Z mulci v Tropski raj med orhideje, metulje in papige

4

Te dni se v Pomurju, natančneje v Vrtnem centru Kurbus na Meleh v bližini Gornje Radgone, odvija sedma razstava orhidej. Rastlinjak vrtnega centra so pridne roke zaposlenih dva meseca spreminjale v pravi Tropski raj, kjer nas pričaka več kot 3.000 orhidej in okrog 600 živo pisanih tropskih metuljev. V posebnem prostoru, kjer bodo mulci zagotovo najbolj uživali, nas med orhidejami in metulji pričakata še dve tropski papigi ari – Jaka in Suzi.LokacijaVrtni center Kurbus, Mele 2, 9252 Radenci

Trajanje razstave: 23. 2. 2018 – 25. 3. 2018

Takšna razstava orhidej se je v Vrtnem centru nazadnje odvijala pred štirimi leti. Priporočamo, da si jo ogledate v večernih urah, ko ni toliko obiskovalcev.

Odpiralni čas v času razstave: Od ponedeljka do petka: 7.00 – 19.00 ure , sobota: 7.00 – 17.00 ure, nedelja: 8.00 – 17.00 ure

Vstopnice: Odrasli: 7,00 eur, otroci nad 7 let: 5,00 eur, družinska vstopnica: 20,00 eur.

Slika 1
Cvetoči paviljon ob vstopu v Tropski raj – Tropski raj Mele

 

Primerno za: razstava je primerna za obiskovalce vseh starosti. Ob ogledu ne boste ostali ravnodušni tudi če niste ljubitelji cvetja. Celoten ambient poskrbi za to, da se počutite kot v pravljici.

Slika 2
Cvetoči raj v vrtnem centru – Tropski raj Mele

 

Tropski raj je predstavljen v rastlinjaku na nekje 700 kvadratnih metrih. Skozi razstavo je speljana potka, katera nas ob zvokih dežja, grmenja, petja ptic popelje med več kot 150 različnimi vrstami orhidej. Med njimi so tudi takšne orhideje, katerih pri nas ni možno kupiti in so uvožene iz drugih evropskih držav, nekatere tudi iz Tajvana.

Slika 3
Sprehod skozi tropski raj v večernih urah ima poseben čar – Tropski raj Mele

Na ogled so različne vrste orhidej od tistih najcenejših in nezahtevnih, katere lahko dandanes kupimo na vsakem vogalu pa vse do tistih za katere je treba odšteti več kot 100 eurov in zahtevajo posebno nego, da zacvetijo v vsej svoji lepoti in da sploh preživijo.

Slika 4
Botanične orhideje vsekakor pritegnejo pozornost – Tropski raj Mele

 

Mojo pozornost so še posebej pritegnile botanične orhideje, so resnično posebne, cvetovi nekaterih botaničnih orhidej sploh niso niti približno podobni orhidejam, katere poznamo iz trgovin in katere krasijo naše domove.

Slika 5
Botanična orhideja v vsej svoji lepoti – Tropski raj Mele

 

Naših mulcev same orhideje niso preveč zanimale, ko je kateri opazil kakšno barvno kombinacijo katera mu je bila všeč se je za trenutek ustavil in si jo na hitro pogledal. Bolj so jih pritegnile rastline mesojedke ter ribnik poln zlatih ribic, obkrožen s cvetočimi orhidejami.

Slika 6
»Cvetoči« ribnik poln zlatih ribic – Tropski raj Mele

 

V tropskem raju je poskrbljeno tudi za počitek oziroma bolje rečeno za relaksacijo. Ob sprehodu skozi razstavo srečamo več klopc, kjer si lahko obiskovalci spočijejo in resnično uživajo ob zvokih deževnega gozda ter ob pogledu na rastline.

Slika 7
Preživeti dan s knjigo v roki v enem izmed kotičkov za počitek v tem raju bi bilo sanjsko – Tropski raj Mele

 

Po ogledu prvega dela razstave pa nas na koncu čaka še tisto najslajše, kjer se zadržimo najdlje časa. Prostor, kjer med vsem tem cvetjem prosto frfotajo živopisani tropski metulji.

Slika 8
Metulji se nahajajo tudi po tleh, zato previdnost pri hoji po rastlinjaku ne bo odveč – Tropski raj Mele

 

Tropske metulje so pripeljali v obliki bub iz Kostarike in se tukaj v tropskem vrtu izlegajo.

Slika 9
Bube tropskih metuljev – Tropski raj Mele

 

Glavni zvezdi Tropskega raja pa sta vsekakor papigi Jaka in Suzi, kateri sta prišli iz Mini Zoo Landa iz Slovenskih konjic in se tukaj zelo dobro počutita. Jaka je bolj družabna papiga, katero lahko tudi pobožate, če ji boste simpatični vam bo stopila tudi na roko. Če je pri volji pa spregovori tudi nekaj besed. V glavnem Jaka se dobro počuti v družbi med tem ko je Suzi raje višje in bolj opazuje dogajanje iz višine.

Slika 10
Glavna zvezda razstave, Jaka, se giblje v bližini obiskovalcev – Tropski raj Mele
Slika 11
Suzi raje opazuje dogajanje iz višine – Tropski raj Mele
Slika 12
Ob izhodu lahko izbirate med različnimi spominki, izdelki in orhidejami katere bodo v teh mrzlih dneh prinesle toplino v vaš dom – Tropski raj Mele

 

Ogled razstave lahko združite z obiskom Doživljajskega parka Vulkanija ali z obiskom katerih bližnjih term.  Preberite si v linkih naša doživetja.

Članek je napisala mamica Renata, ki pravi: smo 5 – članska družina, katero sestavljamo mama Renata, ati Damjan ter trije fantje 8-letni Noel, 7-letni Nevio ter 4-letni Nigel. Obožujemo potepanja in raziskujemo nam še nepoznane destinacije. Mami vedno poskrbi za vso organizacijo, ati nas z veseljem zapelje na stran poti, da raziščemo čim več in prejmemo tudi kakšno dozo adrenalina. Fantje pa na vsakem potepanju poskrbijo za to, da nam nikoli ni dolgčas. Ko se vrnemo s katerega potepanja vedno sledi vprašanje otrok: “Gdaj spet kam gremo?. Za več informacij o potovanju nam pišite na info@kamzmulcem.si.