Z otroki do mlinčkov in slapa po poti pod Storžičem (Učna pot Trstenik)

2

Vsem ljubiteljem neokrnjene narave z lepimi razgledi in majhnimi presenečenii za otroke priporočamo, da obiščete krožno pot pod Storžičem. Sprehajalno – učna pot Trstenik “Pot pod Storžičem”, poleg neokrnjene narave, ponudi zanimivosti, kot so mlinčki, manjši slap, idilično cerkvico, planinski dom in prečudovite razglede.

Idilična vaška cesta vas pripelje do neokrnjenega gozda pod Storžičem. Že sam pogled na Kamniško Savinjske Alpe v ozadju je pomirjajoč. Čeprav se tokrat ne boste povzpeli na vrh 2132 metrov visoke gore v zahodnem delu Kamniško-Savinjskih Alp, boste vseeno deležni lepih razgledov, čudovite narave in svežega zraka.

Tudi tokrat smo idejo za izlet dobili na spletni strani podjetja Goodyear 20 potiGoodyear namreč letos praznuje 20. obletnico in v ta namen so zbrali 20 zanimivih izletov v okolici Kranja. Razdeljeni so na pohodne, tekaške, kolesarske in učne poti. Več o njihovih predlogih, si lahko ogledate tukaj.

Pot pod Storžičem nekaj časa poteka tudi po asfaltni cesti
Pot pod Storžičem nekaj časa poteka tudi po asfaltni cesti

Primeren čas obiska: vse leto

Primerno za vreme: vse, razen dežja

Priporočen čas obiska: 3 – 4 ure

Primerno za otroke: dojenčki v nosilkah, malčki v nahrbtnikih, večji predšolski in šolski otroci.

Pot pod Storžičem ni zahtevna, je pa razgibana
Pot pod Storžičem ni zahtevna, je pa razgibana

Zahtevnost: Lahka krožna pohodna Pot pod Storžičem je dolga približno 6 kilometrov in se v prvem delu rahlo vzepnja, vmes pa so le krajši strmi vzponi. Kljub temu, da pot ni posebej zahtevna, boste z otroki zagotovo hodili vsaj 2 uri, brez pavze, zato jo priporočamo vsem samostojnim pohodnikom, ki prehodijo več kot 1 uro samostojne, razgibane hoje. Za vse ostale priporočamo nosilko. Lahka pohodna obutev je obvezna.

Pot pod Storžičem ni primerna za vozičke
Pot pod Storžičem ni primerna za vozičke, priporočamo nosilko

Primerno za vozičkarje: NE

Pot do izhodišča: avtocesto zapustimo na izvozu Kranj zahod in sledimo tablam za Golnik. V Tenetišah zavijemo desno proti Trsteniku. Peljemo čez vas in kak kilometer iz vasi zavijemo levo v breg, proti vasi Povlje. Peljemo tudi čez njo in se ves čas vzpenjamo v hrib. Kakšnih 600m severno nad vasjo se nahaja informativna tabla za Pot pod Storžičem.

Parkirate lahko pri informativni tabli za Pot pod Storžičem
Parkirate lahko pri informativni tabli za Pot pod Storžičem

Parkirišče: Na parkirišču pri informativni tabli lahko pustite svoje vozilo. GPS: 46.329572, 14.376845

Čudovit razgled na dolino nas preseneti že čisto na začetku poti
Čudovit razgled na dolino nas preseneti že čisto na začetku poti

Pot nadaljujemo po asfaltni cesti. Po par 100 metrih vzpenjajoče se ceste dosežemo drugi del vasi in kmalu pridemo do gozda. Tam zagledamo oznako zeleno P2 Pot pod Storžičem, ki nas bo spremljala celo pot. Žal poleg mini tabel ni večjih z razlago zanimivosti ob poti, zato smo bili veseli, da smo si na začetki poslikali tablo “Sprehajalno – učna pot Trstenik “Pot pod Storžičem” in tako sproti prebirali o zanimivosti, ki smo jo dosegli. Če želite, pa si lahko predhodno natisnete letak, ki je dostopen tukaj

Ko pridemo do gozda zagledamo oznako P2 - Pot pod Storžičem
Ko pridemo do gozda zagledamo oznako P2 – Pot pod Storžičem

Pot se vzpenja po gozdni cesti Studenci, nato se najprej odcepi desno, po nekaj deset metrih pa znova zagledamo oznako in zavijemo levo na gozdno pešpot, ki pelje do sedla za Goro Sv. Lovrenca. Oznaka za Sv. Lovrenc je napis z rdečo na drevesu, za tablo.

Oznaka P2 Pot pod storžičem nas vodi na gozdno stezico
Oznaka P2 Pot pod storžičem nas vodi na gozdno stezico
Zavijemo levo, v smer sv. Lovrenc
Nato zavijemo levo, v smer sv. Lovrenc
Po gozdni stezici do Srečkovh mlinčkov
Po gozdni stezici do Srečkovh mlinčkov

Pot se vije po gozdni stezici in kmalu zaslišimo šum potoka Milka. Ob potoku nas pričakajo klopce za počitek in Srečkovi mlinčki za raziskovanje.

Srečkovi mlinčki in potok Milka na Poti pod Storžičem
Srečkovi mlinčki in potok Milka na Poti pod Storžičem
Ob našem obisku so bili aktivni samo trije mlinčki, saj smo pot obiskali po obilnem deževju
Ob našem obisku so bili aktivni samo trije mlinčki, saj smo pot obiskali po obilnem deževju

Višje ob potoku se nahaja manjši slap Brinca. Pot do njega je spolzka, zaraščena in polna podrtega drevja, zato previdno z mlajšimi otroki. Slap je res skromen, zato ne bodite preveč razočarani.

Pot do slapa Brinca, višje ob potoku Milka (Pot pod Storžičem)
Pot do slapa Brinca, višje ob potoku Milka (Pot pod Storžičem)
Podrto drevje ob potoku Milka na poti do slapa Brinca
Podrto drevje ob potoku Milka na poti do slapa Brinca
Slap Brinca je manjši slap potoka Milka
Slap Brinca je manjši slap (Pot pod Storžičem)

Vrnete se po isti poti nazaj do klopc, kjer lahko pojeste malico in naredite pavzo, saj bodo mlinčki in potok pritegnili marsikaterega mulca. Pot nadaljujete tako, da prečkate potok, kjer se pot strmo vzpne. Kmalu boste zagledali tablo P2, ki vas bo usmerila desno.

Pot vas vodi čez čudovit smrekov gozd (Pot pod storžičem)
Pot vas vodi čez čudovit smrekov gozd (Pot pod Storžičem)
Pot se mestoma strmo vzpenja, Pot pod Storžičem)
Pot se mestoma strmo vzpenja (Pot pod Storžičem)
Sledite oznakam za sv. Lovrenc in se povzpnite v hrib (pot pod storžičem)
Sledite oznakam za Sv. Lovrenc in se povzpnite v hrib (Pot pod Storžičem)
Eden zadnjih vzponov, preden dosežemo cerkev sv. lovrenca (Pot pod Storžičem)
Eden zadnjih vzponov, preden dosežemo cerkev Sv. Lovrenca (Pot pod Storžičem)

Na tem delu se pot združi z t.i. Gamsovo potjo. Sledimo oznakam, ki vodijo v hrib in po kakšnih 15 minutah bomo dosegli cerkvico Sv. Lovrenca.

Idiličen pogled na cerkev sv. Lovrenca
Idiličen pogled na cerkev sv. Lovrenca

S sedla za goro Sv. Lovrenca se razprostira čudovit razgled: vidimo Julijske Alpe, Jelovico in Krvavec, v dolini pa idilične gorenjske vasice. Žal nismo imeli časa za daljši postanek saj nam je z gora grozila nevihta, zato smo pohiteli do Planinskega doma na Lovrencu oz. Koče nad malo pečjo, ki se nahaja približno pet minut pod cerkvijo.

Pogled na nevihtno ozadje, pred spustom v dolino (pot pod Storžičem)
Pogled na nevihtno ozadje, pred spustom v dolino (Pot pod Storžičem)
Sestop proti koči
Sestop v smeri planinskega doma

V planinskem domu na Lovrencu smo se okrepčali z domačo bučno juho in kranjsko klobaso. Žal nas je kmalu ujel dež, vendar smo se kljub temu odpravili naprej do izhodišča. Prijazna oskrbnica nam je podarila dežnik in pogumno smo se odpravili do avta, za kar smo potrebovali več kot pol ure hoje. Upamo, da se kmalu odpravimo še na Gamsovo pot in prijazni oskrbnici vrnemo dežnik.

Igra v domačem peskovniku pri Domu na Lovrencu
Igra v domačem peskovniku pri Domu na Lovrencu
Domača bučna juha in kranjska klobasa za kosilo
Domača bučna juha in kranjska klobasa za kosilo

Od doma navzdol vodi makadamska pot, ki se priključi večji cesti za Bašelj. Ko pridete do prvih hiš, zavijete desno na pot do Babnega Vrta. Do križišča z javno cesto se sprehodimo po širši makadamski cesti pod krošnjami dreves mimo opuščenega kamnoloma.

Lepi razgledi, kljub dežju
Lepi razgledi, kljub dežju
Prijazni oslički ob poti
Prijazni oslički ob poti
Pogled nazaj prosti kmetiji in Storžiču
Pogled nazaj proti kmetiji in Storžiču

Kljub dežju je bil sprehod po gozdu čudovit. Ko smo prispeli do asfalta, smo spet zavili desno v hrib in še preden smo dosegli veliko kmetijo, zavili levo proti vasi Povlje. Nato smo sledili asfaltni cesti in se preko Povelj vrnili nazaj na izhodišče. Zadnji del, ki pelje v hrib, je bil še najtežji od celotne poti, saj se pot v hrib po asfaltu kar vleče. Še posebej, če dežuje 🙂

Vsekakor se bomo pod Storžič z mulci še vrnili, saj nam je bil krožna pot zelo všeč. Verjetno bomo naslednjič izkoristili izhodišče v vasi Bašelj in se podali na Gamsovo pot. Za vse ljubitelje manj znanih kotičkov Gorenjske pa priporočamo še naslednje izlete:

 Dodatni predlogi za izlet v okolici:

Objavo je  podprlo podjetje Goodyear, ki pa ni vplivalo na vsebino članka. Hvala podjetju Goodyear za zaupanje, saj nam na ta način omogočajo, da si pokrijemo vsaj del stroškov, ko raziskujemo  vedno nove poti z našimi mulci in mulkami. 

GOODYEAR_600x400_banner