asfaltni poti in nato vas smerokaz usmeri levo. To ije tudi izhodišče za strmejšo, plezalno različico, ki pa se jih zlahka izognete. Gre za lažji zpon, ki ga zmorejo tudi malčki, vendar je na trenutke pot ozka, zato za manjše otroke priporočamo vzpon po Lažji poti (opis spodaj), po kateri smo se mi vrnili nazaj do parkirišča.

Pot na lLisco po Pastirčkovi poti
Pot ni nevarna, je pa mestoma strma

V dolino smo se vrnili po lažji poti; in sicer smo se odpravili v smeri Breg in pri cerkvi sv. Jošta zavili levo, pod cerkev. Ta pot je tudi širša in mogoče bolj varna za samostojne malčke. Če se boste po njej vzpeli upoštevajte ta navodila:

Lažja pot: nekoliko zmernejša, a daljša možnost vzpona na Lisco iz Cirja vodi približno sto metrov po asfaltirani cesti levo proti vasi Polje, kjer se vrh zmernega klanca ob gozdni meji podamo po dobro uhojeni poti. Nad vikend hišicami se pot priključi markirani stezi proti cerkvi sv. Jošta. Od Cerja do cerkve sv. Jošta hodimo 25 minut, od tu pa je še 20 minut do vrha Lisce, skupaj torej 45 minut.

Zahtevnejša pot: Nad vasjo Cerje se prične pot desno pri vodnih zbiralnikih strmo vzpenjati po poti, ki je med planinci znana kot »pot čez skalce«. Zahtevnejši vzpon nas nagradi z lepimi razgledi na dolino reke Save in daleč proti Gorjancem. Do vrha Lisce hodimo 30 minut.

Še več možnosti za vzpon na Lisco si oglejte na spletni strani Planinskega društva Lisca iz Sevnice.

Hrana in prenočišče: Tončkov dom na Lisci 

Ponudba v Tončkovm domu na Lisci
Igrišče pred Tončkovim domom na Lisci

Poleg doma je otroško, košarkarsko in nogometno igrišče, vzletišče za jadralne padalce in zmajarje ter piknik prostori. V Tončkovem domu je 16 sob ter 45 ležišč. Prenočite lahko v eno, dvo, tri ali štiri posteljnih sobah. V treh gostinskih prostorih je 90 sedežev in točilnica. Pred domom je velika terasa, kjer lahko sprejmejo 80 gostov.

Na Lisci je ogromno prostora za igro

 

POBRSKAJ PO NOVI ZBIRKI KAMZMULCEM IZLETNIŠKIH KARTIC KARTIC!