Z otroki na Barbados – potovalni nasveti za družine

0

Barbados ti nudi vse. Izjemne ljudi, sproščeno vzdušje, mir in divjino na atlantski obali ter turkizno morje in peščene plaže na karibski strani otoka. Naravo v svoji prvobitnosti, izjemne potapljaške dogodivščine, odličen veter za športne navdušence in kar je najbolj pomembno- presrečnega otroka 24 ur na soncu in zraku.

IMG_9949
Napis, ki te pozdravi na letališču

Barbados je majhna otoška državica, ki se nahaja na skrajnem vzhodu Karibskega otočja. Več stoletij kolonialne zgodovine je pustilo otočku močan pečat, viden na vsakem koraku – od nasadov sladkornega trsa do plantaž in destilarn pijače, ki izhaja prav iz Barbadosa – ruma! Za množico bolj ali manj premožnih turistov je otok raj na zemlji, za okoli 300.000 prebivalcev pa urejena in varna država, ki je po osamosvojitvi leta 1966 prevzela večji del zakonodaje in ureditve bivšega kolonialnega gospodarja Anglije in izkoristila naravne danosti za razvoj turizma.

Več kaj početi z otroki na Barbadosu, si preberite v prispevku: Barbados z otroki –  11 razlogov za obisk karibskega bisera.

Destinacija: Barbados, Karibsko otočje, Christ Church (Silver Sands)

Čas potovanja: marec 2015

Časovna razlika: GMT -4 (Ljubljana +5 ur)

Dnevi na potovanju: 14

Starost otroka: 2 leti in 9 mesecev

Raj za: popotnike in raziskovalce neokrnjene narave; ljubitelje vodnih športov (kajtanje, srfanje, windsurfanje, SUP, potapljanje); ljubitelje kolonialne zgodovine; za družine, ki iščejo čisto, toplo morje, peščene plaže in rajske kotičke; za romatične duše in tudi vse ostale.

Primerno za otroke: vseh starosti

Vreme: Barbados ima skozi celo leto ugodne temperature zraka in morja. Glavna turistična sezona poteka od decembra pa do aprila, saj je uradno od maja do septembra deževno obdobje. Zadnja leta so se deževnemu obdobju uspešno izognili.

Za vodne športe so najboljši meseci od decembra do marca, ko je statistika vetra zelo ugodna. Se pa tudi tukaj marsikaj spreminja in tako naj bi bil letošnji januar popolnoma brez vetra. V času najinega obiska sva imela super vreme in odličen veter za neizmerno uživanje kajtanja.

Let: letalska družba Condor; Frankfurt – Grenada (Karibi) – Barbados; čas na letalu 10 ur v eno smer. Do Nemčije sva z mulcem letela z Germanwings, Klagenfurt – Köln, do Frankfurta pa smo šli potem z avtom. 14 tedenski strošek na najcenejšem letališkem parkirišču (Holiday Parking) nas je prišel 70€. Pot od parkirišča do terminala traja 15min z brezplačnim avtobusom.

Pot z letališča do lokacije: Ker je otok precej majhen (34 x 23 km), si vsepovsod zelo hitro. Naša pot od letališča do apartmaja je trajala 15min s taksijem in nas stala 20USD. Cene za taksi so predpisane s strani države, je pa skoraj vedno dodatno doplačilo za več kosov (ali večje kose) prtljage.

Namestitev: deAction Beach Appartments, Silver Sands, Christ Church.

Če bi si lahko narisali idealno lokacijo, bi bila točno ta. Imeli smo vse kar smo potrebovali in kar bi si lahko želeli. 24 ur glasbe valov in morja, pogled s terase na plažo in najboljši kajt spot na otoku, veliko teraso za Erika in najino večerno posedanje, dve spalnici, veliko in opremljeno kuhinjo in samo en apartma pod nami. Poleg apartmajske hiše pa še deAction Beach bar, če sva si zaželela še kakšne druge kuhinje kot moje. Ravno dovolj dogajanja čez dan, da je čas letel in ravno dovolj miru za našo družinsko idilo.

IMG_9950
Naša idilična hiška na glavni kajt plaži

Prevozi po otoku: Ceste so v solidnem stanju, vendar slabo označene, oznake in smerokazi pa v temi nevidni. Če dodamo še to, da se vozi po levi strani in da veliko ljudi ponoči hodi ob cesti, kjer ni razsvetljave, dobimo pravo cestno pustolovščino. Mi smo prvih 10 dni uporabljali zgolj javni prevoz, ki je tukaj res zelo praktičen, ugoden in hiter, in tako avtomobila za obisk plaž ali večjih mest nismo potrebovali. Avto pa priporočamo vsaj za par dni, saj določenih skritih kotičkov otoka, predvsem pa vzhodne obale, z javnimi prevozi ne moreš doseči.

  • Avtobusi: v kolikor potuješ po jugu ali zahodu otoka, se lahko zaneseš nanje. Državni avtobusi so modre barve in ustavljajo le na označenih avtobusnih postajah, vozijo pa tudi rumeni avtobusi, ki so v privatni lasti. Cena obeh je 1USD za pot, ne glede od dolžine vožnje- ali je samo postaja ali cela pot. Predšolski otroci imajo vožnjo zastonj.
  • Privatni kombiji: nosijo oznako na tablicah ZR. Ta prevoz smo največkrat uporabljali, čeprav med lokalci ni najbolj priljubljen, saj ustavijo kjerkoli, potnikov je ponavadi več kot sedežev in imajo prižgano lokalno postajo z glasno reagge glasbo. Nam je bilo popotovanje z njimi pravo (pozitivno) doživetje. Cena poti je enaka kot pri avtobusih.
  • Najem avtomobila: Najem stane od 40USD na dan dalje, odvisno kakšne želje imaš glede udobja in dolžine trajanja najema. Dodatno si moraš urediti še lokalno vozniško dovoljenje, ki stane 5USD. Otroški sedeži so prav tako dodatno doplačilo. Mi smo s seboj prinesli prenosni napihljiv avto sedež BubbleBum, ki se je odlično obnesel.
  • Taksi: nima metra. Cena za destinacijo je predpisana s strani države, vedno pa se je za ceno potrebno vnaprej dogovoriti. .
IMG_9758
Naš največkrat uporaben prevoz, “ZR” privatni kombiji
IMG_9725
Naš preprosti rent-a-car

Denar in budget:

Uradna valuta je Barbadoški dolar (BDS), ki ima fiksno menjavo z Ameriškim dolarjem 2:1. Povsod na otoku vzamejo obe valuti, cene pa so povsod navedene v BDS. V kolikor plačaš v USD ti večinoma vrnejo nazaj v BDS. Previdnost je potrebna proti koncu dopusta, saj lahko lokalno valuto v USD zamenjaš le na letališču, seveda proti visoki proviziji. Prav tako lahko na banki zamenjaš EUR v USD.

Barbados ni poceni. Ni pa potrebno, da je drag kot se zdi na prvi pogled. Navade moraš prilagoditi lokalnim in hrani, ki je imajo največ, saj drugače lahko že v trgovini plačaš tudi do 3x več kot v Sloveniji (za uvoženo in nam “domačo” hrano).

Naši okvirni stroški:

  • Leti Frankfurt – Barbados od 500€ naprej (last minute ponudbe smo zasledili tudi od 250€ naprej)
  • apartma 100USD na noč (lahko tudi precej ceneje, če ti lokacija ni najbolj pomembna)
  • rent a car od 40USD na dan naprej (odvisno od tipa vozila in trajanja najema)
  • javni prevoz 1USD za vožnjo, predšolski otroci se vozijo brezplačno
  • hrana in pijača v trgovini in v restavracijah sta dražji od naših, saj večino hrane uvozijo
  • vstopnine v parke in muzeje, med 15USD in 30USD, otroci do 5. leta imajo večinoma prost vstop

POMEMBNO ZA STARŠE 

1. Temperatura vode – voda je zelo topla, tako na atlantski, še bolj pa na karibski strani otoka (okoli 25, 26 stopinj in tako primerna tudi za dojenčke.

IMG_9748
Toplo karibsko morje

 

2. Hrana – v trgovinah in po restavracijah je generalno dražja od domačih cen, predvsem ker večino hrane uvozijo. Barbadoška hrana je rezultat otoške mešane kulture, od Anglije pa vse do Afrike. Nekatere glavne njihove jedi so: flying fish, ki je njihova nacionalna jed in se večinoma pripravlja pečena in servirana v hamburger bombici; macaroni pitabakalar; pijače pa poleg znamenitega ruma, limonada in ingverjev čaj. Svežega sadja sem pričakovala veliko več kot je ponudbe. Še najbolj sočne so: lubenica, melona, papaja in banane. Sadje in zelenjavo je najbolje kupiti pri lokalnih ponudnikih, ki prodajajo največkrat kar ob cesti, ali pa na eni izmed tržnic.

IMG_9799
Najbolje založena tržnica v Bridgetown
IMG_9793
Sveža riba je ena pomembnejših jedi na otoku

 

 

3. Otroška oprema – dopisujem moj nujni seznam opreme, ki sem jo vzela s seboj:

Elektronska varuška, da lahko mirno uživate v solo večeru na terasi, medtem ko otrok spi.

Napihljiv prenosni avto sedež BubbleBum– izdelek smo prvič vzeli s seboj na pot in se je odlično obnesel! Ponavadi rent a car hiše mastno zaračunajo najem otroškega sedeža, s tem pa veliko prihranite. Izdelek je priročno zložen za v prtljago, lahko nastavljiv, varen za uporabo in je po mojem mnenju primeren za otroke že od cca. 3. leta dalje (proizvajalec ima navedeno od 4. leta)

Vozička mi sicer nismo vzeli s seboj, so pa ceste na Barbadosu vozičkom prijazne. Priporočam zložljivega, zaradi lažje logistike.

4. Zdravje – večjih nevarnosti za zdravje tukaj ni. Nujna oprema pa so izdelki:

Proti komarjem in po piku – v kolikor piha, je ta nadloga majhna, v brezvetrnih dneh pa so precej nadležni. Repelente lahko dobite povsod na otoku ali pa si že doma naredite naravno mešanico, ki je pri nas fantastično delovala- za komarje in po piku.

Sončne kreme – sonce na Barbadosu je zaradi njegove lege res izjemno močno in se je potrebno dobro zaščititi s kremo in pokrivalom. Sama že od rojstva Erika zaupam znamki La Roche Posay, ker me še nikoli ni razočarala na naših eksotičnih potovanjih in na otroški koži.

Po sončenju – porabila sva celo 200g pakiranje, tako da je tudi to obvezna oprema.

Zdravila in mazila, ki jih običajno vedno vzamete na pot. Preberite si več nasvetov v našem članku Potovalna lekarna

IMG_9962
Naša obvezna nega

5. Jezik – uradni jezik je angleščina, tako da je sporazumevanje res enostavno.

6. Elektrika – ameriška vtičnica. Priskrbite si adapter za v elektriko že v Sloveniji ali na letališču.

7. Zabava (brez otroka) 

Otok ponuja vrsto zabave za nočne ali zgodnje ure, ki jih mi nismo preizkusili. Ena možnost je Oistins, kjer se ribja pojedina nadaljuje dolgo v noč, z živo glasbo in plesom ali pa Lawrence Gap, 1.3 km dolga ulica, v okrožju Christ Church na jugu otoka, ki je najbolj poznano mesto za nočno življenje in dobro hrano.

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Za več informacij o potovanju mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si