Z mulci po Krških Alpah, Avstrija

0

Zaradi izredno lepih razgledov, varnih ter lepo označenih poti, dobre gostinske ponudbe, lepih cest do izhodišča, parka za otroke in še mnogo so Krške Alpe nedvomno en izmed bolj zanimivih enodnevnih izletov v sosednjo Avstrijo.

Krške Alpe, nemško Gurktaler Alpen, ležijo na avstrijskem Koroškem. Zaradi čudovitih vrhov, kateri so v večini enostavno dostopni, so Alpe odlična točka za pohod z mulci. Ena izmed bolj atraktivnih točk v Krških Alpah je narodni park imenovan Nockberge.

Lokacija: Avstrija, Krške Alpe

Vrhovi: Falkert (2308m), Falkertköpfl (2197m), Rodresnock (2310 m), Schwarzkofel (2168 m).

Izhodišče: Heidi Alm

Dostop: zapeljemo se do Celovca ali do Beljaka, kjer v obeh krajih gledate za smer Feldkirchen. V kraju Feldkirchen nadaljujemo v smeri prelaza Turacher Hohe. Med potjo boste zasledili smerokaz levo za planino Heidi Alm ter jezero Falkertsee. Po vzpenjajoči cesti sledite do njenega konca, kjer je izhodišče.

Priporočen čas obiska: za mulce predvsem v času, ko ni snega (v času zime so tam urejena smučišča)

Primerno za: mulce vseh starosti. Na vse vrhove je možno le peš. Zaradi enostavnih in lepo označenih poti, so poti primerne za vse starosti otrok. Manjše seveda posadite v nosilke ali nahrbtnike.

DSC_0718
Lepo označene poti po Krških Alpah v Avstriji

 

Čas hoje: da prehodite vse štiri vrhove potrebujete cca 4 h

Raj za: ljubitelje narave in miru

Priporočljivo za starše: Predno se z otroki odravite v gore, si preberite tudi članek “13 stvari, ki jih ne smete pozabiti, ko se z otroki odpravljate v hribe.

Heidi Alm

Heidi Alm je turistična točka z nekaj lesenimi kočicami ob jezeru. Odlična izhodišča na okoliške vrhove, prav tako pa tudi zimska izhodiščna točka za smučišče. Tako vi kot vaši mulci boste nedvomno uživali, saj je tam na voljo otroški park, sprehajalne poti, gorske pohodniške poti, prenočišča, restavracije z odlično hrano, pozimi pa tudi smučišča.

V osrčju borovega gozda se nahaja otroški avanturistični park Heidi Alm. Predstavlja zgodbo znane Heidi ter njenih prijateljev iz risarskih serij. Park je odprt od sredine maja do konca oktobra.

DSC_0681
Heidi Alm, Krške Alpe

 

Iz Heidi Alm na Falkert 

Parkiramo v bližini Falkertsee, od koder nas smerokazi usmerijo na okoliške vrhove. Najbližji in hkrati tudi precej visok ter razgleden je vrh Falkert. Po občutku lahko povem, da se je na omenjen vrh podajalo največ pohodnikov. Proti vrhu je več označenih poti. Izbirate lahko med potjo po dolini in do sedla ali po grebenu, samo za starše brez mulcev ali pa z večjimi mulci pa se lahko podate tudi po zavarovani poti, ki vodi naravnost čez skale. Na vrhu Falkerta se nahaja visok križ ter čudoviti razgledi naokoli.

FALKERT 3
Falkert, Krške Alpe
DSC_0714
Falkert, Krške Alpe
DSC_0695
Razgled iz Falkerta na Heidi Alm, Krške Alpe

 

 

 

Iz Falkerta na Rodresnock ter Schwarkofe

Iz vrha Falkerta nadaljujemo po grebenu in v dobre pol ure pridemo na drugo stran doline, kjer se mogočno dviga vrh Rodresnock. Pot je izredno lepo razgledna ter kot vse ostale poti v tem predelu, lepo označena. Okvirno slabe pol ure naprej pa lahko pridemo na vrh Falkertkopfl, kateri je bistveno manj izrazit. Največja atrakcija za mulce med potjo so krave, ki ležerno poležavajo naokoli in pa predvsem radovedne koze.

DSC_0763
Pobočja Rodresnocka, Krške Alpe
DSC_0778
Pobočja Rodresnocka, Krške Alpe
DSC_0728
Rodresnock in razgledi naokoli, Krške Alpe
DSC_0737
Rodresnock in razgledi naokoli, Krške Alpe

 

 

 

 

Za povratek preko Falkertkopfl

Iz Rodresnocka in Schwarkofela bi se sicer lahko podali po dolini nazaj na izhodišče in bi bili v cca 1,5 h že na cilju. A ker je na teh vrhovih zares čudovito, priporočam da se podate nazaj v smeri Falkerta, katerega lahko obhodite pod vrhom ter se po grebenu podate še na Falkertkopfl. Manj izrazit, a kljub temu zelo razgleden vrh, od katerega imate do izhodišča le eno uro.

DSC_0717
Lepo označene poti po Krških Alpah v Avstriji

 

Mateja je svetovna popotnica, katera je konec osnovne šole začela potovati s svojo babico. Njuna skupna potovanja so ju spremljala dobrih sedemnajst let in sicer je bilo zanju zadnje skupno potovanje, ko je Mateja bila prvič noseča. Prepotovali sta mnogo držav v Evropi, Ameriki, nekaj tudi v Aziji ter Afriki. Zaradi bolezni je njena babica nehala potovati, njeno mesto pa je najprej nasledila hčerka Suzi, kmalu za tem pa še sin Nej. Sedaj skupaj raziskujejo širni svet, gorski svet ter tudi jamski svet. Skupaj z očetom pa se vsi podajajo tudi v svet glasbe. Matejo lahko spremljate na FB srani Traveler Mateja Mazgan. Za več informacij o potovanju nam pišite na info@kamzmulcem.si.