Z mulci na smuči – nasveti za varen in zabaven začetek

0

V današnjem času se stvari odvijajo hitreje in bolj organizirano, saj imamo na urniku vedno več dejavnosti, časa pa vedno manj. Zato želimo za minimalen vložek energije, maksimalne rezultate in to takoj. Tudi smučanje ni izjema.

Primerna starost za postavitev otroka na smuči je od tretjega, ali četrtega leta dalje. Na prve težave lahko naletimo že pri izbiri smučarske opreme za našega malčka. Obisk športne trgovine nas seznani z dejstvom, da je izbira opreme, tako za otroke kot odrasle, precejšna. S kvaliteto opreme je povezana tudi cena. Boljše kot so smuči, dražje so. Veliko staršev se zato odloči, za izposojo opreme pri prijateljih ali znancih ali pa za obisk vsakoletnih smučarskih sejmov, ki štartajo pred začetkom smučarske sezone. Vse več staršev se odloči za nakup tudi preko spleta, saj nam vpis otroška smučarska oprema, v brskalniku prikaže 114.000 rezultatov, kar pomeni da gre za zelo obsežno ponudbo. Ker otroci hitro rastejo lahko premajhno opremo posodimo naprej prijateljem, ali pa jo prodamo na naslednjem sejmu. Kljub temu, da imamo doma mulca začetnika moramo poskrbeti, da je oprema primerna in redno servisirana, saj ne želimo, da otrok pride domov ožuljen zaradi nakupa premajhnih pancerjev, ali pa da je prikrajšan dnevnega smučanja, zaradi nenamazanih smuči (zelo pogost pojav!)

Preden se spustimo, povadimo na "suho"
Preden se spustimo, povadimo na “suho”

Na začeteku smučarske kariere lahko obiščemo manjša smučišča, kjer lahko preizkusimo interes in voljo malčka. Smučišča, ki so primerna za prve korake naših mulcov so;

Če vas zanimajo tri manjša slovenska lokalna smučišča, kliknite tukaj

Cene kart se gibljejo od 6,5€ do 15€ za otroke in od 10€ do 25€ za odrasle. Ponekod je možen tudi nakup družinskih kart s katerimi lahko dodatno prihranimo.

Večji smučarski centri, kot so Krvavec, Kranjska Gora, Vogel omogočajo  pestrejšo ponudbo storitev. Možen je najem opreme, varstvo otrok (10-20€), obisk individualnih smučarskih tečajev (od 30€ dnevno dalje), pogostitev in nastanitev, animacijski program, … kar pomeni, da je ogromno kombinacij za preživljanje skupnega družinskega časa.

Še 12 idej kam prvič na smučišče z mulci pa najdete na tej povezavi

Skupinski pozdravček
Smučanje naj bo predvsem zabava – skupinski pozdravček

Stanje in drsenje na smučah zahteva gibalno motorično koordinacijo in soočanje z ravnotežjem v okornih pancerjih, zato so malčki ves čas pod lažjim pritiskom. Bodo vztrajali in zvozili ali bodo smučanje preživeli na zadnji plati. Ker imamo svoje otroke radi in bi jim radi prihranili kakšno nepotrebno lekcijo, lahko smučanje precej olajšamo že starši sami, doma. Zavedati se moramo, da bo otrok na smučanju soočen z:

Spremenljivmi vremenskimi pogoji:

 • Zaželeno je, da ima otrok predhodno izkušnjo z mrazom in snegom
 • Starši morajo znati ocenit koliko oblačil potrebujejo njihovi otroci za različne razmere (sonce, dež, sneg …)
 • Izbira smučarskih oblačil naj bo primerna glede na vremenske razmere (visok vodni stolpec, nepremočljivost oblačil)
 • Pazimo na primerno velikost oblačil in obutev

Novimi pojmi:

 • Predhodno se poučimo o pomenu besed kot so:
 • klanec, drsenje, smučanje, boardanje, skakanje, ˝štamfanje˝, zvezdica…

Gibalno pripravljenost:

 • Zagotovimo dovolj gibanja
 • Poskrbimo za kondicijo z vodenimi oblikami telovadbe in razgibavanja
 • Vpišemo na tečaj rolanja, plezanja, ipd…
 • Redno obiskujemo hribe in gore

Samostojnostjo:

 • Mulčki naj poznajo svojo opremo in
 • Naj se naučijo sami pripravit na smučarski izlet
 • Znajo komunicirat z ostalimi člani v skupini in da znajo izrazit, če jih karkoli moti in se prilagoditi na dano situacijo
Ogrevanje mlajših smučarjev v Planici
Ogrevanje mlajših smučarjev v Planici

Pomembno je, da starš ne uči otroka začetnika tehnike smučanja, pač pa ga preko igre vpelje v zanj novo okolje. Zavedati se moramo, da se otroci učijo v 90 % s tem kar dejansko naredijo. To pomeni, da se morajo toliko in tolikokrat ˝zmotiti˝ in narediti napačen gib, da bodo spoznali razliko v tem kaj prav in narobe, kar zahteva s strani starša veliko potrpljenja.

Ogrevanje pred spustom
Skupina v smučarski šoli

V kolikor želimo, da otrok preskoči serijo vzponov in padcev s samoučenjem imamo na voljo cel kup smučarskih šol, ki organizirajo tečaje. Prednost šol je, da kvalificirani učitelji poznajo lastnosti otrok in so jim v pomoč pri osvajanju belih strmin, saj so pedagoško podkovani v metodiki poučevanja. Na ta način ubijemo dve muhi na en mah. Starši si prihanijo nepotrebno izgubljanje živcev, otrok pa ima možnost hitrejšega napredovanja in učenja skozi igro. Možno je najeti učitelja na smučišču za individualno učenje, kjer cene variirajo od šole do šole. Precej ugodna varianta pa je predhoden vpis na tečaj v bližnjem smučarskem klubu, kjer se cene giblje od 30€ navzgor za poldnevno učenje (cca 4-5 ur).

Sestriere IPCAS Youth Circuit
Sestriere IPCAS Youth Circuit

V nobenem primeru ne smemo pozabiti na otroški vidik. Otroku ni pomembna razklenjenost v širini bokov, sproščen položaj telesa, pokrčenost v skočnem, kolenskem in kolčnem sklepu ter postavitvi rok in nog. Ni mu važno ali je njegov model smučk najnovejši in boljši od prijateljevega. Ne zanima ga cilj kot tak, pač pa kako na poti napreduje in se premika. Je del skupine znotraj katere dobi pohvalo in občudovanje za opravljen izziv bodisi na smučišču ali pa na hribčku za hišo.

Ne smemo pozabiti, da mora biti smučanje igra in da mora otrok uživati v njej. Še manj pa ne smemo dovoliti, da bi naše želje vsiljevali svojim mulčkom. Naj naši cilji ne postanejo njihovi cilji. Osnova za smučanje je igra in prek tega se lahko naš malček razvije bodisi v vrhunskega športnika, bodisi v navdušenega rekreativca. Rezultati so odvisni od dejavnikov predznanja, starosti, sposobnosti, motivacije. Vodilo smučanja naj bo užitek in zdrav način preživljanje časa. Potrudimo se, da bomo učenje smučanja našemu malčku pustili v lepem spominu.

 

Andrej Matič je prostovoljni sodelavec pri GDCP Sonček (Gorenjsko društvo za cerebralno paralizo) že od leta 2003. Smučanje je bil od nekdaj en izmed njegovih ljubših športov, zato je opravil tečaj za učitelja smučanja in si leta 2003 pridobil stopnjo U1. Od takrat pomaga malim sončkom na smučeh, redno pa sodeluje tudi s smučarsko ekipo Vidim cilj. Verjame, da je rekreacija prek športa darilo, ki ga moramo ceniti. In to darilo želi približati vsem predšolskim in šolskim mulčkom, saj verjame da je zdrav duh v zdravem telesu lepa popotnica. Za dodatna vprašanja je dosegljiv na mailu andrejmat@gmail.com.