Z mulci varno na smučišče

0
Smučanje z mulci v Kranjski Gori

Preživeti sončen zimski dan na snegu je ena izmed naših najljubših zmiskih aktivnosti. Odkar se je naš starejši mulc naučil smučat, pa ga radi preživimo tudi na smučišču. Minule praznike smo se za par dni odpravili v Kranjsko Goro, ki pa je zaradi izjemne gneče in pomanjkanja naravnega snega dala kar nekaj iztočnic za razmislek o varnosti otrok na smučišču. Tukaj je nekaj naših nasvetov:

1. Varnost se začne pri smučarski opremi

 

Pred vsako smučarsko sezono dobro preglejte opremo. Ker tudi sami kombiniramo izposojeno, rabljeno in novo opremo, je zelo pomembno, da preverimo:

  • V kakšnem stanju so smučarski čevlji in če so vsi deli funkcionalni (pri rabljenih bodite pozorni na zaponke).
  • Ali so smuči primerno pripravljene. Če niso, jih odpeljemo na servis.
  • V kakšnem stanju so vezi na smučeh in tudi ali je kilaža na vezeh nastavljena na težo vašega otroka v smučarskih čevljih. Če kilaža ni primerno nastavljena, se lahko zgodi, da se ob padcu vez ne bo odpela, kar pa lahko privede tudi do zloma noge.
  • V kakšnem stanju so smučarska očala in čelada.
Opremo za varno smučanje za deklice najdete v Hervisu
Opremo za varno smučanje za deklice najdete v Hervisu

Da je čelada obvezen del smučarske opreme za otroke do 14. leta, ni treba posebno poudarjati. Zato izbiri čelade posvetite posebno pozornost. Če vaši otroci hitro izgubijo ali pozabijo očala, pa razmislite o čeladi z vizirjem, saj je vizir že vgrajen v čelado. Nekaj modelov najdete v Hervisu: Čelada z vezirjem Alpina in čelada z vezirjem Black Cervice

Čelada z vezirjem Hervis)
Čelada z vezirjem (Hervis)

 

Da bo vaš otrok še posebej zaščiten pred udarci in poškodbami, pa razmislite tudi o nakupu zaščite za hrbet, saj absorbirajo morebiten padec in s svojo večplastnostjo in prilagodljivo hrbtno oblogo dobro ščitijo hrbtenico.

Zaščito za hbet lahko kupite v Hervisu
Zaščito za hbet lahko kupite v Hervisu

Kaj vse še potrebujete za brezskrben dan na smučišču, si lahko ogledate in obkljukate v Obvezen seznam stvari za na sneg.

Opremo za varno smulanje za fante najdete v Hervisu
Opremo za varno smulanje za fante najdete v Hervisu
2. Če je možno, otroke vključite v tečaj smučanja

 

Nam se je odločitev o tečaju zelo dobro obnesla. Otrok je pridobil samozavest in samostojnost na smučišču, predvsem na vlečnicah. Če imate možnost in sami niste smučarski učitelji, vam toplo priporočamo vsaj kak dan ali dva s smučarskim učiteljem.

Ko se boste odpravili na smučišče z zelo majhnimi otroki, pa pametno izberite mesto za prve zavoje. Na najbolj popularnih smučiščih zna biti na sončen dan izjemna gneča, zato se vam splača preveriti tudi manjša smučišča, kot je Soriška planina. Več idej majhnih smučišč si lahko preberite tudi tukaj.

Gneča na traku za najmlajše v kranjski Gori
Gneča na traku za najmlajše v Kranjski Gori
3. Preden se podate na prvo vožnjo, se ogrejte – velja za celo družino!

 

Ogrevanje je del varne smuke. Vsekakor je pomembno, da otrok ogrevanje vzame kot del smučarskega dneva. Da bo bolj zabavno, naj vsak družinski član pokaže 2-3 vaje, ostali pa naj ponovijo. Otrokom boste tako najboljši zgled.

Preden se podate na progo, se ogrejte varno na smučišče)
Preden se podate na progo, se ogrejte (varno na smučišče)
4. Varno na vlečnico ali sedežnico

 

Predvsem pri mlajših otrocih, ki še ne zmorejo dosti koncentracije, je izjemno pomembno, da se naučijo varno vstopati in izstopati iz vlečnice in sedežnice. Majhni otroci največkrat začnejo na traku ali preprosti vlečnici in nadaljujejo s krogci.

Otroke naučite pravilnega sestopa iz vlečnice
Otroke naučite pravilnega sestopa iz vlečnice

Predvsem pri vrtčevskih otrocih zna biti vstop na sedežnico zahtevnejši, saj sami še niso dovolj visoki, da bi lepo sedli na sedež. Če ste sami z njimi na 3- ali 4-sedežnici naj imajo zaporo med nogami. Drugače pa poskrbite, da sedijo med dvema odraslima osebama in da pravočasno spustite in dvignete zaporo.

Manjše otroke moramo še posebej paziti na sedežnici
Manjše otroke moramo še posebej paziti na sedežnici
5. Naučite otroke osnovna pravila vožnje po progi

 

Vključevanje, križišča, gneča… smučanje po progi z otroki je včasih bolj nevarno kot kolesarjenje z njimi v prometu. Zato jih naučite osnove:

  • Da se ne ustavljajo sredi proge, na ozkih delih ali pod prelomnico.
  • Ko se vključujejo na smučišče, naj vedno pogledajo gor po progi in počakajo, da bo dovolj varno, da se vključijo na smučiše.
  • Da so pozorni na križišča.
  • Da so pozorni na razne opozorilne table, kot so zaprte proge, križišča, oznake za počasno vožnjo.
  • Da vedo, do kje je proga in kaj pomeni, če smučajo izven urejenih prog.
  • Da upočasnijo, ko se približujejo sedežnici ai vlečnici.
Naučite otrok osnov varnega smučanja po progi
Naučite otrok osnov varnega smučanja po progi
6. Naredite več postankov

 

Če ste tudi vi začeli smučati še v časih, ko smo bili s starši prvi na smučišču, vmes pojedli kak sendvič, spili čaj in do konca “izrabili” smučarsko karto, se verjetno tako kot mi sprašujete kako smo to sploh zmogli? Razlogov je verjetno več. Je pa dejstvo, da je danes smučanje hitrejše in nas zato vse skupaj tudi bolj utrudi. Žičnice so hitrejše, oprema je hitrejša, na progi pa je praviloma tudi večja gneča. Zato brez pomislekov naredite dovolj postankov, da se otroci lahko odpočijejo in ne silite otrok, da smučajo “do konca”, če kažejo znake utrujenosti. Raje za začetek kupite dopoldansko karto, ko so otroci in proge še sveže in izkoristite par uric na smučišču.

Zaslužen postanek in malica ob smučišču Lačni Kekec, Kranjska Gora)
Zaslužen postanek in malica ob smučišču (Lačni Kekec, Kranjska Gora)
7. Bodite zgled

 

Divjanje po progi, smučanje brez čelade, smučanje izven urejenih prog, vrivanje v vrsti za sedežnico… vse to vidimo na smučiščih. Zato bodite vsaj sami zgled svojim otrokom in jim tako na najbolj učinkovit način pokažite kaj je prav in kaj ne. Prilagodite hitrost in način smučanja svojim izkušnjam, telesni pripravljenosti in snežni podlagi ter vremenskim razmeram.

Otroku naj bo zgled cela družina. Tudi babice in dedki :)
Otroku naj bo zgled cela družina. Tudi babice in dedki 🙂

 

Objavo je podprlo podjetje Hervis, Šport in moda d.o.o. Hvala za zaupanje, saj nam na ta način omogočajo, da si deloma pokrivamo stroške med odkrivanjem in raziskovanjem vedno nove poti z našimi mulci in mulkami. 

 

Smo mamice »rojenih« popotnikov. Nismo rade preveč časa doma. Nismo tudi rade predolgo v eni državi. Vedno aktivne z mulci in v iskanju luštnega preživljanja časa kot mame.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime