Z mulci po Prekmurju

0

Prekmurje, zlasti pa Goričko, med slovenskimi turisti ne veljata ravno za vročo turistično destinacijo, kar je po svoje le dodaten plus za vse, ki uživamo v odkrivanju novega in zanimivega. Zato smo se prejšnji vikend z malima princeskama odpravili ravno v tisto smer. Prva postaja? Babica v Prekmurju.

Moja babica že nekaj časa prebiva v Prekmurju, kamor je z Dolenjske pobegnila zaradi ljubezni. Že nekaj časa smo imeli v načrtu obisk tamkajšnjega Expanoja in okolice, a nekako nikoli ni prišlo na vrsto. Saj veste, vedno se nam nekam mudi. Tokrat pa je bilo drugače. Takoj zjutraj smo se z Dolenjske odpravili na pot, zato smo babico na hitro pobrali v centru Murske Sobote in se odpravili proti Expanoju. Žal pot do tam ni v celoti urejena s pločnikom, zato pot s kolesom za otroke ni možna.

1. Expano park

Punci so takoj navdušila igrala. Urejena in čista, posejana s klopicami in (za zdaj še) manjšim drevjem so bila popolna za kratek oddih in počitek na soncu ob sladoledu iz bližnje kavarne. Dan je bil sicer nekoliko prehladen, da bi se kopali v jezeru, zato smo si le hitro namočili tačke. Ker je bila mlajša z 2 letoma še premajhna, sva se v Expano odpravili jaz in 4-letnica. Mene je navdušil že sam pogled na sodobno arhitekturo stavbe, ki v tem okolišu sicer res izstopa, a  na dober način. Ob vstop naju je pričakal kratek 3D film o prvih murskoboških prebivalcev, ki zaradi svoje odlične izvedbe in prepričljive 3D grafike navduši tudi najmlajše obiskovalce, starejše pa prepriča s svojo vsebino. Naprej naju je razstava vodila skozi 22 interaktivnih točk, preko katerih sva s pomočjo najsodobnejše digitalne tehnologije, kot so npr. hologrami, spoznavali lepote in lastnosti Prekmurja. Sva rekli, da bova vstopili le za kakšne pol ure, da na hitro pogledava, na koncu pa sem jo morala po 2 urah praktično zvleči ven, ker je bil čas za kosilo.

Ta čas sta mlajša hči in mož zunaj dodobra preizkusila igrala in športne površine okoli paviljona. Za otroke in ostale ljubitelje gibanja so na voljo fitnes naprave, plezalna stena in celo motorični park, ki te preprosto povleče vase. Če imate nekoliko več časa, si lahko v Expanoju izposodite tudi kolesa in se z njimi zapeljete okoli jezera, na voljo so tudi otroški sedeži. Za zaščito (čelade) poskrbite sami.

Expano park

Celoten koncept je dobro premišljen in primeren za vse starosti in letne čase.

 • Primeren čas obiska: vsi letni časi. Ob suhi zimi je mogoče uživati tudi v vseh zunanjih površinah, sam paviljon pa je odprt celo leto. Kopanje v jezeru je primerno predvsem v poletnem času.
 • Primerno za vreme: obisk zunanjih površin priporočamo v lepem vremenu, za obisk Expanoja pa lahko izkoristite tudi kak deževen dan. Kopanje v jezeru predvsem v lepem poletnem vremenu.
 • Priporočen čas obiska: vsaj 3-4 ure
 • Primerno za otroke in vozičke: odlična ideja za družinski izlet, saj ponuja veliko gibalnih možnosti za otroke vseh starosti, primerno tudi za vozičke.
 • Primerno za pse: seveda, vendar naj bodo okoli paviljona na povodcu. Smo pa v jezeru opazili, da se kopajo tudi psi.
 • Parkirišče: brezplačno parkirišče neposredno ob paviljonu
 • Oddaljenost od centra Murske Sobote: 30-45 min peš ali 5 min z avtom.

2. Krajinski park Goričko z Vulkanijo

Ker nismo želeli hiteti, smo tisto noč na veliko veselje vseh prespali kar pri babici, naslednji dan pa smo se že zgodaj zjutraj odpravili proti Goričkem z načrtom, da končno vsaj malo spoznamo te konce in morda odkrijemo našo novo najljubšo destinacijo. V kolikor se boste tudi vi v Prekmurje odpravili za več dni in v teh krajih nimate kakšnega prijatelja ali družinskega člana, ki bi vam lahko ponudil prenočišče, si lahko na tej povezavi www.apartmaji-slovenija.com poiščete ugodne apartmaje, ki bodo služili kot odlična izhodiščna točka za večdnevno raziskovanje teh krajev.

Za Goričko smo dobili kar nekaj predlogov, kaj bi si lahko ogledali in izkusili, vse od pustolovskega parka Vulkanija, gradu Grad pa do Bukovniškega jezera, tropskega vrta v Dobrovniku in Moravskih Toplic.

Odločili smo se, da tokrat dan posvetimo obisku Vulkanije, ki se nama je glede na starost otrok zdela najbolj primerna, ostalo pa si prihranimo za naslednji vikend izlet, ki gotovo ni daleč.

Z družino v Vulkanijo

Iz Murske Sobote smo se odpravili v smeri proti Avstriji in uživali v razgledu na obdelane ravnice in štorklje. Parkirali smo na urejenem parkirišču pri Vulkaniji. Ogled smo pričeli v Geološkem muzeju, kjer je 4-letnica uživala v interaktivni razstavi ob spremljavi krta Olija, starševska polovica družine pa v informativnih zapisih in razstavljenih geoloških zbirkah. Mlajšo smo zamotili predvsem z iskanjem krta Olija.

Simbol Prekmurja so tudi štorklje

Ogled muzeja je bil odličen uvod pred Vulkanijo, kjer smo si najprej ogledali animacije, nato pa se ob spremstvu in zaščiteni s čeladami (ki jih priskrbijo tam) spustili v čisto pravi vulkan. Tudi tukaj je celoten koncept dobro premišljen, saj jim je uspelo zanimive informacije združiti z animacijami, s katerimi celotno tematiko približajo tudi mlajšim otrokom. Ogled je zaradi svojih interaktivnih točk zlasti primeren za šolske otroke, najde pa se tudi kaj za mlajše.

Vulkanija, razlaga ob vulkanski mizi in Oli
Vulkanija, na 3D podzemnem vlaku
 • Dostop: Celotna pot iz Murske Sobote do Vulkanije traja skoraj natanko pol ure, če pa prihajate iz Ljubljane, pa pot traja približno dve uri. A verjemite, se splača 🙂
 • Vstopnice: cene vstopnic za Vulkanijo so za otroke do 5. leta brezplačne, za otroke med 6. in 15. letom stanejo 7,00 €, za odrasle 10,00 €, upokojenci, študenti in dijaki pa bodo zanjo odšteli 8,00 €. Družinam z 2 otrokoma priporočamo nakup družinske vstopnice, ki stane 25,00 €. Vstopnica za Vulkanijo vključuje tudi obisk Geološkega muzeja in kamnoloma, če pa bi želeli hkrati obiskati še grad Grad, boste za vstopnico odšteli 8,00 € za otroke med 6 in 15 let, 9,00 € za dijake in študente, 12,00 za odrasle , upokojence pa 10,00 €. Za družine se cena dvigne na 32,00 €, otroci pa imajo seveda v spremstvu staršev brezplačen vstop. Cenik vseeno preverite tukaj.
 • Delovni čas: od aprila do oktobra je Vulkanija odprta od torka do nedelje od 10.00 do 18.00, ob ponedeljkih je zaprto. Vodeni ogledi v tem času so na voljo ob vsaki polni uri med 10. in 17. uro.  Od marca do novembra je doživljajski park odprt od torka do nedelje od 10.00 do 16.00, vodeni ogledi pa so vam na voljo vsako polno uro med 10. In 15. uro. Priporočamo, da za rezervacijo termina pokličete na njihovo kontaktno telefonsko številko.
 • Letni čas: Vulkanijo lahko obiščete skozi vse leto in poleti uživate v ohlajenem, pozimi pa ogrevanem prostoru. Če nameravate ogled nadaljevati tudi proti gradu in drugam, priporočamo vremenu primerno obutev in oblačila za na prostem.
 • Primerno za otroke: obisk doživljajskega parka priporočamo vsem starostnim skupinam, saj so poskrbeli, da se tam najde nekaj za vsakogar. Sam park je morda nekoliko manj primeren za mlajše od 3 let, a je veliko odvisno od tega, kaj vaše otroke navdušuje. Ogled je možen tudi z vozičkom.
 • Hrana in pijača: v samem parku in muzeju hrane in pijače ni na voljo, zato priporočamo, da s seboj prinesete malico, vsekakor pa dovolj vode. Po ogledu se lahko okrepčate v eni od dveh bližnjih restavracij.
Sem mamica navihane triletnice, skrbnica dveh prisrčnih psičk, punca, raziskovalka na projektih o velikih zvereh, podiplomska študentka in predvsem velika ljubiteljica narave ter vsega živega v njej.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime