Z otroki na Jamnik, po prelep razgled na vrhove Karavank

0

Zopet smo za idejo kam z mulcem na izlet pobrskali med top 20 pohodniškimi izleti v okolici Kranja, ki jih je Goodyear pripravil za svojo 20. obletnico. Čeprav je ena od naših družin na Jamniku že bila, so nas njihove fotografije prepričale, da ga obiščemo še enkrat. Jamnik je namreč odlična izletniška točka za družine in ostale pohodnike vseh starosti in kondicij, ki vas na vrhu nagradi z dih jemajočimi razgledi na Škofjeloško hribovje, ter vse do Karavank in Kamniško – Savinjskih Alp. Da pa ne bi ponovili enake poti, smo se odločili za pohodni izlet do Jamnika iz vasi Nemilje, ki je nova in manj poznana od poti, ki na Jamnik pelje iz Krope. Podroben opis poti iz Nemilj do Jamnika smo našli na strani Goodyear 20 poti.

IMG_0557
Čudoviti razgledi z Jamnika
 • Priporočen čas obiska: pol dneva do celega dneva.
 • Primerno za otroke: za otroke od 4 leta dalje, za mlajše v nosilkah in ruzakih, pot pa ni primerna za vozičke.
 • Primerno za vreme: vse, razen padavin, od pomladi do jeseni. Pozimi pot iz Nemilj do Jamnika odsvetujemo, raje izberite pot iz Krope.
 • Čas hoje: do dve uri v eno smer s 4+ letniki.
 • Primerno za pse: da, pravi raj.
IMG_0460
Na pot smo šli s štirimi mulci (od 5 do 11 let) ter kužiko:)
 • Pot: iz Ljubljane do vasi Nemilje (štartne točke) približno 50 min vožnje (44 km).
 • Pot do izhodišča: iz Ljubljane se odpravimo proti Nemiljam po AC, katero zapustimo na izvozu Naklo. Iz gorenjske smeri jo zapustimo pri izvozu Brezje. Od tu se peljemo do Savskega otoka v Kranju ter zavijemo desno proti Zgornji Besnici. Pot vodi naprej po slikoviti dolini, skozi Zgornjo Besnico do vasi Nemilje. V vasi se ustavite na levi strani pri gostilni, kjer boste lahko ogledali na tablo s turističnim zemljevidom in si pogledali smer pohoda.
 • Parkirišče: parkirišče je potrebno poiskati, urejenega parkirišča ni. Parkirate lahko ob poljskih poteh ali ob makedamski cesti za Jamnik. Ena od možnosti je tudi parkirišče pri gostilni (po predhodnem dogovoru!).
IMG_0450
Parkirate najlažje ob poti, Jamnik
Pot na Jamnik iz vasi Nemilje

Pot, ki do slovite gotske cerkvice na vrhu hriba pelje iz Nemilj, vodi po prijetno razgibanem gozdnem terenu. Ko prispemo v vasico Nemilje, sledimo glavni cesti, prečkamo most čez reko Nemiljščico in gremo še nekoliko naprej do table, ki nas usmeri desno na Jamnik.

IMG_0452
Štart iz vasi Nemilje, Jamnik
IMG_0461
Če izberete pot iz vasi nemilje, sledite markacijam in oznakam, Jamnik
IMG_0453
Izlet na Jamnik z otroki

Stranska cesta se vzpne mimo nekaj hiš, višje se po njej vzpenjamo pod kozolcem. Ko za kozolcem pridemo do zadnje hiše, to obidemo po desni strani, nato pa se usmerimo levo na ožji kolovoz. Od tu naprej je pomembno, da sledimo markacijam, saj nas lahko zavede kar nekaj stranskih poti. Prav tako si poskusite zapomniti vidnejše oporne točke, za kasnejši povratek nazaj.

Na začetku je pot precej strma in vodi čez gozd. Na poti lahko pričakujete kar nekaj vzponov, kar zna biti, predvsem v vročem dnevu, naporno za mlajše mulce.

IMG_0492
Pot na Jamnik vodi skozi gozd
IMG_0490
Z vzponi in spusti, Jamnik
IMG_0462
Ponekod je pot tudi precej strma, Jamnik
IMG_0514
Proti koncu poti, Jamnik

Pod vrhom se nam že prikaže ikonična cerkvica Sv. Primoža in Felicijana na Jamniku. Do nje nas loči še krajši sprehod po travnatem pobočju. Okolica cerkvice je zelo urejena, s klopmi za družinsko malico. Kar pa je najlepše na Jamniku, so razgledi, ki sežejo vse do Karavank in Kamniško – Savinjskih Alp.

IMG_0512
Še nekaj travnatih pobočij nas loči…
IMG_0526
In na vidiku je že cilj…
IMG_0545
Cerkvica Sv. Primoža in Felicijana, Jamnik
IMG_0547
Idilična za družinsko fotografijo, Jamnik
IMG_0555
In malico na urejenih klopeh, Jamnik
IMG_0562
Uživanje v razgledih, Jamnik
IMG_0479
Pot je bila precej naporna, ampak vsi 4 mulci so bili srečni, ko so skupaj prispeli na vrh, Jamnik

Izleti v okolici: 

Pomembno za starše:

 • Pot je na trenutke strma in precej zaraščena – potrebno je slediti markaciji, saj vas lahko zavede kar nekaj stranskih poti.
 • Na izletni točki ni gostinske ponudbe, zato si s seboj vzemite malico in dovolj tekočine.
 • S seboj vzemite tudi odejo, saj imate lahko piknik.
 • Pot je v večini gozdna, torej senčna, a je hrib na cerkvici na soncu, zato vzemite s seboj tudi zaščito proti soncu.
 • Za otroke, ki so še premajni ali niso vajeni hoditi navkreber vzemite nahrbtnike za nošenje otrok ter izberite pot iz Krope.

GOODYEAR_600x400_banner

Objavo je podprlo podjetje Goodyear, ki pa ni vplivalo na vsebino članka. Hvala podjetju Goodyear za zaupanje, saj nam na ta način omogočajo, da si pokrijemo vsaj del stroškov, ko raziskujemo  vedno nove poti z našimi mulci in mulkami.

Sem mamica šolarju Eriku in dojenčici Freyi, trenutno živeča v nemškem Kölnu in velika ljubiteljica potovanj. Sem navdušena kajtarka, potapljačica in inštruktorica pilatesa. Tako so naša potovanja večinoma stvar iskanja krajev, kjer smo aktivni, predvsem pa krajev, kjer se imamo vsi fajn.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime