Z družino na Festival za ljubitelje živali

0
slovenija 11.06.2023, Frestival za ljubitelje živali, foto: Anže Petkovšek

Sanjate o tem, da se z družino odpravite na izlet, kjer vam ni treba niti migniti, otroci ob tem izvejo in se preizkusijo v številnih zanimivih vsebinah, za povrh pa za nepozabno družinsko izkušnjo ne odštejete niti centa? To niso le pobožne želje, vse to je mogoče v Deželi prijateljev.

Že tradicionalno se bo 2. junija 2024 središče Nove Gorice prelevilo v čisto pravi raj za otroke in vse ljubitelje živali.

Brezplačen in dobrodelen dogodek medija Žurnal24.si v sodelovanju z radiem Robin in Mestno občino Nova Gorica že tradicionalno organizira v Novi Gorici. Letos se bo festival odvil 2. junija med 10.00 in 18.00 na Trgu Edvarda Kardelja 1, v primeru slabega vremena pa 16. junija.

Slovenija, 11.06.2023, Frestival za ljubitelje živali, foto: Anže Petkovšek

V deželi prijateljev bosta tudi tokrat dva festivala – poleg Festivala za ljubitelje živali še Robin Hood festival v organizaciji Radia Robin, kjer boste spoznali številne pravljične junake in se podali z njimi na pravo pustolovščino. Soorganizator Dežele prijateljev je Mestna občina Nova Gorica. Dogodek je povsem brezplačen in zato dostopen vsem.

Na ta datum se bo mesto vrtnic za en dan prelevilo v čisto pravi raj za otroke in vse ljubitelje živali. Travnik pred novogoriško občino in bližnjo okolico bodo zavzela številna društva in institucije, ki delujejo na področju dobrobiti živali, ter odgovorni lastniki s svojimi ljubljenčki.

Na Festivalu za ljubitelje živali se bodo:

 • otroci spoznali s konji,
 • ki jih bodo lahko tudi jahali,
 • s številnimi pasmami kužkov in muck, želvami, kačami, plazilci, pticami, papigami, glodavci, terapevtskimi in službenimi živalmi ter mnogimi drugimi.
Slovenija, 11.06.2023, Frestival za ljubitelje živali, foto: Anže Petkovšek
Slovenija 11.06.2023, Frestival za ljubitelje živali, foto: Anže Petkovšek

Vstop na prizorišče je prost.

Rdeča nit dogodka je odgovorno skrbništvo živali. S festivalom želijo organizatorji ozaveščati in krepiti zavest o pomenu zdravega odnosa do živali, predvsem pa najmlajše poučiti o čudovitem živalskem svetu. Številni otroci bodo na dogodku premagali strah pred živalmi in od strokovnjakov o živalskih vrstah izvedeli marsikatero zanimivost.

Zanje bodo organizirali brezplačne delavnice, ki se bodo odvijale v času dogajanja. Otroci se bodo lahko:

 • preizkusili v izdelovanju repelentov in netopirnic,
 • spoznali naprave in pripomočke za opazovanje velikih zveri,
 • ustvarjali z volno alpak,
 • tekmovali v športni disciplini 21. stoletja, imenovani hobbyhorsing,
 • odvečno energijo pa bodo lahko porabili v Deželi napihljivih igral, kjer se bodo zbirali prostovoljni prispevki za lokalno humanitarno društvo KID.
 • Tisti najbolj živahni se bodo lahko udeležili tudi cirkuških delavnic in se naučili plezanja po svili ter žongliranja.

Na osrednjem prizorišču se bo ves čas odvijal tudi pester program, kjer bodo sodelujoči predstavili številne kinološke discipline, med drugim izjemno prikupen dog dancing oz. ples s psom in točko pasjega frizbija. Popoldan bo na sporedu čisto odbito tekmovanje v pobiranju (plastičnih) pasjih kakcev. Obiskovalci pa bodo priča tudi prikazu barrel jahanja okoli sodov.

Sočasno bo v bližnjem mestnem parku Borov gozdiček potekal Robin HUD festival:

 • kjer bodo najmlajši odkrivali številne pravljične dežele (Kekčeva dežela, Pehtina dežela z živimi živalicami, Gusarska dežela, Dežela Mačka Murija in Srednjeveška dežela) in
 • uživali v pestrem dogajanju na osrednjem odru.

Dogajanje se bo začelo ob 10. uri, ko bodo v sklopu uradnega odprtja festivala zapeli vrtčevski otroci in si izmenjali kamenčke prijateljstva. Ob 15. uri bo obiskovalce zabavala tudi Tanja Žagar.

Če boste starši na dogodek pripeljali svoje otroke, zagotavljamo, da z njimi za čas dogodka ne boste imeli pretiranega dela.

Kot ponosne lastnice svojih štirinožnih prijateljev, ki z nami redno odkrivajo lepote Slovenije in ostalega širnega sveta, smo ustanoviteljice portala Kam z mulcem tudi letos ponosne ambasadorke Festivala za ljubitelje živali.

Več informacij na FB dogodku ali v novici na Žurnalu.