Z otroki med dišeče narcisne poljane

0

Mesec maj je idealen čas za obisk vasi pod Golico, kjer si lahko ogledamo in se sprehodimo med dišečimi narcisnimi poljanami.

Primeren čas obiska: najbolj priporočamo izlet maja, zaradi edinstvenih polj cvetočih narcis. Izlet pa je seveda lep v katerem koli letnem času.

Priporočen čas obiska: dve uri do cel dan

Primerno za otroke: dojenčki v nosilkah, malčki  predšolski, šolarji

Oddaljenost od Ljubljane: 72 km

Primerno za vreme: vse, razen dežja

Izhodiščna točka: Planina pod Golico, Plavški Rovt ali Jesenice

Primerno za pse: psom prijazna izletna točka

golica
Dišeče narcise v mesecu maju

 

Najlepši in najbolj dišeč sprehod bomo opravili v vasi Plavški rovt. Parkiramo lahko pri kapelici v vasi, kjer si ogledamo zemljevid. Na poti bomo srečali tudi tablo, kjer si lahko preberemo več o narcisah ali ključavnicah, kot jih imenujejo domačini. Geocacherje pa med sprehodom čaka še zakladek. Več o Geocaching, si preberite v našem članku Postanite geolovci.

V teh dneh, ko so narcise v polnem razcvetu, pa lahko obiščemo tudi različne prireditve, ki so pod okriljem Turističnega društva Golica.

Dodatne aktivnosti v bližini:
1. Pohod po stari rudni poti

Če imamo več časa, se v Planino pod Golico oziroma Savske jame lahko odpravimo peš. Iz Jesenic vodi Stara rudna pot, na kateri izvemo, kako so včasih železovo rudo iz Savskih jam vozili v plavže na Jesenice. Pot je dolga dobrih 8km, za kar boste potrebovali okvirno 4 ure hoje.

  • Začetna točka: Murova
  • Končna točka: Savske jame
  • Višinska razlika: cca 600 m
  • Primerni letni čas: pomlad, poletje, jesen
  • Primernost: skupine, šole, otroke, družine
  • Zahtevnost: Lahka pohodna pot
liki
Z mulci po Stari rudni poti

 

2. Obisk kmetije Smolej – Uric in ogled Alp v malem

V Planini pod Golico se lahko ustavimo na Kmetiji Smolej – Uric, kjer lahko jahamo konje, se peljemo s kočijo – tudi med narcisami, otroci pa lahko tam preživijo vikend ali celo počitnice ob spoznavanju kmečkih opravil, običajev in živali.

V bližini cerkve si lahko ogledamo maketo Alpe v malem, ki jo je izdelal domačin Cene Razinger.

alpe
Maketa Alp

 

3. Vzpon na Španov vrh ali Golico

Če se želimo povzpeti malo višje, se podamo v Španov vrh. Z mulčkom bomo vrh dosegli v dobri uri. Ali pa se podamo na Golico, za kar z mulčkom potrebujete dve uri in pol.

naslovna_thumb
Vsak mulc bo užival sprehod med narcisnimi poljanami, Golica
DSC_0804
Z otroki na Golico
DSC_0726
Golica je tudi psom prijazna točka
DSC_0648
Cvetoče narcisne poljane, Golica

 

Družina Klinar rada aktivno preživlja prosti čas in raziskuje (ne)poznane dele Slovenije in sveta. Mami jih vodi do različnih zakladkov, oči pa ima najraje vetrovne kraje, kjer surfa, otroka pa se vedno na svoj način zabavata zraven. Za več informacij o izletu nam pišite na info@kamzmulcem.si.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime